Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ : ΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα επικρατεί η ατιμωρησία και η ανομία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι βανδαλισμοί στα γήπεδα , στους δημόσιους και στους ιδιωτικούς χώρους. Καταγεγραμμένο παράδειγμα είναι στα ΜΜΜ της Αθήνας. Τα λεωφορεία και τρόλεϊ της Αθήνας, που έχουν δεχθεί βανδαλισμούς τα χρόνια 2015-2017 , είναι 374 χωρίς να έχουν γίνει σοβαρές συλλήψεις και καταδίκες.Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν είναι ξεκάθαρη. Το θέμα είναι κοινωνικό και ας ασχοληθούν οι κοινωνιολόγοι απαντά ο αρμόδιος υπουργός. Σε ανάλογο πόρισμα κατέληξε η επιτροπή για τη βία και τις καταστροφές στα ΑΕΙ με προεδρεύοντα τον τέως υπουργό της κυβέρνησης Παρασκευόπουλο. Είναι ενδεικτική η άποψη του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη: « Η ανομία στα Πανεπιστήμια δεν σχετίζεται με την ύπαρξη ή μη του πανεπιστημιακού ασύλου» ( 30.4.18).Η εφαρμογή του νόμου , δυστυχώς, επαφίεται στους πολιτικούς και στην πολιτική τους βούληση . Παράλληλα , οι αναρχοαυτόνομες ομάδες έχουν αναλάβει δράση «τιμωρού» κατά πάντων. Μάλιστα οι απειλές είναι δημόσιες για όποιον τολμά να τους αμφισβητήσει και να ζητήσει τη συνδρομή της Δικαιοσύνης. «Οι προκλήσεις θα απαντηθούν άμεσα και δυναμικά. Για κάθε σύλληψη ή δίωξη μελών της ομάδας, δέκα δράσεις κανονίζονται» είναι η απάντηση συλλογικότητας (12.5.18). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ο όρος δράση και παρέμβαση από τις αναρχοαυτόνομες ομάδες και την πολιτική εξουσία που φαίνεται ότι τους στηρίζει ιδεολογικά ( efsyn .gr 24.4.18) αντί της εισβολής και των απειλών. Οι απειλές έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και αφήνουν αδιάφορη τη Δικαιοσύνη . « Ο εφιάλτης τώρα ξεκινά για τη δημοτική αρχή Τήνου» (12.5.18). Απαντά στο δήμαρχο Τήνου αναρχοαυτόνομη συλλογικότητα.

Οι συνεχείς λεηλασίες οικιών , η βία και οι καταστροφές σε γήπεδα και σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες μένουν σχεδόν ατιμώρητες με αποτέλεσμα η ανασφάλεια των πολιτών να εντείνεται.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι η προσπάθεια υποτίμησης των φαινομένων βίας και παραβατικότητας. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η βία και η παραβατικότητα μένουν στο απυρόβλητο της Δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα «πάρτυ μολότωφ» του σαββατοκύριακου του κέντρου της Αθήνας δεν έχουν προσαγωγές και πρωτεργάτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βία στα ποδοσφαίρου στην Αθήνα με αφορμή τον τελικό κυπέλλου. Για τις λεηλασίες ιδιωτικής περιουσίας στο ΟΑΚΑ δεν ασχολήθηκε σοβαρά ούτε η αστυνομία και το αντίστοιχο υπουργείο αλλά ούτε τα ΜΜΕ .

Η ανομία και η βία απαιτούν εθνική συνεννόηση, πολιτική βούληση και συναινετικές λύσεις. Δε συμφέρει κανένα κόμμα η επικράτηση της ανομίας και της παραβατικότητας. Περισσότερο θα έπρεπε να απασχολήσει την κοινωνία , η οποία παρακολουθεί ως θεατής τα μείζονα αυτά φαινόμενα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου