Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Επίσκεψη κλιμακίου ΕΛΓΑ στο Δήμο Σητείας

Κλιμάκιο από τον ΕΛΓΑ επισκέφθηκε πρόσφατα το Δήμο Σητείας προκειμένου να κάνει αυτοψία και να καταγράψει τις ζημιές στις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από τις πυρκαγιές. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα τελευταία δεδομένα όπως έχουν αποτυπωθεί μετά τις πυρκαγιές στις περιοχές Αχλαδίων, Μαρωνιάς και Αγίου Γεωργίου.Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή ο Δήμαρχος, σημείωσε ότι με βάσει τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΕΛΓΑ έχει καεί γη 5.000στρεμμάτων εκ των οποίων περίπου 500 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμη. Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΛΓΑ μπορεί να προτείνει την αποζημίωση των αγροτών των οποίων οι καλλιέργειες έπαθαν ζημιά και η έκταση τους υπερβαίνει τα 500 στρέμματα.

Μετά την υποβολή της πρότασης για να αποζημιωθούν οι αγρότες πρέπει να βρεθεί και το κατάλληλο πρόγραμμα χρηματοδότησης για να μπορέσει να ενταχθεί η συγκεκριμένη αποζημίωση. Υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης για τα δίκτυα άρδευσης τα οποία ευρίσκονται εντός των ορίων των καλλιεργειών, για τις εργασίες κλαδέματος των δενδρωδών καλλιεργειών και την απώλεια εισοδήματος για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Αντίθετα δεν υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης των κτηνοτρόφων της περιοχής για τις περιφράξεις και την εκτροφή του ζωϊκού τους κεφαλαίου, διότι πρόκειται για μη επιλέξιμες δαπάνες.

Η όλη διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους καλλιεργητές της τοπικής κοινότητας Χανδρά, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιά τα προηγούμενα χρόνια και αποζημιώνονται τώρα.

Εμείς σαν Δήμος ενεργήσαμε άμεσα και προχωρήσαμε στην αντικατάσταση του δικτύου άρδευσης σχεδόν σε όλο το τμήμα καταστροφής του και θα προχωρήσουμε και στην αντικατάσταση ενός προωθητικού-όπου βρισκόμαστε στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Θα ζητήσουμε δε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ύψος των ζημιών.



Από Δήμο Σητείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου