Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Διαχείριση δημοτικών υποθέσεων - Η κατάσχεση των 2.360.000€ στον Δήμο Σητείας


Σητεία, 15/12/2018

   Μία πολύ σημαντική παράμετρος για τον πολίτη, ώστε να κάνει τη σωστή επιλογή στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές , είναι η ενημέρωση για τα σοβαρά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ο Δήμος του και η διαχείρισή τους από τους εκάστοτε εκλεγμένους εκπροσώπους.
   Στο παρελθόν, ο λανθασμένος χειρισμός ορισμένων θεμάτων από πρόσωπα που συμμετείχαν στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Δήμου μας, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα.

   Σήμερα, τα πρόσωπα αυτά έχουν εκδηλώσει εκ νέου ενδιαφέρον συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές, είτε ως επικεφαλής, είτε ως υποψήφιοι ή υποστηρικτές κάποιας παράταξης.
   Επειδή πρέπει να μαθαίνουν οι νέοι αλλά και να θυμούνται οι παλαιότεροι, ήθελα να αναφερθώ σε ένα γεγονός, το οποίο, αν δεν αντιμετωπίζαμε ως Δημοτική Αρχή με προσοχή και υπευθυνότητα, σήμερα ο Δήμος Σητείας δε θα είχε τη δυνατότητα να λειτουργεί.
   Συνοπτικά αναφέρω τα γεγονότα.
   Κατά τη διαδικασία επέκτασης του σχεδίου πόλης στα «Κόκκινα», ο Δήμος Σητείας θα έπρεπε να πληρώσει ένα ποσό 700.000 Ευρώ περίπου ως εισφορά σε χρήμα σε κάποιους συμπολίτες μας. Η τότε Δημοτική Αρχή , γνωρίζοντας μάλιστα ότι η ως άνω πληρωμή ήταν αδύνατο να αποφευχθεί, προτίμησε να μπει σε μία δικαστική διαδικασία το αποτέλεσμα της οποίας ήταν καταδικαστικό για τον Δήμο μας.
   Έτσι το αρχικό ποσό των 700.000 Ευρώ, λόγω των νόμιμων προσαυξήσεων έγινε 2.360.000 Ευρώ. Ποσό τεράστιο για τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου μας και μάλιστα εν μέσω μίας πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης για τη χώρα μας.
   Πρέπει να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι στον ετήσιο έλεγχο του ισολογισμού, ο ορκωτός λογιστής επεσήμανε ως παρατήρηση, ότι αυτό θα έπρεπε να καταγραφεί ως οφειλή, γεγονός που ποτέ δεν έγινε.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντιπολίτευση τότε ήταν η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Ζερβάκη. Στη δημοτική του ομάδα συμμετείχαν άτομα που δικαιούτο σημαντικό ποσό από την παραπάνω οφειλή του Δήμου. Ουδέποτε η τότε αντιπολίτευση ανέδειξε το θέμα, που σαν βόμβα ήταν έτοιμη να εκραγεί!   … και βέβαια οι προσαυξήσεις στο αρχικό ποσό μεγέθυναν την οφειλή του Δήμου, άρα και το ποσό που θα εισέπρατταν οι δικαιούχοι. Η τότε αντιπολίτευση του κ. Ζερβάκη, παρόλο που γνώριζε πολύ καλά, σιωπούσε……
   Στη δική μας Δημοτική Αρχή έλαχε ο κλήρος να διαχειριστούμε το υπέρογκο χρέος που από 700.000 είχε γίνει 2.360.000 Ευρώ.
   Σε αυτήν την τραγική για το Δήμο μας κατάσταση ζήτησα από τους δικαιούχους έναν έντιμο διακανονισμό του χρέους. Δυστυχώς αρνήθηκαν και παρά τις νομικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε, προέβησαν στην κατάσχεση του ποσού των 2.360.000€, οδηγώντας ουσιαστικά τον Δήμο Σητείας σε πτώχευση!.  
   Κάποιοι από αυτούς επανέρχονται και πάλι στο αυτοδιοικητικό προσκήνιο ως υποστηρικτές ή υποψήφιοι με τον ίδιο επικεφαλής.
   Ο Δήμος μας μετά την κατάσχεση βρέθηκε σε πολύ δυσχερή οικονομική θέση. Τα αποθεματικά του, μας επέτρεπαν ίσα-ίσα να αντιμετωπίζουμε τις δαπάνες μισθοδοσίας και λειτουργικών εξόδων …… την ίδια ώρα που κάποιοι είχαν κατασχέσει το ως άνω τεράστιο ποσό, εξαιτίας της λανθασμένης διαχείρισής της από τον κ. Κουρουπάκη.
   Με ορατό τον κίνδυνο της πτώχευσης του Δήμου μας δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα και καταφέραμε με νομοθετική ρύθμιση (μόνο για τον Δήμο Σητείας) να δοθεί το ποσό των 2.360.000€ χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Δήμο. Έτσι πετύχαμε να ξεπεράσουμε τη δεινή οικονομική κρίση στην οποία είχε περιέλθει ο Δήμος.
   Σήμερα, όλοι αυτοί ζητούν και πάλι την ψήφο σας αγαπητοί φίλοι και φίλες. Χωρίς αιδώ, χωρίς μία συγγνώμη, χωρίς κανένα ίχνος παραδοχής των λαθών τους. Τουναντίον, υποστηρίζουν ότι εμείς κάναμε κακή διαχείριση. Αυτό λέγεται θράσος!.
   Στην επιτυχή αντιμετώπιση του θέματος βασικότατο ρόλο έπαιξε ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Πλακιωτάκης και ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, τους οποίους και πάλι ευχαριστούμε δημόσια. Κατανόησαν την κρισιμότητα της κατάστασης, στήριξαν και προώθησαν στη Βουλή τη συγκεκριμένη τροπολογία, με την οποία μας δόθηκε το ποσό των 2.360.000€ που είχε κατασχεθεί και έτσι σώθηκε ο Δήμος και η μισθοδοσία των υπαλλήλων.
   Σήμερα, τα ίδια πρόσωπα που έβαλαν τον Δήμο σε περιπέτεια, ζητούν και πάλι την ψήφο των πολιτών. Θα τους εμπιστευτείτε συνδημότες και συνδημότισσες ;

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου