Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΠΛΟΥ Μια εκδοχή… Γράφει:Γιώργος Αλεβίζος

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΠΛΟΥ

Μια εκδοχή…

Γράφει:Γιώργος Αλεβίζος-Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας


Το 1998 σε επιχειρηματική μας συνάντηση ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕΒΑ,θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας για την Επένδυση Τοπλού μου είχε πει: «Εάν δεν μπούνε Έλληνες η Επένδυση δεν πρόκειται να γίνει».Βαθύς γνώστης του τότε επιχειρείν ο Διευθύνων.
Μετά 10 χρόνια, επί καναλιού ALTER, σε συζητήσεις για τα μοναστηριακά με αφορμή το Βατοπέδι, ο τότε Πρόεδρος του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, (μέντορας του πρωθυπουργού) είχε πει «…Και στη Μονή Τοπλού έχουμε ένα Καλόγερο που διαφεντεύει τη μοναστηριακή περιουσία.Δημοσιογραφικά είχαμε απαντήσει «Ναι ΕΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟ αλλά με ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΕΡΙΑ να τον ακολουθούν»Και τον ακολουθούμε.

Η επένδυση του μακαρίτη Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στη Δυτ.Πελοπόννησο «COSTA NAVARINO» που διαχειρίζονται οι 3 λεβέντες γιοί του υπεραποδίδει.Στολίδι για την περιοχή .Για την Ελλάδα. Ευχαρηστημένοι οι κάτοικοι της περιοχής οι μικροεπιχειρηματίες,οι λιανοπωλητές.

Δέκα χρόνια ταλαιπωρήθηκε ο Καπετάν Βασίλης με την γραφειοκρατία .Σε συνάντηση του με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (2005) είχε προτείνει, ο υποψήφιος επενδυτής για τη διαδικασία της επένδυσης να επικοινωνεί με ΕΝΑ πρόσωπο εμπιστοσύνης του εκάστοτε πρωθυπουργού.Ακολούθησε μετέπειτα μόνο η εξαγγελία του FAST TRACK για να καταλήξουμε σήμερα στο DEAD SLOW TRACK.

Μια αντίστοιχη του COSTA NAVARINO επένδυση θα μπορούσε να υλοποιηθεί και στην COSTA TOPLOU.

Ο τουρισμός στη χώρα μας ανεβαίνει.Θα ανεβαίνει όσο οι σχέσεις μας με το Ισραήλ, κατ’επεκτάση με το εβραϊκό λόμπυ, θα παραμένουν φιλικές και ακόμη φιλικότερες.Παγκοσμίως η επιχείρηση ανθρώπινη διασκέδαση (κινηματογράφος,τηλεοπτικά σήριαλς,κρουαζιέρα,τουρισμός κλπ) ελέγχεται από εβραίους επιχειρηματίες.

Διαβάσαμε ότι η ΙΚΤΙΝΟΣ επαναγόρασε το ποσοστό μετόχων που είχε διαθέσει στην DOLPHIN CAPITAL του Καμπουρίδη, οπότε εξ ολοκλήρου επανελέγχει την ¨επένδυση Φανερωμένη¨.

Η περιοχή Τοπλού πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για μια εξαιρετικά ιδιαίτερη επένδυση. Φυσικό κάλλος. Αρχαιολογικό, ιστορικό, θρησκευτικό ενδιαφέρον.Πεντακάθαρα λιμανάκια.Ήπιο κλίμα χειμώνα καλοκαίρι.Ντόπιας παραγωγής αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Λάδι, κρασί, ρακή εξαιρετικής καθαρότητας, γεύσης, ποιότητας. Παραγόμενα με θυσία, μεράκι, κόπο από τον ΕΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟ, Τον καθ’ημάς Πανοσιολογιότατον Ηγούμενον Ιεράς Μονής Παναγιάς Ακρωτηριανής κ.κ.ΦΙΛΟΘΕΟΝ.Ο οποίος , πριν χρόνια, περιφερόμενος στο Μοναστηράκι Αθηνών βρήκε, εξ ιδίων αγόρασε, ένα από τους ελάχιστους διασωθέντες αρχιερατικούς σάκκους του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Ο αρχιερατικός σάκκος βρίσκεται-εκτίθεται σε αίθουσα της Μονής Τοπλού.

Για μας τους Μικρασιάτες η ιερή αυτή πράξη δείχνει και τον χαρακτήρα του Ηγούμενου Φιλόθεου.

Αναμφίβολα στο στόχαστρο των μεγάλων μελλοντικών τουριστικών επενδύσεων βρίσκεται και η περιοχή Τοπλού, που στενά παρακολουθείται από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και μέσω των τοπικών ΜΜΕ εντύπων και ηλεκτρονικών.Προφανώς γνωρίζουν, ποιος είναι ο κουμανταδόρος της περιοχής.Ο καλόγερος.Ο Πανοσιολογιότατος κ.Φιλόθεος.Ίσως θεωρούν, ότι θα ήταν προτιμώτερο να βγει από το προσκήνιο.Κι επειδή το προσκήνιο καταρρέει από το παρασκήνιο η ευκαιρία, ίσως τους δίνεται από το θέμα της ¨Επιχείρησης των Βιοκαλλιεργητών¨ Ιστορίες για δράκους θα πει ο άδολος αναγνώστης,Κι όμως αγαπητοί μου συμβαίνουν. «…Δια γαρ της των χρημάτων χρήσιν πάντες οι πόλεμοι ημίν γίγνονται» (για τους αρχαίους)

Δεν γνωρίζουμε τα της οικονομικής και επιχειρηματικής διαχείρισης των ¨Βιοκαλλιεργητών¨.Όμως και λόγω προσωπικής εμπειρίας για τον οικονομικό έλεγχο το λόγο έχουν οι Ανεξάρτητοι ορκωτοί Ελεγκτές.

Ενίοτε στις επιχειρήσεις λαμβάνονται λανθασμένες αποφάσεις. Αρκεί να μην επαναλαμβάνονται.Η εμπειρία αποκτάται κυρίως από τα σφάλματα, μου έλεγε ο κ.Βαρδής Βαρδινογιάννης, που όμως δεν συγχωρούσε την υπεξαίρεση.

Σε ομοτράπεζη συνάντηση συγγενικού μου προσώπου λαϊκού κληρικού, παρακαθήμενος με τον Μακαριστό Ευγένιο συζητούντες για την Επένδυση Τοπλού σε κάποιο σημείο μου είπε ο Δεσπότης «εμείς ιερωμένοι είμαστε. Δεν είμαστε επιχειρηματίες. Ενδεχομένως να κάνουμε και λάθη». Επί υπουργίας μακαρίτη Τρίτση, με κύριο θέμα τις μοναστηριακές περιουσίες συναντήθηκαν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ με τον τότε πρωθυπουργό αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου.Πρώην παρτιζάνος ο Σεραφείμ του αντάρτικου των Ιωαννίνων ξεκίνησε τη συζήτηση περί άλλων τυρβάζοντες.Πίνοντας τα κρασιά του ο ένας ,τα ουίσκι του ο άλλος.Στο τέλος της συνάντησης λέει ο Σεραφείμ στον Παπανδρέου : «Βρε Αντρέα εκείνα τα μοναστηριακά τι τα σκαλίζετε.Να ξέρεις η εκκλησία είναι ένα κάρβουνο.Αν είναι αναμμένο και το πάρεις στο χέρι σου θα καείς.Αν είναι σβηστό θα σε μουντζουρώσει…»

Εκ των ελαχίστων που γνωρίζουμε ο νυν Μητροπολίτης μας είναι ευρύνους και ρεαλιστής.Ο δε Ηγούμενος πολύχυμος νους και ανθρώπινος.

Περαίνων θα πω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύπλευρα ευλογημένο τόπο.Ας καιροφυλαχτούμε.Ας μην ανοίγουμε κερκόπορτες.

Να επαναλάβουμε δε το φωκυλείδιο «…Ταύτα μεν εγώ, ει δε τι άλλος πλατεία κέλευθος» που θα πει «αυτά εμείς πρεσβέυουμε αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη πλατύς ο δρόμος».







Γιώργος Αλεβίζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου