Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Στέλλα Αϊλαμάκη: Σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου στην Κάτω Ζάκρο Σητείας


Ακολουθώντας πιστά ως επιχειρηματίας του τουρισμού την άποψη ότι η ανάπτυξη μιας περιοχής είναι απόλυτα εφικτή μέσω της αξιοποίησης των επισκεπτών –ταξιδευτών της Κρήτης και της γνωριμίας τους με τα τοπικά προϊόντα και αφού στο παρελθόν είχε προηγηθεί βιωματικά συγκομιδή ελαιών, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στους παραδοσιακούς ξενώνες Τerra Minoika στην Κάτω Ζάκρο Σητείας, το πρώτο σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

Το σεμινάριο – κλειστό των 12 ατόμων- με συμμετοχή επισκεπτών των ξενώνων, είχε απώτερο στόχο την λεπτομερή ενημέρωση τους για το ελαιόλαδο και κινήθηκε πάνω στους εξής άξονες:

1)Ελαιόλαδο στην Κρήτη. Από το 4000 π.χ μέχρι σήμερα.
2)Κατηγορίες ελαιολάδου και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
3)Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας?
4)Γιατί ΝΑΙ μονάχα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο?
5)Πώς να επιλέγουμε έξυπνα το υγρό χρυσάφι της διατροφής μας.


Τι να αποφεύγουμε και τι να προσέχουμε.
Το σεμινάριο περιλάμβανε γευστική δοκιμή διαφόρων λαδιών με έναν εξαιρετικά τελετουργικό τρόπο ώστε οι συμμετέχοντες, μέσω του γευστικού ταξιδιού τους να κατανοήσουν στην πράξη τα μυστικά της σωστής επιλογής του προϊόντος αφού πρώτα πειστούν να συμπεριλάβουν απαραιτήτως στην διατροφή τους το ελαιόλαδο.
Η παρουσίαση του σεμιναρίου έγινε από την κ.Χριστίνα Χρυσούλα συνδημιουργό του Taxidi olive farm αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Αυτό που σημειώνω είναι τα λόγια της φίλης από το Σαν Φρανσίσκο που ονόμασε την προσπάθεια αυτή <<olive oil activism>>.Ένα μικρό δηλαδή επαναστατικό κίνημα που στηρίζει και προωθεί με σωστά βήματα την ποιοτική διατροφή, ξεκινώντας από την επιστημονικά αποδεδειγμένη βάση της που είναι το ποιοτικό ελαιόλαδο.
Το Taxidi olive farm μια οικογενειακή επιχείρηση με παραγωγούς την Χριστίνα και τον Αντώνη, βρίσκεται στη Ζάκρο Σητείας, μια κοινότητα με μακρόχρονη παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου αρίστης ποιότητας.


Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος είναι –εκτός από την παραγωγή ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας-μέσα από τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας να εγκαθιδρυθεί η αγροοικολογία στην καλλιέργεια της ελιάς στην κοινότητα της Ζάκρου και μέσα από τον οικοτουρισμό να αναδειχθεί τόσο η περιοχή όσο το ιδιαίτερο στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς που ονομάζεται «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».
H προώθηση του τυποποιημένου ελαιολάδου στο εξωτερικό από τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς χωρίς μεσάζοντες, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, στο οποίο όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε ποικιλοτρόπως.

Είναι πραγματικά θαυμάσιο και ελπιδοφόρο, νέοι επιχειρηματίες με πάθος και μεράκι για το προϊόν που παράγουν, να ατενίζουν το μέλλον με όραμα και γνώσεις.
Συγχαίρω την Χριστίνα και τον Αντώνη για το ξεκίνημά τους και εύχομαι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους να είναι καλοτάξιδο.

Στέλλα Αϊλαμάκη
Ιδιοκτήτρια παραδοσιακών ξενώνων
Δημοτική σύμβουλος Σητείας της ενωτικής αγωνιστικής κίνησης της μείζονος αντιπολίτευσης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου