Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Αυστηρή προειδοποίηση: Να μπει «φρένο» στα... εργολαβικά τερτίπια


https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/4/files/Image/201801/doc_20180111_1904975_shutterstock_508714843.jpg
Την κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών, ώστε να μπει «φρένο» σε διάφορα εργολαβικά τερτίπια και να διασφαλιστούν οι δύο σημαντικές παράμετροι, εν προκειμένω η ποιότητα και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στα δημόσια έργα, ζήτησε ο περιφερειάρχης Κρήτης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης στην Ιεράπετρα.Μάλιστα, έθεσε θέμα αποκλεισμού για όσους εργολάβους διαπιστωθεί ότι επανειλημμένως λειτουργούν εις βάρος του δημόσιου οφέλους, είτε με περίεργους τακτικισμούς στους διαγωνισμούς, είτε με κακοτεχνίες στην εκτέλεση των έργων που έχουν αναλάβει.
Αναλυτικότερα, από το βήμα του σημαντικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών, που φιλοξένησε για ένα τριήμερο η Ιεράπετρα, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για στενή συνεργασία όλων, Πολιτείας – Αυτοδιοίκησης - τεχνικών και εργοληπτών, στην εξασφάλιση ασφαλιστικής δικλίδας για τη συνεχή υλοποίηση ποιοτικών τεχνικών έργων-δημόσιων υποδομών.
Παράλληλα, ζήτησε τον αποκλεισμό από τις δημοπρατήσεις έργων των υπότροπων εργολάβων που κάνουν κακοτεχνίες και οι οποίες έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί από το εξειδικευμένο, ανεξάρτητο Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου (ΕΣΠΕΛ).
Οι επισημάνσεις του κ. Αρναουτάκη έγιναν δημόσια - παρουσία των βουλευτών Β. Κεγκέρογλου και Θραψανιώτη, της αντιπεριφερειάρχη Π. Πετράκη, του προέδρου του ΟΑΚ Δ. Κουνενάκη, του δήμαρχου Θ. Καλατζάκη και φορέων - στο προεδρείο και τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.
Είναι ανάγκη, όπως επισήμανε ο περιφερειάρχης, να έχουμε ποιοτικά έργα στην Κρήτη, στη χώρα γενικότερα και να είναι ασφαλή για τους πολίτες και τους ξένους επισκέπτες-τουρίστες, καθώς είναι έργα δημόσια που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα, επέκρινε φαινόμενα εργολάβων που παίρνουν σε διαγωνισμούς δημόσια έργα με μεγάλες έως εξωφρενικές εκπτώσεις και στη συνέχεια είτε τα εγκαταλείπουν, είτε κάνουν κακοτεχνίες, μη υπολογίζοντας την ασφάλεια των πολιτών και τα χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα.
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης, άλλα και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και φορέων που ήταν σύμφωνοι με τις θέσεις του ζήτησαν δημόσια από το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών Δημοσίων Έργων να αναλάβει πρωτοβουλία στο όλο ζήτημα και τη λήψη μέτρων στα μέλη της που είναι υπότροποι.
Ο περιφερειάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα έργα της Κρήτης... Ο ίδιος στάθηκε με μεγαλύτερη έμφαση στο μεγάλο έργο ανακατασκευής του ΒΟΑΚ, ενώ αναγνώρισε ότι υπήρξαν δυσκολίες και προβλήματα στον τομέα των δημόσιων έργων, λέγοντας ότι «οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, οι καθυστερήσεις στη ροή των χρηματοδοτήσεων, οι επιβαρύνσεις στο φορολογικό σύστημα και οι αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές συνέθεσαν ένα περιβάλλον εξαιρετικά απαιτητικό και πολλές φορές δύσκολο για όλους εσάς, τους εργολήπτες των δημόσιων έργων, τους ανθρώπους που σηκώνουν μεγάλο βάρος στην πορεία για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας».
«Η επένδυση στην περιφέρεια αποτελεί τη μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πολιτική»
Ο κ. Αρναουτάκης στη συνέχεια, αναφερόμενος στον ρόλο της Περιφέρειας και στη σημαντικότητα των αναπτυξιακών έργων-επενδύσεων, είπε μεταξύ άλλων:
«Για την Περιφέρεια Κρήτη, οι κατασκευαστικές υποδομές, τα δημόσια τεχνικά έργα θεωρούνται ως επενδύσεις που μοχλεύουν την οικονομία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και σίγουρα βελτιώνουν τους οικονομικούς δείκτες μιας νησιωτικής περιφέρειας, όπως η Κρήτη. Για τον λόγο αυτό, οι δημόσιες υποδομές αφορούν όλη την κοινωνία, αποτελώντας έναν από τους υλικούς συνεκτικούς παράγοντές της. Κατά συνέπεια, η πολιτική για τις υποδομές αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατική πολιτική, στην οποία φανερώνονται και οι σχετικές αντικρουόμενες τάσεις και απόψεις για τον προσανατολισμό και την εξέλιξη της ίδιας της κοινωνίας.
Ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει σαν ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να κάνουμε σαφές πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η επένδυση στην Περιφέρεια δεν αποτελεί απλά περιφερειακή πολιτική, αλλά τη μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πολιτική. Η περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει και περιφερειακή διακυβέρνηση άλλου τύπου. Σε αυτή τη διακυβέρνηση θεμέλιος λίθος είναι η αποκέντρωση, η συμμετοχή και η διαβούλευση. Η παραγωγική Κρήτη - που για μας συνιστά τον νέο μετρήσιμο στόχο - δε λειτουργεί μόνο ως συλλογική προσδοκία για το παρόν και το μέλλον μας. Αποτέλεσε και αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας στην κρίση».
(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή : Nέα Κρήτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου