Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Συμμετοχή του Γεωπάρκου της Σητείας στην έκθεση του Βερολίνου ITB 2018


Από την Τρίτη 6  έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στο κόσμο, η  ITB Berlin  2018. Τα Γεωπάρκα είχαν μια ξεχωριστή παρουσία στην έκθεση, με στόχο την προβολή και την ανάδειξη των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί  Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, ως προορισμοί βιώσιμου τουρισμού. 
Στις 6 Μαρτίου το Παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων διοργάνωσε συνέντευξη τύπου, αμέσως μετά την επίσημη συνέντευξη τύπου της ITB, για την προώθηση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων  της UNESCO ως προορισμών βιώσιμου τουρισμού.  Η εκδήλωση ήταν πολύ επιτυχημένη και οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα τα Γεωπάρκα να τύχουν ιδιαίτερη  δημοσιότητα, τόσο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όσο και της Γερμανίας.

Στις 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του συνεδρίου η παρουσίαση του διακρατικού προγράμματος INTERREG Geo-In , Γεωτουρισμός στα Νησιωτικά Γεωπάρκα –GeotourisminInsularGeoparks (Geo -  In)  στο οποίο συμμετέχει το Γεωπάρκο της Σητείας, μαζί με τα Γεωπάρκα της Λέσβου και του Ψηλορείτη από την Ελλάδα και το Γεωπάρκο Τροόδους από την Κύπρο.  Στην παρουσίαση,την οποία έκανε ο Ηλίας Βαλιάκος από το Γεωπάρκο της Λέσβου ,εκτός από τους στόχους του προγράμματος προβλήθηκαν  όλα τα Γεωπάρκα που συμμετέχουν στο  Geo-In.
 Ως  εταίροι του προγράμματος συμμετείχαμε επίσης στο περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, στο οποίο φέτος συμμετείχαν συνολικά 20 Γεωπάρκα,  με ενημέρωση των επισκεπτών, διανομή φυλλαδίων και διαφημιστικού υλικού. Για πρώτη φορά συμμετείχαν Γεωπάρκα  από την Κίνα (Funiushan) και το Ιράν (Qeshm). Στο περίπτερο του Δικτύου, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης, ο οποίοςεκπροσώπησε το Γεωπάρκο μας, πραγματοποίησε  σημαντικές συναντήσεις με υπουργούς και αξιωματούχους κυβερνήσεων, καθώς και με περιφερειακές και άλλες τοπικές αρχές.

Τα συμπεράσματα  της συμμετοχής των Παγκόσμιων Γεωπάρκων  στην  ITB 2018
• Η συμμετοχή των Παγκόσμιων Γεωπάρκων  στην ITB 2018 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ επιτυχημένη και παραγωγική.
• Τα Γεωπάρκα μέσα από το περίπτερο του Δικτύου, την  συνέντευξη τύπου και τις παρουσιάσεις, είχαν μεγάλη προβολή και κέντρισαν  το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού, γεγονός που δείχνει ότι τα Γεωπάρκα αρχίζουν να γίνονται πιο ορατά στην τουριστική αγορά.
• Είναι σημαντικό ότι τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO είχαν ευκαιρία με την παρουσία τους στην ITB, για να προβάλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  τους, να συζητήσουν με κορυφαίους Ευρωπαίους Πολιτικούς ,  να παρουσιαστούν στην τουριστική αγορά και να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας (ΟΑΣ) για την οικονομική στήριξη της συμμετοχής μας, τον Δήμαρχο κ. Πατεράκη, τον Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Νίκο Ζούρο και όλους τους συνεργάτες και εταίρους των Γεωπάρκων που συμμετέχουν στο διακρατικό πρόγραμμα INTERREG Geo-In.
 
Σητεία 15-03-18

Λεωνίδας Τερζής
Πρόεδρος ΔΟΚΑΣ

Αντιδήμαρχος Σητείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου