Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου: Aνακοίνωση για τη διεθνή ημέρα Νοσηλευτών -τριων

Η 12η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965, ως διεθνής ημέρα Νοσηλευτών-τριων. Πρόκειται για ένα θεσμό που τιμά τη γέννηση της Φλορένς Ναϊτλκέιλ, της αγγλίδας φιλάνθρωπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η νοσηλευτική δοκιμάζεται στη χώρα μας λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που έχει προκαλέσει η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις.
Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου η μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι εξαιρετικά μεγάλη αφού τα τελευταία 6 χρόνια (από το 2012 μέχρι σήμερα) ο αριθμός των μόνιμων εργαζόμενων νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχει μειωθεί από 177 σε 132, δηλαδή έχει μειωθεί κατά το 1/4, κάτι που έχει πολύ έντονη επίπτωση στην εργασιακή εξάντληση των νοσηλευτών -τριων του ΓΝΑΝ.

Στη νοσηλευτική Υπηρεσίατου Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

·Εργάζονται 132 άτομα (μόνιμοι και επικουρικοί) σε 243 οργανικές θέσεις, ποσοστό στελέχωσης 54.3%

·ο συνολικός αριθμός χρεωστούμενων ρεπο και αδειών παρελθόντων και τρέχοντος έτους είναι 9.995 μέρες (75.7 ανά άτομο)

·Σε σχέση με το 2015 οι χρωστούμενες ημέρες έχουν αυξηθεί οριακά, δηλαδή δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση

Λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού

·Δεν τηρούνται οι διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας για τα ωράρια εργασίας

·Οι νοσηλευτές-τριες είναι εξαντλημένοι, κάτι που έχει επίπτωση στην απόδοση τους

·Υπάρχει πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών

·Υπάρχει συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του Νοσοκομείου (κλείσιμο χειρ. Αιθουσών)

Παράλληλα το νοσηλευτικό προσωπικό τόσο στο ΓΝΑΝ όσο και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της χώρας δοκιμάζεται από την έλλειψη σαφούς πλαισίου καθηκόντων και νοσηλευτικών πράξεων που οδηγεί στην εκτέλεση αλλοτρίων καθηκόντων από τους νοσηλευτές-τριες όλων των κατηγοριών. Επίσης υπάρχει πολυδιάσπαση στις κατηγορίες εκπαίδευσης και εργασίας, ενώ οι νοσηλευτές – τριες είναι υποαμοιβόμενοι σε σχέση με το έργο που παράγουν και σε σχέση με τις αμοιβές των νοσηλευτών -τριων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρ. Ένωσης. Στην Ελλάδα το νοσηλευτικό επάγγελμα για δεκαετίες υποτιμήθηκε και υποβαθμίστηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, που σε πολλές περιπτώσεις προερχόταν και από το χώρο της υγείας. Δυτυχώς αυτό συνεχίζεται και σήμερα αφού ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα.

Παρόλαυατα οι νοσηλευτές-τριες με ανθρωπιστική ευσυνειδησία συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά στο πλευρό των ασθενών.

Ο σύλλογος μας με τα μέλη του αγωνίζεται για επαρκή στελέχωση των νοσηλευτικών τμημάτων και για κοινωνική, εργασιακή και οικονομική αναβάθμιση του νοσηλευτικού επαγγέλματος, με καθημερινές προσπάθειες και παρεμβάσεις, μακριά από τις υποκριτικές μεγαλοστομίες όσων κάθε χρόνο λιβανίζουν και εξάρουν το νοσηλευτικό προσωπικό για τις προσπάθειες του, ενώ στην πράξη δεν κάνουν τίποτα το ουσιαστικό για να το βοηθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου