Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ποτέ δεν αναρτήθηκε λόγω αρχαιολογικής ζώνης η Γαλάζια Σημαία στην Χιόνα Ελούντας!




Την έκπληξη αλλά και την απογοήτευση τους, για την ελλιπή πληροφόρηση, σε ότι αφορά την "αφαίρεση" της Γαλάζιας Σημαίας από την παραλία Χιόνα Ελούντας του Δήμου Αγίου Νικολάου,  εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ κ. Μιχάλης Φαρσάρης όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας κ. Μιχάλης Γαρεφαλάκης.

 Πληροφορούμενοι την σχετική ανακοίνωση,  προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις :
"Προς άρση των όποιων αρνητικών εντυππώσεων, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι ήδη από πέρυσι το Φθινόπωρο η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενημέρωσε ότι οι παραλίες : "Μπούφος Σισίου" και "Χιόνα Ελούντας", είναι αναγνωρισμένες ώς Α΄αρχαιολογική Ζώνη!
Κατά συνέπεια μας κοινοποιήθηκε ότι απαγορεύεται η οργάνωση της παραλίας και η τοποθέτηση παντός είδους εξοπλισμού.
Σε επικοινωνία με την  Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, αποφασίστηκε να κατατεθεί σχετικός φάκελος, με το αίτημα της ΔΑΕΑΝ, προσδοκώντας ν΄υπάρξουν πιθανές αλλαγές και οργάνωση της συγκεκριμένης παραλίας. 
Παρά όμως, τις συνεχόμενες  προσπάθειες, η παραπάνω απόφαση δεν κατέστει δυνατόν ν΄αλλάξει  και έτσι ενώ η παραλία είχε βραβευθεί,   δεν οργανώθηκε και δεν ανήρτησε ποτέ Γαλάζια Σημαία,  αφού ανάλογη πράξη θα ήταν παράνομη !
Μάλιστα, σε απαντητική επιστολή της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Δ/νση Προιστορικών & Κλασικών αρχαιολογικών χώρων, Μνημείων & Αρχαιολογικών έργων) του Υπουργείου Πολιτισμού - Αθλητισμού (21/9/17), απορρίπτεται το αίτημα του Δήμου Αγίου Νικολάου, για την παραχώρησηχρήσης αιγιαλού και παραλίας στις παραπάνω περιοχές, με την αιτιολογία ότι οι αιτούμενες θέσεις ευρίσκονται εντός των ορίων της ζώνης Α΄απολύτου προστασίας των αντίστοιχων αρχαιολογικών χώρων , γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν προβλέπονται χρήσεις γης -των εν θέματι αρχαιολογικών χώρων- όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική απόφαση, χρήσεις οι οποίες σχετίζονται με τουριστικές υποδομές ή με λειτουργία θαλάσσιων μέσων αναψυχής".
Οι κ.κ. Μ. Φαρσάρης και Μ. Γαρεφαλάκης, εξέφρασαν  τέλος την απογοήτευση όλων των μελών της δημοτικής επιχείρησης , όχι μόνο για αναστάτωση που προκάλεσε η σχετική ανακοίνωση , αλλά πρωτίστως γιατί αφαιρείται η δυνατότητα σε μια δυναμική και αποτελεσματική -όπως έχει αποδειχθεί Δημοτική Επιχείριση- προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της και στην εν λόγω παραλία,  όπως  εξ άλλου πράττει επί σειρά ετών στις παραλίες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.

* Επισυνάπτουμε την απόφαση της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς Δ/νση Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων & Αρχαιολογικών Έργων του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που απέστειλε προς την Δημοτική Ανώνυμη Επιχείριση Αγίου Νικολάου, αναφορικά με την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού στις περιοχές "Μπούφος Σισίου" και Χιόνα Ελούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου