Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Λεωνίδας Τερζής : Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια ο κ. Κουρουπάκης για τα led

Παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα μια έντονη αρθρογραφική κινητικότητα του κ. Κουρουπάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι στον επίσημο τύπο(τυχαίο;).
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η κριτική πρέπει να ασκείται , είτε , είναι καλή είτε κακή, όταν περιβάλλετε από καλή προαίρεση , ιδιαίτερα από ανθρώπους που έχουν μακρόχρονη θητεία στα κοινά. Αντίθετα ,όταν η κριτική περιβάλλεται από τον μανδύα του όψιμου ενδιαφέροντος  , τολμώ να πω πως χαρακτηρίζεται καιροσκοπική.

 Αναφέρεστε κύριε Κουρουπάκη στο επαχθές, όπως το αντιλαμβάνομαι, του δανείου για την μείωση την ενεργειακής κατανάλωσης με την προμήθεια λαμπτήρων led και φωτιστικών σωμάτων . 
  Στο δημοσίευμα σας υπάρχει μια τάση για παραπλάνηση των καλόπιστων  αναγνωστών . Μάλλον  επιτηδευμένα δεν αντιλαμβάνεστε πως το εγχείρημα υποστηρίζεται από το χρηματοδοτικό εργαλείο τηςΕυρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων με 75% και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με 25% συμμετοχή αντίστοιχα . 
 Το εκτιμώμενο όφελος που θα προκύψει σύμφωνα με την υπ. αριθμ  35/2018  μελέτη που έχει θεωρήσει η Τεχνική Υπηρεσία και είναι εναρμονισμένη με τον «Οδηγό  Μελετών για την βελτίωση της ενεργειακής  αποδοτικότητας  σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού ΟΤΑ Α’ & Β’» που εξέδωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι της τάξεως του 65,71%  στην κατανάλωση ρεύματος και κατά επέκταση χρήματος.   Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει το ΚΑΠΕ με το ΤΠ&Δ η ελάχιστη αποδεκτή εξοικονόμηση είναι της τάξεως του 55% προκειμένου να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό εργαλείο ο κάθε  ΟΤΑ.



Η δημοτική αρχή από τις αρχές του 2015 συνέλαβε την αναγκαιότητα μείωσης τον λειτουργικών δαπανών του δήμου  και προέκρινε την καταγραφή του υφιστάμενου δημοτικού φωτισμού αναθέτοντας με την Αρ. αποφ:721/6-7-2015 απόφαση δημάρχου  «Έρευνα και καταγραφή υφιστάμενου δικτύου δημοτικού οδοφωτισμού – τεχνοοικονομική ανάλυση για αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων μελαμπτήρες τύπου led στο Δήμο Σητείας», πριν ακόμα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για το οποίο συζητούμε σήμερα.

Η δημοτική αρχή δεν προκρίνει ένα ακόμα δάνειο, όπως το δάνειο των 3.400.000 ευρώ  που σύναψε ο δήμος επί δημαρχία σας με την υπ.αριθμ. απόφαση 214/2007 του δημοτικού  συμβουλίου για την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων τα οποία και αυτά εσείς συνάψατε, ούτε παραπλάνησε τους όπως εσείς του δημότες με την υπ.αριθμ απόφαση 197/2007 για δάνειο του 1.500.000 ευρώ για την χρηματοδότηση των αθλητικών έργων, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.
 Η δημοτική αρχή αυτή και όχι άλλη λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών με στόχο μέσα από το όφελος των 100.000  και πλέον ευρώ που θα προκύψει από την επένδυση 1.879.000 ευρώ ( και όχι  2εκ, όπου συνυπολογίζοντας   την έκπτωση του αναδόχου θα είναι λιγότερα) , σύμφωνα με την μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας, θα μπορεί   να ανακουφίσει οικονομικά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με δυνητική μείωση των δημοτικών τελών   , να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των απορριμματοφόρων , με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που θα μειώσουν επιπλέον το κόστος σε καύσιμα , ανταλλακτικά και συντήρηση και  θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση σημαντικών υποδομών όπως την ολοκλήρωση του δημοτικού σταδίου Σητείας. Τα παραπάνω  αποτελούν μέρος του ρεαλιστικού σχεδιασμού και των δεσμεύσεων που ποτέ δεν κάνατε εσείς ως δήμαρχος , ιδιαίτερα την εποχή των παχυλών και μεγάλων χρηματοδοτήσεων. Αντί αυτού επιλέγατε να φορτώνετε δάνεια στις πλάτες των δημοτών.
Στόχος μας κ. Κουρουπάκη, είναι να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές ένα δήμο καλύτερο , φιλικότερο στο περιβάλλον με αναπτυξιακή προοπτική και υψηλή επισκεψημότητα . ( αεροδρόμιο, τουριστική ανάπτυξη , τσαρτερ, γεωπάρκο).
Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τον βιολογικό καθαρισμό Σητείας σε τριτοβάθμιο . Μέσα από την υποβλήθησα πρόταση της ΔΕΥΑΣ ,όπου με απόφαση του δημοτικού συμβούλιο κατατέθηκε για να αντλήσει χρηματοδότηση 2.500.000 ευρώ και να μπορεί να αρδεύει 1.700 στρέμματα , προστατεύοντας τον υδροφορέα της περιοχής Σκοπής χωρίς δανεισμό. Η πρόταση έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη ολοκληρωμένες επενδύσεις στην άρδευση και ύδρευση  ,ύψους 2.000.000 ευρώ  από το πρόγραμμα "Αλεξανδρος Μπαλτατζής".
 Στόχος μας δεν είναι να μεταφέρουμε στις πλάτες των δημοτών ,χρέη 2.320.000 ευρώ για 5,5 στρέμματα άχρηστης γης ,από ένα ελλειμματικό  σχέδιο πόλης ,όπως αυτό στα κόκκινα , το οποίο  διαχειριστήκατε  εσείς κ. Κουρουπάκη  και οδήγησε σε κατάσχεση  του παραπάνω ποσού από τους δημοτικούς  λογαριασμούς , που παραλίγο να οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση τον δήμο. Ούτε να χρηματοδοτήσουμε δαπάνες μισθοδοσίας με το δάνειο υπ.αριθμ.05/011698/12 που σύναψατε εσείς  κ.Κουρουπακη το 2002 , με επιτόκιο 7% , συνολικής δαπάνης 182.165,81 ευρώ. 



Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ 
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Υπηρεσίας Δόμησης 

Λεωνίδας Τερζής 




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Νικος ΚουρουπακηςΔάνειο 2 Εκατομμυρίων € από το Δήμο Σητείας στις πλάτες του Σημειακού λαού.

Είναι αδύνατο να συμφωνήσει κάνεις λογικά σκεπτόμενος ούτε να θεωρήσει ως έργο επείγον πρώτης προτεραιότητας την αλλαγή των λαμπτήρων του Δήμου χρεώνοντας τον με ένα τεράστιο δάνειο. Η επίμονη για λήψη δανείου 2 εκ.€ επειδή όπως λένε ο Δήμος δεν είναι στο κόκκινο... και άρα μπορεί να δανειστεί προξενεί το λιγότερο απορία. Δηλαδή ο Δήμος που δεν είναι τώρα στο κόκκινο, να δανειστούμε για να τον πάμε στο κόκκινο και μάλιστα για κάτι που δεν λύνει κανένα σοβαρό πρόβλημα.


Φωτισμό έχουμε φωτισμό θα έχουμε πάλι με άλλα φωτιστικά πανάκριβα.
Εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να γίνει μέσα απο προγράμματα της Ε.Ε καθώς και στα πλαίσια σωστής διαχείρισης με σταδιακή χρήση λαμπτήρων οικονομίας με πόρους του Δήμου και ΟΧΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΣΜΟ και μάλιστα χωρίς εισήγηση της Τεχν. Υπηρεσίας.

Δανεισμός τέτοιου ύψους δικαιολογείται για αντιμετώπιση σοβαρών επειγόντων προβλημάτων που δεν μπορεί ο δήμος να βρει άμεσα χρήματα από άλλους πόρους. Δανεισμός επίσης δικαιολογείται για έργα υποδομής όπως π.χ. έργα ύδρευσης,άρδευσης, κατασκευής σφαγείων,ολοκλήρωσης του σταδίου, κατασκευή δημαρχείου, βελτίωσης των υποδομών του λιμανιού, έργα οδοποιίας κ.λ.π.

Το να θεωρεί ο δημαρχος Σητείας κ.Πατερακης και οι αντι/χοι κ. Νικόλαος Λατζανάκης και Λεωνίδας Τερζής οτι η αντικατάσταση των λαμπτήρων είναι το μόνο επείγον έργο που μένει να κάνουν 7 μήνες πριν τις εκλογές φορτώνοντας το χρέος στην επόμενη δημοτική αρχή προξενεί εύλογη απορία και προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητα την ώρα μάλιστα που κινδυνεύει να οδηγηθεί ο Δήμος σε οικονομικό μαρασμό και ο Σητειακός λαός να φορτωθεί με ενα τεράστιο χρέος χωρίς λόγο.

Ελπίζω οι δημ. σύμβουλοι και οι πρόεδροι των χωριών να επανεξετάσουν το θέμα και να μην υπερχρεώσουν το Σητειακό λαό με ενα τεράστιο πανάκριβο και αχρείαστο δάνειο.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου