Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Κυνηγητικός Σύλλογος Σητείας: Απολογισμος πεπραγμενων 2018

Στο πλαίσιο του φιλοθηραματικού χαρακτήρα του Συλλόγου μας το περασμένο έτος επετεύχθησαν για πρώτη φορά δύο απελευθερώσεις θηραμάτων (κάθε χρόνο γινόταν μία). Έγινε μία απελευθέρωση την περίοδο Άνοιξης -Καλοκαιριού 48 λαγών και 370 περδίκων. Δεδομένου όμως ότι πήγε καλά το εκτροφείο του λαγού , έγινε και μία δεύτερη απελευθέρωση στα μέσα του χειμώνα 36 λαγών, κατά την οποία απελευθερώθηκαν σε εκπαιδευτήρια εκγύμνασης σκύλων, όπου απαγορεύεται το κυνήγι. Θα πρέπει να τονίσουμε πάλι ότι τα συγκεκριμένα θηράματα είναι παραγωγής του νόμιμου εκτροφείου λαγού και πέρδικας που διαθέτει ο Σύλλογος μας. Στόχος των απελευθερώσεων είναι να εμπλουτίζουμε την πανίδα με θηράματα αλλά περισσότερο πρόκειται για μία προσπάθεια, μία καλή παραδειγματική κίνηση, που αποσκοπεί κυρίως στην ευαισθητοποίηση των νέων κυνηγών ιδιαίτερα , αλλά και στο να δοθεί ένα καλό μήνυμα στο κόσμο. 
Στο χώρο του Συλλόγου που βρίσκεται το εκτροφείο και τα εκπαιδευτήρια μικρών σκύλων έχει δημιουργηθεί και μία αίθουσα με τη συγχρηματοδότηση του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου. Σκοπός είναι να γίνει ο χώρος νόμιμα επισκέψιμος και να υπάρξει η δυνατότητα μετάβασης σχολείων για ψυχαγωγικούς κι εκπαιδευτικούς λόγους δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ενημερωθούν και να δουν από κοντά ελάφια που φιλοξενούνται εκεί καθώς και το εκτροφείο λαγού και πέρδικας. Είναι μια κίνηση του Συλλόγου που αποβλέπει στο να παιδαγωγήσει και να ενημερώσει σωστά τους νέους και ίσως μελλοντικούς κυνηγούς για την πανίδα και το κυνήγι ως σπορ. 

Την χρονιά που πέρασε ο Σύλλογος συνεργάστηκε με τον Σκοπευτικό Όμιλο Σητείας – είχε ξεκινήσει το 2017 αλλά εντάθηκε το 2018 και θα συνεχιστεί και το 2019 – και προμηθεύτηκε σκοπευτικές μηχανές πήλινου στόχου που τοποθετήθηκαν στον χώρο όπου υπάρχει άδεια και προδιαγραφές του Σκοπευτικού με σκοπό την προπόνηση των μελών μας. 

Κατά το περασμένο έτος , ο Σύλλογος προχώρησε και σε ενδεικτικές σπορές σε διάφορα σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας όπως το Παλαίκαστρο , την Σητεία , τα βορινά χωριά κλπ για βοήθεια σίτισης του θηράματος . Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί και φέτος. 

Ένα άλλο θέμα , στο οποίο δίδεται έμφαση , είναι αυτό που αφορά την λαθροθηρία . Έτσι την χρονιά που πέρασε υπήρξαν περιπτώσεις που εξιχνιάστηκαν με την συνεργασία του Συλλόγου και των θηροφυλάκων της Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου . 

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σητείας εδώ και μία εξαετία έχει ξεκινήσει και διοργανώνει αιμοδοσίες έχοντας ήδη δώσει το κίνητρο σε πάρα πολλά μέλη του να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και κυρίως έχοντας βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας . Όχι μόνο μέλη του Συλλόγου , αλλά γενικότερα ανθρώπους που χρειάστηκαν αίμα .Την χρονιά που πέρασε πραγματοποιήθηκαν τέσσερις αιμοδοσίες και η δράση θα συνεχιστεί και το τρέχον έτος . 

Στο πλαίσιο του κοινωνικού του έργου , επίσης ο Κυνηγετικός Σύλλογος συνέδραμε οικονομικά στον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου , στηρίζοντας και καλύπτοντας ανάγκες του Νοσοκομείο Σητείας . 

Τέλος φέτος, όπως και πέρυσι, σε μία προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων κι επαφής των μελών του Συλλόγου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας στις 26 Ιανουαρίου . 

Τελειώνοντας να σημειωθεί ότι ο Κυνηγητικός Σύλλογος Σητείας είναι από τους πολυπληθέστερους Συλλόγους του Δήμου Σητείας ο οποίος αριθμεί περίπου 1.200 μέλη και το τρέχον έτος, προγραμματίζει σειρά δράσεων αντίστοιχων του περασμένου έτους που ήταν ιδιαίτερα δημιουργικό για τον Σύλλογο . 


Ο πρόεδρος του Συλλόγου 
Ανδρέας Μουτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου