Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Ανδρέας Ε. Μαστοράκης: Ανοικτή επιστολή προς του δημότες Σητείας για το ειδικό δημοτικό σχολείο



Ανοικτή επιστολή προς του δημότες Σητείας  15/11/2018

Αγαπητοί συνδημότες,
συντάσσω τα ακόλουθα αισθανόμενος την ηθική υποχρέωση να σας πληροφορήσω τεκμηριωμένα για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής της πόλης μας σχετικά με το ειδικό δημοτικό σχολείο που στεγάζεται σε οίκημά μου. Από το 1979 με εμπεριστατωμένη μελέτη και σχέδιο δύο μηχανικών της νομαρχίας Λασιθίου διαμορφώθηκε ο συγκεκριμένος χώρος σύμφωνα με τις κατάλληλες προδιαγραφές εκπαιδευτηρίου. Έκτοτε και μέχρι το 1999 λειτούργησε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα το 2ο νηπιαγωγείο Σητείας εξυπηρετώντας αρκετές οικογένειες συνδημοτών εξαιτίας της θέσης του. Σε διαγωνισμό που διενήργησε η νομαρχία Λασιθίου ήμουν ο μοναδικός που εκδήλωσε ενδιαφέρον, αφού το οίκημα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, προδιαγραφές. Ερωτηθείς από τον τότε νομάρχη κ. Παπατσάκωνα για το ποσό του μισθώματος, ζήτησα και έλαβα το ίδιο ποσό χωρίς την αξίωση οποιασδήποτε αύξησης. Η τελευταία σύμβαση για τρία χρόνια στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της νομαρχίας, με τον τότε νομάρχη κ. Αναστασάκη, έπειτα από διαγωνισμό, έγινε το 2010.
Από το 2013 οι σχετικές αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στους δήμους. Ο δήμαρχος κ. Πατεράκης, ως είχε το δικαίωμα, έδωσε παράταση ενός έτους και έτσι η σύμβαση έληξε το 2014. Στις 21 Αυγούστου 2014 με καθυστέρηση προκηρύσσεται δημοπρασία για τη στέγαση του ειδικού σχολείου Σητείας. Αν και παρευρέθηκα μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη της διαδικασίας, η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί παράτυπα εν απουσία μου. Η επιτροπή αποφάσισε χωρίς τη συγκατάθεσή μου την 12ετή μίσθωση του οικήματος, το οποίο ακριβώς δεν με βρήκε σύμφωνο. Κατόπιν συζήτησης με τον δήμαρχο κ. Πατεράκη συμφωνήσαμε για την πενταετή και όχι τη 12ετή μίσθωση με 1,72 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με την δωρεάν παραχώρηση προαύλιου χώρου 100 τ.μ., όπως και σε όλες τις προηγούμενες συμβάσεις από το 1979. Ενώ κλήθηκα τηλεφωνικά να συνυπογράψω το ήδη υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο συμφωνητικό, η δημοτική υπάλληλος κα Ξυραδάκη αρνήθηκε να το δεχτεί. Έπρεπε πλέον να επαναληφθεί η δημοπρασία μίσθωσης, όπως ορίζεται στη διακήρυξη. Η δημοπρασία μίσθωσης επαναλήφθηκε στις 7 Ιουνίου 2018! Έως τότε, στα πλαίσια μιας παράτυπης ή έκνομης «σιωπηρής» μίσθωσης, αναγκαζόμουν να προσφεύγω στη δικαιοσύνη, ώστε να μου καταβάλλονται τα ενοίκια με καθυστέρηση πολλών μηνών, απαλλάσσοντας μάλιστα το δήμο από την καταβολή των νόμιμων τόκων παρά τις υψηλές δαπάνες για τη διαμόρφωση του χώρου, σύμφωνα με νεότερες οδηγίες και υποδείξεις.
Το τρίτο δικαστήριο έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2018 και αποφάσισε να μου καταβάλει ο δήμος τα μισθώματα που μου καθυστερούν από δυστροπία, διαφορετικά να ζητήσω την καταβολή τους και την έξωση σύμφωνα με το νόμο. Στο τέταρτο δικαστήριο με απόφαση που εκδόθηκε στις 21 Μαρτίου 2018 ορίζεται να συμμορφωθεί ο δήμος με τις διατάξεις της απόφασης, δηλαδή να μου αποδώσει μετά την παρέλευση της νομικής προθεσμίας τη χρήση του παραπάνω μισθίου ακινήτου. Από τις 21 Μαρτίου 2018 έχει ζητήσει ο δήμος τέσσερεις ανακοπές χωρίς, ωστόσο, να δρομολογεί τις διαδικασίες για νέα σύμβαση. Προφανώς η στέγαση εκπαιδευτηρίου για τα παιδιά δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους φορείς της δημοτικής μας αρχής. Ταυτόχρονα, ενώ γνωρίζουν, εκτός από την ψυχική μου οδύνη με τις δικαστικές διαδικασίες, και το μέγεθος του οικονομικού κόστους που επωμίστηκα χωρίς να πληρώνομαι τόσους μήνες, εξακολουθούν με κυνική αδιαφορία να μην καταβάλουν τα μισθώματα από τον Ιούλιο του 2017 έως σήμερα.
Προκειμένου να κρίνετε την υπευθυνότητα των αρμόδιων του δήμου μας, θα ήθελα να προσθέσω ένα ακόμη περιστατικό. Έπειτα από δικαστική απόφαση κλήθηκα στο δημαρχείο, για να εισπράξω ένα μέρος από τα χρωστούμενα ενοίκια. Η δημοτική υπάλληλος κα Ξυραδάκη αρνήθηκε να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση σχετικά με το επιδικασμένο χρηματικό ποσό. Ομολογώντας η ίδια πως δόθηκαν λανθασμένα στοιχεία στον δικηγόρο του δήμου, μου ζήτησε να υπογράψω υπεύθυνη δήλωση ότι θα λάβω το ποσό της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης μειωμένο κατά 10% , επικαλούμενη μια νομική διάταξη. Δέχτηκα τότε να υπογράψω, αν και διατηρώ επιφυλάξεις σχετικά με το αν η διάταξη που μου παρουσίασε αφορά το δικό μου ακίνητο.
Όταν φοβούμενοι ορισμένοι το πολιτικό κόστος και έπειτα από την πίεση της τελευταίας δικαστικής απόφασης που προέβλεπε έξωση, κλήθηκα πρόσφατα (λίγο πριν την εκτέλεση της απόφασης για έξωση) από την οικονομική επιτροπή όπου και μου δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσω τις θέσεις μου. Να σημειωθεί δε ότι ο αρμόδιος για το θέμα αντιδήμαρχος κ Λατζανάκης, ο οποίος παραδέχεται δημόσια την άγνοιά του επί της υπόθεσης αλλά ταυτόχρονα επικαλείται την κοινωνική του ευαισθησία, απουσίαζε από μια τόσο σοβαρή συνάντηση. Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, πριν την έναρξη της συζήτησης, και προς τιμή του, ο δήμαρχος κ. Πατεράκης αναγνώρισε το δίκιο μου. Μου προτάθηκε το ποσό των 1,9 ευρώ ανά τετραγωνικό με τον ισχυρισμό ότι αυτό είναι το μέγιστο όριο που επιτρέπεται από το Υπουργείο με βάση την αντικειμενική αξία κλπ αν και διαθέτω στοιχεία για άλλα μισθώματα του δήμου σε ιδιωτικά ακίνητα. Εντούτοις, στην πορεία της συζήτησης ο προηγούμενος αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τερζής μου πρότεινε αυτοβούλως το ποσό των 1000 ευρώ μηνιαίως για το μίσθωμα, δηλαδή περίπου 5 ευρώ το τετραγωνικό! Τελικά αποχώρησα μη ανεχόμενος πλέον τον εμπαιγμό.
Όσα αναφέρω τα γνωρίζουν το Υπουργείο Παιδείας, η κα αρμόδια επίτροπος, η Περιφέρεια, ο Δήμος, και το εκπαιδευτικό προσωπικό του ειδικού σχολείου. Οι μόνοι που δεν τα γνωρίζουν είναι οι γονείς των παιδιών και οι δημότες της Σητείας, διότι, εάν τα γνώριζαν, είμαι βέβαιος ότι θα αντιδρούσαν έντονα για την προκλητική αδιαφορία των αρμοδίων του δήμου σχετικά με ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα. Ενδεχομένως σκοπεύουν να στείλουν τα παιδιά σε κοντέινερ, αφού η αμέλεια του δήμου αγγίζει τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού. Στις πολιτισμένες κοινωνίες, αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικά όλες οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Ο δήμος της Ιεράπετρας για παράδειγμα αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία και λειτουργεί εδώ και καιρό ΚΔΑΠ για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλούς δήμους της περιφέρειας σε όλη την Ελλάδα.

Ανδρέας Ε. Μαστοράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου