Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Λεωνίδας Τερζής: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018


Το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τον δήμο Σητείας . Η Τεχνική υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που εισήγαγε ο νόμος 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις , έργα , προμήθειες , μελέτες. Η τραγική καθυστέρηση εφαρμογής του από τον Αύγουστο του 2016 έως τον τέλος του 2017 , σε συνάρτηση με τις επιπλέον διαδικασίες που προσέθεσε για την δημοπράτηση έργων , επί της ουσίας νέκρωσε τις δημοπρατήσεις . Το 2018 , ήταν έτος που τελέστηκαν αρκετά και σχεδιάστηκαν ακόμα περισσότερα . Καταφέραμε και δημοπρατήσαμε το έργο για τα τοιχία αντιστήριξης του δημοτικού σταδίου Σητείας , προϋπολογισμού 380.000 ευρώ, την κατασκευή του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ προϋπολογισμού 135.000 ευρώ , το έργο για τον Εξοπλισμός γεωτρήσεων Έξω Μουλιανών&Πισκοκεφάλου και Αξιοποίηση γεωτρήσεων στη θέση «Νταούσο Τ.Κ. Σκοπής –«Χαλέπα» Τ.Κ. Πισκοκεφάλου προϋπολογισμού 273.889,66 ευρώ , το έργο για την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στις τοπικές κοινότητες , προϋπολογισμού 74.000 ευρώ το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου του 2019.

Δημοπρατήσαμε και ολοκληρώσαμε την ανάπλαση στην τ.κ.Μαρωνιάς καθώς και παρεμβάσεις στο σχολείο της ίδιας κοινότητας προϋπολογισμού 100.000 ευρώ ,ενώ στην φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι αναπλάσεις στις τ.κ. Πισκοκεφάλου –Κάτω Επισκοπής και Πραισού στον Αγίου Σπύρίδωνα προϋπολογισμού 57.647 ευρώ.

Παράλληλα η Τεχνική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους εκπόνησε μία σειρά από μελέτες όπως την μελέτη για την προμήθεια μηχανημάτων έργου ύψους 235.000 ευρώ , μέσω του προγράμματος ‘’Φιλόδημος ‘’, που βρίσκεται στην διαγωνιστική διαδικασία και η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο το νέο έτος να διαθέτει περισσότερα μηχανήματα έργων προκειμένου να αντιμετωπίσει πιο άμεσα τις ανάγκες του διευρυμένου και μεγαλύτερου γεωγραφικά Δήμου της Κρήτης , με τεράστια διασπορά πληθυσμού κι ανάγκες που προκύπτουν σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα πολλές φορές την ίδια στιγμή .

Στην ίδια λογική προχωρήσαμε στην προμήθεια ενός απορριμματοφόρου (το 3ο τα τελευταία δύο χρόνια) και μίας υδροφόρας για μεταφορά νερού ύδρευσης , αντιρρυπαντικής τεχνολογίας προϋπολογισμού 306.000 ευρώ.

Μελετήσαμε και αντικαταστήσαμε τον ελαστικό χλοοτάπητα στο γήπεδο 5χ5 Τουρλωτής και Πισκοκεφάλου , προκειμένου να βελτιώσουμε τους αποκεντρωμένους χώρους άθλησης. Στην ίδια λογική συντάξαμε τα τεχνικά δελτία και εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση από την περιφέρεια Κρήτης και τοποθετήσαμε χλοοτάπητα στο γήπεδο Παλαικάστρουπροϋπολογισμού 170.000 ευρώ , ενώ πιστώθηκε για την ίδια προμήθεια στο στάδιο της τ.κ.Χανδρά και βελτίωση του γηπέδου Σητείας ποσό 270.000,00 €.

Ολοκληρώσαμε την τσιμεντόστρωση κατά τμήματα αγροτικών δρόμων από Τουρλωτή και Σφάκα προς Μονοκαρά προϋπολογισμού 100.000,00 €. Καθώς και από Μέσα Μουλιανά , Έξω Μουλιανά –Λίμνες , Χρυσοπηγή –Μπέμπονας προϋπολογισμού130.000 ευρώ .

Επίσης , τις τελευταίες ημέρες δημοπρατήθηκε η μεγάλη προμήθεια προϋπολογισμού 1.879.000 ευρώ για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες και φωτιστικά σώματα LED , μια προμήθεια που θα δώσει τη δυνατότητα οικονομικής ανάσας όσον αφορά τη δαπάνη ρεύματος για τον οδοφωτισμό και θα βάλει το Δήμο στη νέα εποχή της ενέργειας. Θα μπορέσουμε το πλεόνασμα που θα δημιουργηθεί από την μείωση της δαπάνης ρεύματος να την διαθέσουμε για τις ευπαθείς ομάδες αλλά πρωτίστως στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες. Το ετήσιο κέρδος για τον δήμο Σητείας θα ανέρχεται στα 100.000 ευρώ περίπου.

Στην κατεύθυνση αυτή ,η τεχνική υπηρεσία προχώρησε επίσης στην προμήθεια – τοποθέτηση φωτιστικών ιστών και προμήθεια υλικών δημοτικού φωτισμού προϋπολογισμού 213.764,84 ευρώ . Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η προμήθεια κι εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων εξοικονόμησης ενέργειας νέας τεχνολογίας LED για τον ηλεκτροφωτισμό της περιοχής ανάπλασης στο νέο σχέδιο πόλης (περιοχή Νοσοκομείου ) και της οδού Πατριάρχου Βαρθολομαίου του Δήμου Σητείας προϋπολογισμού 213.764,84 ευρώ .

Δημοπρατήσαμε την προμήθεια εξοπλισμού για τις παιδικές χαρές της πόλης της Σητείας τον Νοέμβριο προϋπολογισμού 65.000 ευρώ , ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος . Η υπηρεσία θα επανέλθει με νέα δημοπράτηση το 2019 . Έχουμε εκπονήσει την μελέτη για την βελτίωση άλλων δέκα παιδικών χαρών σε αντίστοιχες τοπικές κοινότητες προϋπολογισμού 200.000 ευρώ από πιστώσεις του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ τις οποίες πρόκειται να δημοπρατηθούν τους πρώτους μήνες του έτους . Επιπλέον έχουμε εξασφαλίσει την πίστωση για την επισκευή συντήρηση σχολικών κτιρίων και αϋλιών χώρων προϋπολογισμού 88.700,00 ενώ ενισχύσαμε το παραπάνω ποσό με επιπλέον 31.300 ευρώ από ίδιους πόρους.

Ιδιαίτερη μέριμνα επέδειξε η τεχνική υπηρεσία στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Σητείας.Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του διασυνοριακού interegg με διακριτικό τίτλο GEO-IN, ύψους 145.000 ευρώ που προβλέπει παρεμβάσεις στην τ.κ. Μέσα Μουλιανών ,με την δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Πληροφόρησης στο Κεφαλοβρύση, καθώς και σήμανση μονοπατιών, παλιών και νέων στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου .Επίσης , η τεχνική υπηρεσία με την οικονομική αρωγή του Ο.Α.Σ. ανέθεσε την αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση Πλανηταρίου –Αστροσχολείου στο πλαίσιο του στρατηγικού διασυνοριακού intereggμε διακριτικό τίτλο GEO-STARεγκεκριμένου ποσού 781.000 ευρώ.

Στο επίπεδο των μελετών , η υπηρεσία προεκτίμησε και καθόρισε την αμοιβή για την μελέτη που αφορά την πραγματογνωμοσύνη για τις ανταλλάξιμες εκτάσεις ιδιοκτησίας δημοσίου στην περιοχή του Πετρά Σητείας . Όπως και την μελέτη που διακήρυξε ο Δήμος για την σύμβαση εκπόνηση μελέτης ‘’Προστασία της ακτογραμμής ανατολικά του λιμένα της Σητείας ‘. Η ολοκλήρωση και παράδοση των δύο αυτών μελετών θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση της περιοχής και την προστασία της ακτογραμμής, με δεδομένο πως ο σχεδιασμός της υπηρεσίας γίνεται στοχεύοντας μακροπρόθεσμα.

Η υπηρεσία δεν στάθηκε μόνο στα παραπάνω , κατέθεσε προτάσεις στο πρόγραμμα leaderπροτάσεις 399.000 ευρώ , για την ανάδειξη – αξιοποίηση και δημιουργία πολιτιστικού πόλου έλξης επισκεπτών για την οικία του Βιτσέντζου Κορνάρου , τον νερόμυλο και το Κοινοτικό Κατάστημα στην τ.κ. Πισκοκεφάλου.

Τέλος η τεχνική υπηρεσία εκπόνησε μια σειρά από τεχνικά δελτία τα οποία υποβλήθηκαν και εξασφάλισαν τις παρακάτω χρηματοδοτήσεις ανά δημοτική Ενότητα , από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης κυρίως , αλλά και από το πράσινο Ταμείο :

Δημοτική Ενότητα Σητείας

- Προμήθεια ΕξοπλισμούΠολύκεντρου Σητείας ποσού 99.446,00 € και αναβάθμιση πολύκεντρου Σητείας 52.500 ευρώ –

- Αποκατάσταση ζημιών δικτύων πυρόπληκτων περιοχών των τοπικών κοινοτήτων Αχλαδίων , Μαρωνιάς Συκιάς και Αγιόυ Γεωργίου ποσού 40.000 €.-

- Βελτίωση αγροτικής οδού πρόσβασης βόρειας εξόδου οικισμού Λάστρου προς Σητεία, ποσού 150.000,00 €.

- Βελτίωση κατά τμήματα δημοτικής οδού Σχοινοσέλι – Μόχλος- Λιναρές , ποσού 200.000,00 €.

- «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα» »ποσού 30.000 ευρώ

- Αισθητική αναβάθμιση πλατείας οικισμού Τουρλωτής 150.000 ευρώ και πρόσβασης οδού πηγής Παρασπορίου ποσού 50.000 ευρώ .

- Βελτίωση συνθηκών άρδευσης και κοινόχρηστών χώρων της πόλης της Σητείας ύψους 200.000 ευρώ.

- Εργασίες συντήρησης στο δημοτικό Σχολείο Αγίας Φωτιάς Σητείας ποσού 20.000 ευρώ



Δημοτική Ενότητα Λεύκης



- Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην τ.κ. Παπαγιαννάδων ∆ήµου Σητείας ποσού 560.00 ευρώ

Δημοτική Ενότητα Ανάληψης

- Βελτίωση κατά τμήματα δημοτικής οδού Πιλαλήματα –Γούδουρα, ποσού 100.000,00 €. –

- Εργασίες συντήρησης στο δημοτικό Σχολείο τ.κ. Πεύκων και στο Λαογραφικό Μουσείο Πεύκων ποσού 10.000 ευρώ.

Δημοτική Ενότητα Ιτάνου

- Βελτίωση δρόμου από Κουρεμένο προς Χιόνα , ποσού 200.000,00€.-

- Βελτίωση οδοποιίας περιοχής Καρυδίου Σητείας , ποσού 251.000,00 €.


Το 2019 από τα παραπάνω διαφαίνεται πως θα είναι μια ιδιαίτερη παραγωγική χρονιά για τον δήμο Σητείας , δεδομένου του συνόλου των χρηματοδοτήσεων που κατέστει δυνατόν να αντλήσουμε και να πιστώσουμε στον προϋπολογισμό του δήμου , εκπονώντας ίσως το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα των τελευταίων ετών ύψους 3.500.000 ευρώ . Στόχος είναι οι παρεμβάσεις και η βελτίωση των υποδομών σε όλες ανεξαιρέτως τις τοπικές κοινότητες του δήμου μας .

Θεωρούμε πως , μετά την βελτίωση της οικονομικής θέσης του δήμου Σητείας και του σχεδιασμού που έχει προκριθεί , είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να οδηγήσουμε την περιοχή μας στη νέα εποχή.



Καλή και δημιουργική χρονιά .


Ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Λεωνίδας Τερζής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου