Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Κοντοσιμώνει, αν δεν έφτασε ήδη, η ώρα του απολογισμού της Δημοτικής αρχής, των δημοτικών παρατάξεων αλλά και του κάθε δημοτικού και κοινοτικού σύμβουλου ή προέδρου. Για να είναι ουσιαστική και όχι μια τυπική διαδικασία παράθεσης ενεργειών απαιτεί καλοπροαίρετη διάθεση από όλους αλλά και άνεση χρόνου ανταλλαγής ερωτημάτων-απαντήσεων, θέσεων-αντιθέσεων.Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια ότι τα ζητήματα καθημερινότητας και όχι μόνο θα τρέχουν και κατά το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τη νέα περίοδο και χρειάζονται συμμετοχή, δράση και επαγρύπνηση.
Μπροστά στην επόμενη μέρα και ανεξάρτητα από τη θέση του καθενός μας σ’ αυτήν έχουμε την υποχρέωση, εφόσον κάποιοι και για κάποιου λόγους μας έστειλαν στο Δήμο με την ψήφο τους να απαντήσουμε πρώτα στον εαυτό μας, στο δημοτικό συμβούλιο αλλά κυρίως με δημόσιο διάλογο στον κάθε δημότη σε μια σειρά από ερωτήματα. Αυτά λοιπόν τα ερωτήματα είναι δυο γενικών κατηγοριών:
1.Τι κάναμε σε σχέση με αυτά και από αυτά που υποσχεθήκαμε, τι δεν κάναμε και γιατί.
2. Τι στάση κρατήσαμε και γιατί σε σχέση με τα όποια απρόβλεπτα προέκυψαν, για το Δήμο μας την τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως αλλά και γενικότερα κατά την διάρκεια της θητείας μας.
Φυσικά φαντάζομαι θα είναι πολλά (τα ερωτήματα) και έως ανεξάντλητος ο κατάλογος.
Ας θέσουμε όμως πριν τα διατυπώσουμε και τα απαντήσουμε μια απαραίτητη προϋπόθεση για ειλικρινή διάλογο που να οδηγεί σε χρήσιμα, γαι την επόμενη μέρα, συμπεράσματα:
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑΧΘΗΚΑΜΕ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ Ή ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
Υποχρέωση λοιπόν του κάθε δημότη, σε πρώτη φάση, να θέσει τα ερωτήματα του δημόσια με όποιο τρόπο και σε όποιον νομίζει και στη συνέχεια ειδικά τους υπόλογους (εμάς δηλαδή τους εκλεγμένους και κυρίως βέβαια τη Δημοτική αρχή) να απαντήσουμε.
Αυτή η διαδικασία είναι η πραγματική κοινωνική μας υποχρέωση και είναι ανεξάρτητη από κάθε έκφραση διαθεσιμότητας ή επαναδιαθεσιμότητας του οποιουδήποτε για τα κοινά της επόμενης μέρας. Βέβαια κατά τα άλλα είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να διεκδικήσει την όποια δημόσια θέση , υποχρέωση όλων η συμμετοχή ναι μεν διατηρώντας και υπερασπιζόμενοι τις πολιτικές και τις ατομικές αντιλήψεις μας αλλά με δημοκρατικούς κανόνες και απεμπλοκή από κομματικές ή εγωικεντρικές στρατηγικές και προσωπικές εμπάθειες.

Petros Dimitropoulakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου