Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Καύσωνας προ των πυλών στην Κρήτη - Που θα χτυπήσουν τα... 40άρια

“Καυτό” θα είναι το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη τις ερχόμενες ημέρες: Ο υδράργυρος θα παραμείνει στα ύψη και σήμερα Παρασκευή, ενώ από αύριο η θερμοκρασία θα ξεπεράσει - κατά τόπους - το όριο των 35 βαθμών Κελσίου. Εξάλλου, το “καυτό” καιρικό σκηνικό κορυφώνεται - σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις - μεθαύριο Κυριακή και τη Δευτέρα, οπότε και ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου.Βαίνοντας ολοταχώς στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις περισσότερες περιοχές του νησιού παραμένουν ιδανικές για καλοκαιρινές διακοπές. Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, έτσι και σήμερα Παρασκευή ο καιρός στην Κρήτη θα είναι καλός. Όπως ανέφερε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, οι άνεμοι θα πνέουν σήμερα από βόρειες διευθύνσεις. Εξάλλου, στην ανατολική Κρήτη οι άνεμοι αναμένεται να στραφούν και σε βορειοδυτικούς. Στις δυτικές περιοχές του νησιού η έντασή τους θα κυμανθεί στα 2 με 3 μποφόρ, ενώ σε Ηράκλειο και Λασίθι θα είναι μεταξύ 3 και 4 μποφόρ.

Οι τιμές της θερμοκρασίας θα παραμείνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα τη σημερινή ημέρα. Σήμερα, λοιπόν, η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας θα κυμανθεί μεταξύ 23 και 24 βαθμών Κελσίου, ενώ η μέγιστη τιμή θα φτάσει στα δυτικά τους 32 με 33 βαθμούς και στις ανατολικές περιοχές τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Σάββατο

Σχεδόν πανομοιότυπο σκηνικό καιρού θα έχουμε και αύριο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες έως και βορειοδυτικές διευθύνσεις, με την έντασή τους να κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 μποφόρ. Ωστόσο, αύριο Σάββατο στη νότια Κρήτη οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις στα 3 και τοπικά 4 μποφόρ. Περίπου στα ίδια επίπεδα με σήμερα θα κινηθεί αύριο και ο υδράργυρος: Στις περισσότερες περιοχές του νησιού η θερμοκρασία θα ξεπεράσει το “φράγμα” των 30 βαθμών Κελσίου.
Εξάλλου, όπως επισήμανε στη “Νέα Κρήτη” ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, σε περιοχές της ενδοχώρας και του Νότου, στον νομό Ηρακλείου, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 35 και τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή

Από μεθαύριο Κυριακή οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς σε ολόκληρη την Κρήτη. Συγκεκριμένα, η ένταση των δυτικών ανέμων θα φτάσει τα 3 και τοπικά τα 4 μποφόρ. Ωστόσο, θα υπάρξουν και κάποιες εξαιρέσεις στις νότιες και ανατολικές περιοχές του νησιού, όπου η ένταση των ανέμων θα φτάσει μέχρι και τα 5 μποφόρ.
Όπως τόνισε πάντως ο κ. Λέκκας, το “καυτό” καιρικό σκηνικό κορυφώνεται μεθαύριο Κυριακή και τη Δευτέρα. «Την Κυριακή αναμένεται να είναι η πιο ζεστή ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μανόλης Λέκκας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 34 και τους 35 βαθμούς Κελσίου. Ανατολικότερα, ωστόσο, αναμένεται να σημειωθούν ακόμη πιο υψηλές τιμές.
Ειδικότερα, στην ενδοχώρα και στα νότια του νομού Ηρακλείου η θερμοκρασία θα φτάσει, κατά τόπους, τους 36 και 37 βαθμούς Κελσίου. Οι περιοχές της Κρήτης στις οποίες ο υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει “κόκκινο” είναι οι Μοίρες, το Τυμπάκι, ο Ζαρός, τα Σφακιά, η Ιεράπετρα, αλλά και τα Μάλια.
Οι τιμές της θερμοκρασίας θα παραμείνουν στα ύψη και τη Δευτέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, από την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται μικρή διαφοροποίηση του καιρικού σκηνικού. Κι αυτό καθώς οι δυτικοί άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν σε όλη την Κρήτη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της θερμοκρασίας.


Προσοχή

Εξάλλου, ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ειδικότερα, θα πρέπει να μην ανάβουμε φωτιές σε εξωτερικούς χώρους και φυσικά να μην πετάμε τα αποτσίγαρά μας. Επίσης, ο κ. Λέκκας, εφιστά την προσοχή και στους λουόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να προστατεύονται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου.


Από: Αγγελίνος Νικόλας
www.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου