Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ίτανος: ΠΕΡΙ ¨ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟΥ¨ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ)

ΠΕΡΙ ¨ΑΣΤΕΡΟΣΧΟΛΕΙΟΥ¨
(ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ)
Αγαπητοί συνδημότες,
Με αφορμή την τοποθέτηση του συμπολίτη μας, Δημοτικού Συμβούλου κου Γιάννη Κατσαράκη, στην τακτική συνεδρίαση της 22ης Ιανουαρίου 2018 του Δ.Σ. Σητείας, θεωρούμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε γνωστή τη θέση, του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Παλαικάστρου «ΙΤΑΝΟΣ», στο γνωστό πλέον σε όλους θέμα, της χωροθέτησης του Αστεροσχολείου.
Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Παλαικάστρου μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ. Σ. προτείνει με το υπ’ αρ. πρωτόκολλο 5865/03-11-2017 επιστολής του, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας, αυτολεξεί, τα εξής:
« Αξιότιμοι Κύριοι,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συζήτηση που αναπτύσσεται στον τοπικό τύπο σχετικά με την ανέγερση ενός εκπαιδευτικού πλανητάριου-αστεροσχολείου.
Ως σύλλογος αλλά και ως κοινωνία είχαμε την αίσθηση ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια στοιχειώδης διαβούλευση σε επίπεδο «τοπικών κοινοτήτων», ώστε με επιχειρήματα να επιλεχθεί από μέρους σας, το καταλληλότερο σημείο χωροθέτησης μιας τόσο σπουδαίας δράσης. 
Ωστόσο μετά το πέρας του καλοκαιριού όλο και περισσότερο γινόταν λόγος για μια ήδη αποφασισμένη χωροθέτηση στην ευρύτερη περιοχή των Μουλιανών.
Το συμβούλιο του συλλόγου μας, έχοντας δείξει ενδιαφέρον σχετικά με την προετοιμασία μιας ανοικτής συζήτησης, ανέλαβε να ενημερωθεί σχετικά με το όλο ζήτημα.
Όμως η περιοχή στην οποία συζητιέται να λάβει χώρα η δράση αυτή, φαίνεται να είναι υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς, που μάλιστα κάποιοι συνδημότες μας ήδη έχουν θίξει στα τοπικά Μ.Μ.Ε και στα κοινωνικά δίκτυα.
Προς τούτο λοιπόν τον λόγο, θεωρούμε υποχρέωση μας, να αποταθούμε σε εσάς μέσω αυτής μας της επιστολής και να σας ζητήσουμε να εξετάσετε αναλυτικά και με επιχειρήματα και την δική μας εναλλακτική πρόταση.
Θεωρούμε ότι η ευρύτερη περιοχή πέριξ της Ιεράς Μονής Τοπλού, παρουσιάζει ιδανικά χαρακτηριστικά για να παρατηρήσει κάποιος το κάλλος του νυχτερινού ουρανού. Αν μάλιστα λάβει κάποιος υπόψη ότι σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα μνημείο της παγκοσμίας Ορθοδοξίας, η εικόνα του Ιωάννη Κορνάρου «Μέγας ει Κύριε» που φέρει επάνω τους αστερισμούς αλλά και λίγο παρακάτω το σημείο που βρέθηκε ο «Μινωικός αναλογικός υπολογιστής του Παλαιοκάστρου», δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό δίπολο που συνδυάζει αρμονικά τον θρησκευτικό με τον επιστημονικό τουρισμό. Η απουσία τεχνητού φωτισμού αλλά και το εξαιρετικό ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής, θα προσδώσει σε αυτή την επένδυση την βέλτιστη χρήση της.
Είναι δε βέβαιο ότι η παρουσία μιας τέτοιας δομής στην περιοχή μας, θα λειτουργήσει επικουρικά και στην θετική εξέλιξη των υπόλοιπων εκκρεμών επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.
Το Δ.Σ. του συλλόγου μας, έχει σκοπό τις επόμενες ημέρες να καλέσει την τοπική κοινωνία να τοποθετηθεί δημοκρατικά επί του θέματος αυτού, καθώς αν τελικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιλογής που ακούγεται στα Μ.Μ.Ε. είναι όντως υπό έρευνα, τότε να έχετε ήδη μια ολοκληρωμένη αντιπρόταση μας.
Θεωρώντας ότι έχουμε κάθε έννομο συμφέρον αναμένουμε την απάντηση σας.»
Μέχρι και στις 13/12/2017 δε λάβαμε καμία απάντηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο που ακολούθησε στις 14/12/2017, ο συμπολίτης μας και Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Χατζηνάκης σε εκτός ημερησίας διάταξη, έθεσε εκ νέου το θέμα της χωροθέτησης, προτείνοντας εναλλακτική πρόταση, στην Περιοχή της Μονής, αλλά όπως είπαν, δεν ετίθετο τέτοιο θέμα.
Στη συνεδρίαση, σας αναφέρουμε ότι είχαν παρευρεθεί και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
Στο μεταξύ, η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας, μετά από ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησε, για την προτεινόμενη έκταση των Μουλιανών, διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόβλημα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με αποτέλεσμα να μην δύναται επί μακρό χρόνο η υλοποίηση του Αστεροσχολείου στην συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να αποκλείει και την απόρριψη.
Έτσι ορίζεται εκ νέου Δημοτικό Συμβούλιο στις 29/12/2017 με τη συμμετοχή φορέων, προκειμένου προφανώς, να εκθέσουν τις απόψεις τους, ως είθισται στις δημοκρατικές διεργασίες.
Πράγματι, στις 29/12/2017, όλα τα μέλη Δ.Σ. του Συλλόγου δώσαμε το παρόν με αρκετούς συγχωριανούς, με την αφελή εντύπωση όπως διαπιστώθηκε, ότι θα είχαμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε επί του θέματος.
Βρεθήκαμε όμως προ εκπλήξεων, με την εμπλουτισμένη σε ύφος και μένος εισήγηση του αντιδημάρχου κου Τερζή και την τοποθέτηση του δημάρχου κου Πατεράκη, όπου αβίαστα βγήκε το συμπέρασμα ότι στοχοποιούσαν τόσο τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Παλαικάστρου όσο και τον συνδημότη μας κο Μιχάλη Περράκη, για συνεργασία, συνομωσία κ.λ.π.
Γι’ αυτή την εισήγηση-τοποθέτηση, πραγματικά αξίζει να επικαλεστούμε τα λόγια στωικού φιλόσοφου, «Αν αναλάβεις κάποια θέση που ξεπερνά τις δυνάμεις σου, αφ’ ενός θα ρεζιλευτείς, αφετέρου θα παραλείψεις να κάνεις αυτό που μπορείς».
Στη συνέχεια της συζήτησης που ακολούθησε, το Παλαίκαστρο απαξιώθηκε ολοκληρωτικά και ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Παλαικάστρου βρέθηκε να κατηγορείται ότι εμπόδισε την υλοποίηση του εν λόγω έργου στην περιοχή των Μουλιανών.
Έτσι έδωσε την εντύπωση στους κατοίκους της τοπικής ενότητας (Μουλιανών) ότι «σαμποτάρισε», την προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας του Αστεροσχολείου και ίσως και τη δημοτική ενότητα της Αγιά Φωτιάς, για την απόφαση της χωροθέτησης στα όρια της.
Απόφαση την οποία παρεμπιπτόντως διευκρινίζουμε, ότι ο σύλλογός μας αγνοούσε παντελώς και την οποία πληροφορήθηκε κατά την διάρκεια της διαδικασίας.
Τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας, αγαπητοί συνδημότες, προάγουν την παράδοση και τον πολιτισμό και μοχθούν για όσα περικλείονται αυστηρά μέσα και γύρω απ’ αυτά για την βελτίωση, την αναβάθμιση και την πρόοδο με αυστηρούς κανόνες προς κάθε κατεύθυνση.
Δεν μπορεί ωστόσο να μας φιμώνει κανείς, έχουμε λόγο και το δικαίωμα να ανησυχούμε, να αναζητούμε, να διεκδικούμε και επίσης να δράττομε των ευκαιριών. Ο σύλλογος αναζητά και επιδιώκει συνεργασίες που γίνονται με καθαρότητα, χωρίς ιδιοτέλεια και πολιτικές σκοπιμότητες και δεν αρέσκεται να δημιουργεί παρασκηνιακές καταστάσεις και παρακαλούμε να μην κρίνουν «εξ ιδίων τα αλλότρια».
Όπως είναι γνωστό τα μέλη μας, εργάζονται πάντα για το κοινό καλό και μόνο, χωρίς να παρεισφρέουν σε σκέψεις και τακτικές που στερούνται ήθους και σοβαρότητας. Γι’ αυτό εξάλλου ο σύλλογος μας χαρακτηρίζεται μοναδικός, ικανός και κυρίως προοδευτικός.
Απευθύνομε όμως κάποιες ερωτήσεις, που πραγματικά μας προβληματίζουν, προς τους ιθύνοντες επιλογείς της χωροθέτησης, που έσπευσαν για την ανεύρεση καθαρού ιδιοκτησιακού χώρου και μόνον, χωρίς να αναφέρουν καμία έρευνα επιστημονικής ομάδας ή έστω την γνώμη μεμονωμένου ειδικού επιστήμονα. Παρακαλούμε λοιπόν να μας απαντήσουν με οποιοδήποτε τρόπο εκείνοι επιλέξουν:
• Ζητήθηκαν απόψεις ειδικών; Με ποια έγγραφα αλληλογραφίας; Υπήρξαν απαντήσεις και ποιες είναι αυτές;
• Υπάρχει επιστημονική έρευνα καταλληλότητας του χώρου για να καθιστά ικανή την παρατήρηση στον ουράνιο θόλο, όσον το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους;
• Υπάρχει μελέτη κλιματολογικών συνθηκών; (ετησία νεφοκάλυψη, υγρασία θερμοκρασία και συνεχόμενη ή μη και σε τι ποσοστό φωτοκάλυψη κλπ)
• Στηρίχτηκε η απόφαση σ’ αυτά τα στοιχεία και τις απόψεις των ειδικών;
• Γνωρίζετε βεβαίως, ότι στις γούρνες Ηρακλείου λειτουργεί πλανητάριο, έτσι δεν είναι;
(Που σημαίνει ότι ολόκληρη η περιοχή Μεραμπέλλου, δήμος Αγίου Νικολάου, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του δήμου Ιεράπετρας, για τις σχολικές και ατομικές εκπαιδευτικές-επιμορφωτικές επισκέψεις του σε πλανητάριο, σαφώς θα επιλέγει το Ηράκλειο, λόγω και της δυσκολίας του οδικού άξονα.)
• Ασφαλώς θα γνωρίζετε επίσης ότι το Ηράκλειο διαθέτει και φορητό πλανητάριο που επισκέπτεται σχολεία και όχι μόνον;
• Πιστεύετε πραγματικά ότι θα έρχεται ο τουρίστας από το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο, που θέλει να επισκεφτεί το Βάι ως μοναδικό τοπίο της Ευρώπης και θα κάνει στάση στην Αγιά φωτιά για το πλανητάριο, το οποίο ήδη (παρά)γνωρίζει και ίσως και ποιο εμπεριστατωμένα λόγω του συστήματος παιδείας και εκπαίδευσης του; Και αν δεν γνωρίζει γιατί να έρθει στην Σητεία και να μην πάει στο Ηράκλειο; Δεν θα προτιμήσει να βρεθεί μια ώρα αρχύτερα στο εξωτικό τοπίο του φοινικοδάσους με την υπέροχη παραλία και να απολαμβάνει την ηλιοθεραπεία του;
Αυτό που θα κεντρίσει κύριοι κατά την άποψη μας, το ενδιαφέρον των τουριστών είναι ο έναστρος ουρανός μιας άλλης μακρινής γεωγραφικής περιοχής, τον οποίο επιθυμούν να γνωρίσουν σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και με όσο το δυνατόν καλύτερα όργανα παρατήρησης.
Αντί λοιπόν να εξετάζετε με την ίδια βαρύτητα και την καταλληλότητα, σας κυριαρχεί το πείσμα και η εμπάθεια, ώστε να μην δύναστε να εξελίξετε και να εκμεταλλευτείτε σωστά, την σπίθα προόδου που προβάλει στον Δήμο μας.
Ευχόμαστε να μην σας δικαιώσει η ρήση της παροιμίας,
«Όποιος δεν ξέρει να γδάρει, χαλάει και κρέας και τομάρι»
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συνδημότες μας που εμμένουν στην καταλληλότητα της δημιουργίας του Αστεροσχολείου στα πέριξ της Ιεράς Μονής Τοπλού. Εκεί όπου θα έχει τη βέλτιστη απόδοσή του, ως έργο, τόσο για τους λόγους που προαναφέραμε όσο και για τη μεγάλη επισκεψιμότητα της περιοχής (150.000 – 200.000 άτομα) κατά την τουριστική περίοδο και κυρίως την εύκολη και ταυτόχρονη πρόσβαση με την Μονή Τοπλού. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο κόσμος της περιοχής μας, υποστηρίζει την ύπαρξη του Γεωπάρκου αφού η σύλληψη ένταξης στο Δίκτυο Ευρωπαϊκού Γεωπάρκου ξεκίνησε από την έδρα μας και γιατί πολλές περιοχές μας είναι ενταγμένες στο Δίκτυο.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας στήριξαν με την στάση τους.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συγχωριανούς μας που συμπαραστέκονται ενεργά και στηρίζουν το έργο του Συλλόγου και γίνονται αρωγοί όπου απαιτηθεί όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, συμπάσχουν μαζί μας και ενώνουμε τις δυνάμεις μας και πορευόμαστε με ελπίδα, σε νέους στόχους κατάκτησης.
Παρακαλούμε τους συνδημότες που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να προστρέξουν στις ημερομηνίες συνεδρίασης του Δ.Σ. Δήμου Σητείας, που αναφέραμε, ώστε να έχουν αυτούσια την διαδικασία με τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις όλων των παραγόντων και μη για να βγάλουν εμπεριστατωμένα τα συμπεράσματα του.

Με εκτίμηση
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Παλαικάστρου «ΙΤΑΝΟΣ»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου