Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Προχωρούν ξανά τα έργα για τη γέφυρα στο Χαμέζι

Τρίτη και ευτυχώς... φαρμακερή, απ’ ό,τι φαίνεται, για τη γέφυρα στο Χαμέζι Σητείας, καθώς βγαίνει επιτέλους “λευκός καπνός” για την ολοκλήρωση του έργου από άλλο ανάδοχο, μετά την εθελοντική αποχώρηση του αρχικού αναδόχου, ο οποίος στο παρά... πέντε της εκπνοής της παράτασης της εργολαβίας δήλωσε αδυναμία να τελειώσει το έργο!
Οι δύο επόμενοι μειοδότες, στους οποίους στράφηκε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης αναζητώντας νέο ανάδοχο για να μη μείνει στη μέση η εργολαβία, δεν αποδέχτηκαν την πρόταση του ΟΑΚ. Φαίνεται όμως - με βάση τουλάχιστον το κλίμα σε χθεσινή σχετική συνάντηση - ότι ανταποκρίθηκε θετικά ο 3ος κατά σειρά μειοδότης (πίσω από τον αρχικό ανάδοχο), στέλνοντας έτσι “αχτίνα φωτός” για τη διάσωση και ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου, που δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένα σύγχρονο κρητικό... γιοφύρι της Άρτας!

Ως γνωστόν, σαν να μην έφταναν όλες οι προηγούμενες περιπέτειες του έργου, στο... παρά πέντε, ελάχιστες ημέρες πριν λήξει στις 31 Μαΐου η παράταση που του είχε δοθεί από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ο ανάδοχος εργολάβος, η εταιρεία “Κλέαρχος Ρούτσης”, ζήτησε υποκατάσταση από άλλον εργολάβο! Κήρυξε, δηλαδή, αδυναμία να ολοκληρώσει ο ίδιος το έργο, και ζήτησε να τον υποκαταστήσει άλλος, που θα αναλάβει εκείνος να τελειώσει την έρμη εργολαβία.

Ουσιαστικά μιλάμε για οικειοθελή αποχώρηση από το έργο, αφού η ανάδοχος εταιρεία ήταν εκείνη που έστειλε αίτημα του προς τη διοίκηση του ΟΑΚ και ζήτησε την υποκατάστασή της. Με το συγκεκριμένο έγγραφο ουσιαστικά ανέλαβε την ευθύνη για την αδυναμία να ολοκληρώσει τις εργασίες που εκκρεμούν στο πλαίσιο της εργολαβίας που προκηρύχθηκε πέρυσι.

Θεωρητικά μιλάμε για μια αρνητική εξέλιξη και είναι προφανές αυτό από τη στιγμή που μιλάμε για αδυναμία εργολάβου να τελειώσει το έργο. Όμως εδώ ισχύει το μη χείρον βέλτιστον.

Από τη στιγμή που η ανάδοχος εταιρεία δεν ήταν σε θέση (κατά δήλωσή της) να τελειώσει το έργο, δεν υπήρχε κανένα νόημα να μένει σε αυτό και να συνεχίζονται εσαεί οι περιπέτειες.

Με τον τρόπο που έγινε η αποχώρηση, δηλαδή με αίτημα υποκατάστασης του εργολάβου από άλλον εργολάβο, δόθηκε η δυνατότητα στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να πάει από τον πιο εύκολο και πιο γρήγορο διαδικαστικά δρόμο.

Δόθηκε, δηλαδή, η δυνατότητα στον ΟΑΚ Α.Ε. να μην μπλέξει με τη μέγγενη και τις μακρόβιες διαδικασίες επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού και ανάδειξης νέου εργολάβου, κάτι που θα σήμαινε... φτου κι από την αρχή. Αλλά, αντιθέτως, ο ΟΑΚ είχε τη δυνατότητα να στραφεί στις υπόλοιπες 9 τεχνικές εταιρείες που είχαν καταθέσει προσφορές, επιχειρώντας να βρει κάποιον πρόθυμο να τελειώσει το έργο, με τους όρους βεβαίως της ήδη υπογεγραμμένης σύμβασης με τον αρχικό ανάδοχο!

Εδώ ακριβώς ήταν και η λεπτομέρεια η κρίσιμη! Όποιος εργολάβος δεχτεί την πρόταση του ΟΑΚ και αναλάβει να υποκαταστήσει την εταιρεία “Κλέαρχος Ρούτσης”, αναλαμβάνει το έργο με βάση τους όρους που έχει συμφωνήσει ο προς υποκατάσταση εργολάβος. Δηλαδή, είναι υποχρεωμένος ο νέος ανάδοχος που θα προκύψει να αποδεχτεί το ποσοστό της έκπτωσης που είχε προσφέρει ο αρχικός ανάδοχος, όπως και όλους φυσικά τους υπόλοιπους όρους της σύμβασης.

Οι διαδοχικές αρνήσεις

Μετά την εθελοντική αποχώρηση του αναδόχου, της εταιρείας “Κλέαρχος Ρούτσης”, ξεκίνησε η διαδικασία υποκατάστασής του από ένα εκ των υπόλοιπων 9 εταιρειών που είχαν “χτυπήσει” το έργο στον σχετικό διαγωνισμό που είχε βγάλει ο ΟΑΚ Α.Ε.

Η διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης άρχισαν τις κρούσεις προς τις άλλες εταιρείες, τις οποίες πήραν κατά σειρά με βάση τη σειρά κατάταξης στον διαγωνισμό. Τα πράγματα αρχικά δεν πήγαν καθόλου καλά. Ο πρώτος υποψήφιος αντικαταστάτης, δηλαδή ο 2ος μειοδότης του έργου, δεν έκανε αποδεχτή την κρούση του ΟΑΚ να αναλάβει το έργο.

Αφού περίμεναν, ως όφειλαν, 3 ημέρες, στον ΟΑΚ στράφηκαν στον 3ο μειοδότη του διαγωνισμού. Και εδώ είχαμε μια από τα ίδια. Δεν υπήρξε αποδοχή της κρούσης.

Κάπου εδώ, όπως είναι φυσικό, άρχισαν να... ζώνουν τα φίδια τα στελέχη του ΟΑΚ, τον Δήμο Σητείας και την τοπική κοινωνία.

Αισιοδοξία: Θετική ανταπόκριση από τον 4ο μειοδότη

Ο Οργανισμός συνέχισε τις κρούσεις, χτυπώντας την πόρτα του 4ου κατά σειρά μειοδότη. Και εδώ είχαμε ευτυχώς άλλη έκβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχετική συνάντηση που έγινε χθες, ο 4ος μειοδότης εμφανίστηκε καταρχήν θετικός να αναλάβει να υποκαταστήσει τον αρχικό ανάδοχο που αποχώρησε.

Βεβαίως θα πρέπει να επέλθει οριστική συμφωνία, να διευθετηθούν τα διαδικαστικά, να περάσει το θέμα από το Δ.Σ του ΟΑΚ Α.Ε. και να “πέσουν” υπογραφές.

Όμως κρατάμε το αισιόδοξο της καταρχήν θετικής ανταπόκρισης, αντίθετα με τις δύο προηγούμενες εταιρείες και το ότι υπάρχει πλέον “φως” για να τελειώσει η έρμη η εργολαβία και να παραδοθεί επιτέλους στην κυκλοφορία η μεγάλη κοιλαδογέφυρα (η μεγαλύτερη στην Κρήτη, με μήκος 840 μέτρα) και το υπόλοιπο οδικό τμήμα του έργου Αυχήν Αγκαθιάς-Χαμέζι.


Από: Σαββίδης Μπάμπης
www.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου