Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Σημαντικές αποφάσεις για τη Σητεία από τον ΕΣΔΑΚ.


Δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα  θέματα που αφορούν την περιοχή της Σητείας και συνολικά του Νομού Λασιθίου , συζητήθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΑΚ της οποίας μέλος είναι ο Δήμαρχος Σητείας κ Θοδωρής Πατεράκης.
Το ένα αφορά την αποδοχή χρηματοδότησης για την απαλλοτρίωση της έκτασης, στην οποία θα κατασκευαστεί το έργο «εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας». Πρόκειται για τη  μονάδα διαλογής για την οποία αναμένεται έγκριση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ όπου έχει κατατεθεί πρόταση από τον ΕΣΔΑΚ , σε αντίστοιχη πρόσκληση.
Η  χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωση ανέρχεται σε 250.000 ευρώ και προέρχεται από την Περιφέρεια Κρήτης, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Δήμων, ΕΣΔΑΚ και γενικά της Αυτοδιοίκησης και των Νομικών της Προσώπων σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων Κρήτης. Με την αποδοχή αυτής της χρηματοδότησης ολοκληρώνεται στην ουσία ο κύκλος για να μπορεί στη συνέχεια με την εγκεκριμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ύψους 1.1 εκατ. Ευρώ να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κυττάρου ΧΥΤΑ στη Σητεία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια .
    Οι φερόμενοι  ως  ιδιοκτήτες της έκτασης , θα μπορούν να καταθέσουν εντός ενάμιση περίπου μήνα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Ταμείο Παρακαταθηκών, από το οποίο στη συνέχεια θα εισπράττουν τα χρήματά τους . Αξίζει να αναφερθεί ότι το αρχικό ποσό το οποίο είχε προβλεφθεί ήταν 140.000 ευρώ. Το επιπλέον ποσό των 110.000 Ευρώ δείχνει ότι αντιμετωπίστηκε με καλή διάθεση το θέμα, προκειμένου οι συμπολίτες μας που έχουν εκεί εκτάσεις να λάβουν μεγαλύτερη αποζημίωση για τις περιουσίες τους.
    Το δεύτερο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε αφορά την έγκριση του πρώτου πρακτικού διαγωνισμού σχετικά με τις μελέτες για την ωρίμανση των έργων κατασκευής Πράσινων Σημείων στους Δήμους του Νομού Λασιθίου, Αγίου Νικολάου , Ιεράπετρας και Σητείας .
   Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση η οποία έχει αποφασιστεί να γίνει σε αυτές τις πόλεις . Και αυτή η μελέτη χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης . Σύντομα , μετά την έγκριση του πρακτικού θα ακολουθήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης . Ακολούθως θα αναζητηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της κατασκευής των Πράσινων Σημείων . Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις που αναμένεται να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της Κρήτης αλλά και του Νομού Λασιθίου όσον αφορά το ‘’πέταγμα‘’ συσκευών κι άλλων κατασκευών σε χώρους που προσβάλλουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον . Συσκευές όπως ηλεκτρικές , ξύλινα , μεταλλικά αντικείμενα όπως έπιπλα , ελαστικά αυτοκινήτων κλπ. Όλα αυτά που βλέπουμε δυστυχώς ατάκτως ερριμμένα σε διάφορα ρέματα κι αλλού .    Τέλος ο Δήμαρχος Σητείας αναφέρθηκε και στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΑΚ η οποία αφορά τη θέσπιση βραβείου ‘’Βιργινία Μανουσάκη ‘’ Όπως είπε , η  Βιργινία Μανουσάκη ήταν βασικό στέλεχος του ΕΣΔΑΚ . Έκανε τεράστιες προσπάθειες , οργανωτικές , διοικητικές για να ξεκινήσει σωστά η λειτουργία του ΕΣΔΑΚ, όταν ιδρύθηκε, και στη συνέχεια μεταπήδησε στην Περιφέρεια Κρήτης όπου διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος . Μετά τον αδόκητο θάνατο της η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΑΚ θεώρησε ότι πρέπει να θεσπιστεί  αυτό το βραβείο το οποίο θα απονέμεται σε έναν Διδάκτορα του οποίου το περιεχόμενο του διδακτορικού θα είναι σχετικό με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια Κρήτης . Το διδακτορικό θα επιλέγεται από μία Επιτροπή στην οποία προφανώς θα μετέχουν κι εκπρόσωποι από τα τριτοβάθμια ιδρύματα που υπάρχουν στην Κρήτη και εκπρόσωποι από τον ΕΣΔΑΚ . Το βραβείο αυτό θα συνοδεύεται και με το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ . << Είναι το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για μία άξια συνεργάτιδα, οικογενειάρχη,  η οποία έδινε την ψυχή της για δραστηριότητες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και το μεγάλο πρόβλημα της ενέργειας >> κατέληξε ο κ Πατεράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου