Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

SOS: Άμεση ανάγκη για προσφορά αίματος στον Κωνσταντίνο και την Δήμητρα


SOS: Άμεση ανάγκη για προσφορά αίματος στον Κωνσταντίνο και την Δήμητρα.

Άμεση ανάγκη για προσφορά αίματος κάνουν συγγενείς και φίλοι του Κωνσταντίνου και της Δήμητρας στην εθελοντική αιμοδοσία από το ΠΑΓΝΗ που θα γίνει στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Σητείας την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 στις 8.30 το πρωί. Επίσης θα γίνει και έλεγχος για μελλοντική ενδεχόμενη δωρεά αιμοπεταλίων.

Η προσφορά των αιμοπεταλίων βοηθάει παιδιά που παρουσιάζουν θρομβοπενία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως λευχαιμία, καρκίνο ή απλαστική αναιμία. Συχνά η επιβίωση των ασθενών αυτών εξαρτάται από τη μετάγγιση αιμοπεταλίων.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αιμοπεταλιοδότες είναι σχεδόν ίδιες με αυτές των αιμοδοτών ολικού αίματος. Πρέπει να είστε απολύτως καλά στην υγεία σας, να ζυγίζετε περισσότερο από 50 κιλά, να μην παίρνετε σε χρόνια βάση φαρμακευτική αγωγή, και να μην έχετε πάρει τις τελευταίες 5-6 ημέρες ασπιρίνη. Επίσης, πριν κάποιος δώσει αιμοπετάλια, πρέπει να προσέλθει στην Αιμοδοσία και να δώσει δείγμα αίματος για εργαστηριακούς ελέγχους 4-5 ημέρες πριν την λήψη των αιμοπεταλίων, ώστε αυτά να μπορούν να χορηγηθούν αμέσως μόλις γίνει η λήψη τους.

Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι πολύ ασφαλής. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης γιατί η όλη διαδικασία γίνεται σε κλειστό και αποστειρωμένο κύκλωμα. Δεν πέφτει ο αιματοκρίτης διότι επιστρέφονται στον δότη τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ζάλης ή λιποθυμίας ούτε κίνδυνος σιδηροπενίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου