Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ κ. ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΠΕΤΥΧΑΚΗ


Σητεία 27/04/2018

 Με αφορμή την συνέντευξη του κ. Πετυχάκη, θεωρώ χρέος μου να τοποθετηθώ σε θέματα που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των συμπολιτών μας.
Είναι δικαιολογημένοι οι αγρότες της περιοχής μας που αγωνιούν και μαζί με αυτούς και εμείς, για την πορεία του λαδιού, όταν υπάρχει η μισή και πλέον παραγωγή αδιάθετη.
Είναι μεγάλο το πλήγμα για την αγροτική οικονομία της περιοχής μας η αδρανοποίηση της Ένωσης για 8 και πλέον χρόνια και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο εάν παραδίδαμε έναντι των  χρεών και χωρίς αντίσταση, όλες αυτές τις εγκαταστάσεις που είναι πράγματι «οι κόποι των παππούδων μας και των πατεράδων μας»  και η λύση για το βασικό προϊόν της περιοχής μας που είναι το ποιοτικό ελαιόλαδο.

Σε ότι αφορά την ενημέρωση για το πώς φθάσαμε σ’ αυτήν την κατάσταση, δίνεται μια εκδοχή από τον ίδιο τον κ. Πετυχάκη στην συνέντευξη του: «Δυστυχώς οι κομματικές παρεμβάσεις, η απογοήτευση συμπολιτών έμπειρων να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια και η κατάργηση της εποπτείας των συνεταιρισμών από την Α.Τ.Ε. και της Ένωσης είχαν σαν αποτέλεσμα την υπερχρέωση των περισσότερων συνεταιρισμών και την υπερχρέωση της Ένωσης με περίπου 27 εκατομμύρια και η αποτίμηση της περιουσίας της να μην καλύπτει το χρέος» .
Εγώ έχω τοποθετηθεί στο παρελθόν εφ’ όλης της ύλης όμως για νεότερη  και επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση αναμένουμε τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου.
Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θεωρώ άκαιρη την οποιαδήποτε αναφορά σ’ αυτό το θέμα και προσβολή στη μνήμη του πρώην Προέδρου της Ένωσης, ο οποίος πρόσφατα απεβίωσε και ο οποίος θα ήταν ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει σ ‘ αυτό το ερώτημα.
Θα αναφερθώ όμως σ’ αυτά που έχουμε ευθύνη σαν νέα διοίκηση και για τις ενέργειες που συνεχίζουμε να κάνουμε τέσσερα και πλέον χρόνια, για να παραμείνει ενεργή αυτή οργάνωση, να σωθούν και να επαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η Ένωση Σητείας, ήταν η μοναδική πανελλαδικά που δεν ετέθη σε εκκαθάριση, με την εφαρμογή του αναγκαστικού νόμου 4015/2011, παρά την αρνητική οικονομική θέση που είχε.
Μετά από πολύμηνη προσπάθεια που καταβάλλαμε και με τη στήριξη των Συνεταιρισμών έγινε η μετατροπή και προσαρμογή του καταστατικού της Ένωσης στον νέο νόμο, έγινε αποδοχή από την Τράπεζα Πειραιώς της πρότασης που αφορά το σχέδιο εξυγίανσης και επετεύχθη η συμφωνία της συνεργασίας με τη ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΒΕΕ.
Οι ενέργειες αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα:

·         Να μην τεθεί η Ένωση σε εκκαθάριση
·         Να μην καταβάλλουν οι Συνεταιρισμοί και κατ ‘ επέκταση οι αγρότες το δεκαπλάσιο της συνεταιριστικής μερίδας (13.000.000 €) όπως προβλεπόταν από σχετική απόφαση της ΓΣ της Ένωσης
·         Να εκταμιευθεί 1.000.000 € έναντι των υποχρεώσεων προς εργαζόμενους
·         Να εξοφληθεί το Δημόσιο  με ποσό περίπου 1.000.000 € με ανάλογη διαγραφή επιβαρύνσεων περίπου 500.000 € (σύνολο 1.500.000 €)
·         Να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις στο ΙΚΑ ποσού περίπου 2.500.000 € με διαγραφή επιβαρύνσεων περίπου 1.000.000 € (σύνολο 3.500.000 €)
·         Να εξοφληθούν οι παραγωγοί με το ποσό των 650.000 €
·         Να καταβληθεί έναντι στους πιστωτές το ποσό των 650.000 €
·         Να εξοφληθεί η υποχρέωση στη ΔΕΗ ύψους 260.000 €
·         Να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση των υποχρεώσεων οι τράπεζες Πειραιώς, Παγκρήτια Συνεταιριστική και πρώην ΑΤΕ

Όλες οι παραπάνω ενέργειες και ακόμη μικρότερης οικονομικής κλίμακας απαιτούσαν σκληρή διαπραγμάτευση με τους φορείς του Δημοσίου, με τις τράπεζες και γενικά με όλους τους εμπλεκόμενους πιστωτές.
Δυστυχώς το χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την επαναλειτουργία της Ένωσης σε σύντομο χρόνο ανατράπηκε, με κύρια αιτία την πολυνομία και τη γραφειοκρατία (χρειάστηκαν τρεις αποφάσεις του ΝΣΚ) και με τις έκτακτες καταστάσεις (εκλογές, αλλαγή διοικήσεων στο ΙΚΑ και στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας, εποπτεία και ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, έλεγχος των πιστώσεων, αλλαγή του εκκαθαριστή στην πρώην ΑΤΕ, κ.α.)
Είναι αλήθεια ότι όλη αυτήν την περίοδο δοκιμάστηκαν τα όρια της υπομονής και της αντοχής όλων μας, όμως καταφέραμε από μια  βαθιά οικονομική και επικοινωνιακή κρίση να φέρουμε τα δεδομένα της Ένωσης Σητείας στο σημείο που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι και μετά από την διευθέτηση ελάχιστων εκκρεμοτήτων που διαπραγματευόμαστε, να επανέλθει σύντομα η Ένωση σε σταθερούς ρυθμούς λειτουργίας και ανάπτυξης, με ουσιαστική παρέμβαση και στήριξη των αγροτικών προϊόντων.
Σε ότι αφορά το πλεονέκτημα της ποιοτικής διαφοράς του ελαιολάδου της περιοχής μας, θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί μας, ότι η διάκριση και ονομασία ΠΟΠ παραμένει και οποιαδήποτε λανθασμένη πληροφόρηση μπορεί να πλήξει το κύρος που έχει αποκτήσει.
Στην εισήγηση μου στις 22/08/2017 στο Δήμο Σητείας είχα αναφέρει :

«Το ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης είναι ένα από τα 103 προϊόντα με αναγνώριση ΠΟΠ/ΠΓΕ, κατατάσσοντας την Ελλάδα ως  5η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 75 από αυτά είναι ΠΟΠ , τα 28 ΠΓΕ  με 30 από αυτά ελαιόλαδα.
1η Ιταλία με 282
2η η Γαλλία με 228
3η η Ισπανία με 188
4η η Πορτογαλία με 133
Μάλιστα τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ με ενέργειες της  Ευρωπαϊκή Επιτροπής και του Υπουργείου Εξωτερικών των ενδιαφερομένων χωρών της Ε.Ε. αναγνωρίζονται και προστατεύονται με διμερείς συμφωνίες και σε Τρίτες Χώρες όπως η συμφωνία που προωθείται αυτό τον καιρό με την Κίνα και στην οποία συμπεριλαμβάνεται το ΠΟΠ Σητείας.
Πιστεύουμε ότι και η ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών για τη σημερινή ημερίδα θα ενισχύσει αυτήν την υποψηφιότητα.
Με νεότερα στοιχεία της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής παραγωγής και Γεωγραφικών ενδείξεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ονομασία Σητεία Λασιθίου Κρήτης έχει προταθεί και σε άλλες συμφωνίες οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί»

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε το «ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ» θα είναι το μόνο ελληνικό ελαιόλαδο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και θα προστατεύεται στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Αυτήν την περίοδο θα έχουμε την ευκαιρία, μέσα από συλλογικές διαδικασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με καθοδήγηση του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, να ζητήσουμε με σχετικό αίτημα αφενός μεν την βελτίωση στις προδιαγραφές του ελαιολάδου ΠΟΠ και αφετέρου την ένταξη της περιοχής των Λιθινών στις υπόλοιπες περιοχές που έχουν αναγνωριστεί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης  ΠΟΠ Ελαιολάδου ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.
Η προσπάθεια της Διοίκησης συνεχίζεται προκειμένου να ανατρέψουμε θετικά και δημιουργικά την αρνητική πορεία που οδήγησε την Ένωση στην καταστροφή και όλοι μαζί να θέσουμε τις βάσεις για μια Ένωση που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της αγροτικής οικονομίας.

Για την Ένωση Σητείας Α.Ε.Σ.
Ο Πρόεδρος
Μανώλης Μαυροματάκης




ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤAI ΘΥΜΑΤΑ ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Του Παντελή Πετυχάκη, πρώην μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Σητείας

https://sitiafm.blogspot.gr/2018/04/ai.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου