Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Ασταμάτητο και στις γιορτές το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Γενικευμένη είναι πλέον η τάση ανόδου για την τιμή του παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το πρώτο δεκαήμερο του 2018, ένεκα της ζήτησης από τις μεγάλες τυποποιητικές επιχειρήσεις Ισπανίας και Ιταλίας και φυσικά και της εγχώριας κατανάλωσης

Εντυπωσιακό είναι μάλιστα το στοιχείο ότι από τα Χριστούγεννα και εφεξής, όποια αγροτική συνεταιριστική επιχείρηση ή ιδιωτικό ελαιοτριβείο ή τυποποιητική μεταβάλλει τον τιμοκατάλογό της, δίνει τιμές αυξημένες.
Μια από αυτές είναι η εταιρεία «Ελαιόφυλλο» που με 15 εκατ. ευρώ τζίρο σε ετήσια βάση και έδρα το Αίγιο ανακοίνωσε ότι πληρώνει τον παραγωγό 3,50 ευρώ το κιλό, αντί 3,45%, δηλαδή με αύξηση της τάξης του 1,5%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι μικρό, ωστόσο είναι ενδεικτικό της γενικότερης τάσης, που θα ακολουθήσουν οι τιμές παραγωγού, το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως εξηγεί μάλιστα μιλώντας στο «Ελαίας Καρπός» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Σ. Αγγελακόπουλος «περιμέναμε πιο κάτω τις τιμές παραγωγού στο εμπόριο μέσα στις γιορτές, για τον απλό λόγο ότι το ίδιο συμβαίνει σε Ιταλία και Ισπανία, αφού οι μεγάλες εταιρείες τυποποίησης εκεί είναι κλειστές για 15 ημέρες περίπου, ωστόσο η πράξη άλλα έδειξε στην Ελλάδα».

Σταθερά ψηλά παίζει η Λακωνία
Οι τιμές παραγωγού στο νομό Λακωνίας διατηρούνται εδώ και 20 ημέρες περίπου στα επίπεδα των 3,80-3,90 ευρώ ανά κιλό.
Νέες τιμές ανακοίνωσε στις 20 Δεκεμβρίου και το ελαιοτριβείο «Αυρηλιώνης» στους Γαργαλιάνους, όσον αφορά στην αγορά έξτρα παρθένου ελαιολάδου και ΠΟΠ Καλαμάτα. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή αγοράς ελαιόλαδου νέας εσοδείας είναι πλέον 3,60 ευρώ το κιλό από 3,50 ευρώ το κιλό, ενώ για το «ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ» 3,70 ευρώ/κιλό, με πληρωμή τοις μετρητοίς.
Την ίδια ώρα στο νομό Ηλείας η τιμή «κρατάει» άνετα τα 3,60 ευρώ το κιλό, ενώ στην Κρήτη, το σκηνικό, σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου, έχει αλλάξει σημαντικά.
Ως προς αυτό, καταλυτική για τον ανταγωνισµό και άκρως ευεργετική για τον παραγωγό αποδείχτηκε η κίνηση του ΑΣ Αχλαδίων να ανακοινώσει τιµή στα 3,74 ευρώ για οξύτητα 0,3, µειούµενη 0,03 ευρώ ανά δέκατο. Κι αυτό γιατί, λίγες µόλις ηµέρες µετά, το ελαιουργείο «Ν. Αεράκης» που βρίσκεται στην Σητεία ανακοίνωσε πως πληρώνει τον παραγωγό για το έξτρα παρθένο 3,75 ευρώ το κιλό.
Πρωτοπόρος διαγωνισμός
Ο ΑΣ Αχλαδίων επανήλθε με νέο τιμοκατάλογο  στις 8 Ιανουαρίου, δίνοντας τιμές, που κυμαίνονται από 3,61 ευρώ το κιλό έως 3,76 (0,3). Όπως ανέφερε µιλώντας στο περιοδικό «Ελαίας Καρπός», η υπεύθυνη της επιχείρησης «οι τιµές στην ζώνη µας κινούνται πέριξ των 3,75 ευρώ το κιλό, ενώ δεν αποκλείεται µια αύξηση, στο επόµενο διάστηµα». Ενδιαφέρουσα την ίδια ώρα κρίνεται εκ πρώτης τουλάχιστον όψης η πρωτοποριακή προσπάθεια 9 συνεταιρισµών του Ηρακλείου, να πραγµατοποιήσουν πλειοδοτικό δηµόσιο διαγωνισµό πώλησης 65 τόνων έξτρα εσοδείας 2017-2018, οξύτητας 0,3-0,8 βαθµών. Σύµφωνα µε το κείµενο της προκήρυξης τον διαγωνισµό πραγµατοποιούν οι συνεργαζόµενοι Αγροτικοί Συνεταιρισµοί Ελαιολάδου, Επισκοπής, Βιάννου, Αρκαλοχωρίου, Τυλισσού, Αγίου Μύρωνα, Κρουσσώνα, Νιπιδιττού, Βόννης, Ελιάς, την ∆ευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018, µε κλειστές προσφορές.

Η ποσότητα του προς πώληση ελαιολάδου ανέρχεται στους 65 τόνους, οι οποίοι βρίσκονται στις αποθήκες των συνεργαζόµενων συνεταιρισµών ως εξής: Επισκοπής 10 τόνοι, Αγίου Μύρωνα 10 τόνοι, Κρουσσώνα 10 τόνοι, Τυλίσσου 10 τόνοι, Βιάννου 10 τόνοι, Νιπιδιτού 10 τόνοι , Βόνης 5 τόνοι.

http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου