Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Λεωνίδας Τερζής: Αποδοχή παραχώρηση ιδιοκτησίας Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής και χωροθέτηση πλανηταρίου

Η δημοκρατία νίκησε την δημαγωγία

Εισήγηση του Αντιδημάρχου οικονομικών και προέδρου του ΔΟΚΑΣ
Λεωνίδα Τερζή

 Θέμα :Αποδοχή παραχώρηση ιδιοκτησίας Ιεράς  Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής και χωροθέτηση πλανηταρίου

Κυρίες και κύριοι , επειδή στην χώρα μας , περισσεύει ,η επιπολαιότητα  και η ελαφρά τη καρδία  καθύβριση και κατασυκοφάντηση προσώπων και θεσμών, είναι θεωρώ απαραίτητο, οι υβριζόμενοι  και συκοφαντούμενοι να δίδουν τις δέουσες απαντήσεις , όχι στους υβριστές αλλά στους καλόπιστους πολίτες οι οποίοι , μη έχοντας πληροφόρηση, παρασύρονται από τους αμφιβόλου αξιοπιστίας γυρολόγους , στην εξαγωγή εσφαλμένων συμπερασμάτων.

 Σήμερα κυρίες και κύριοι   το δημοτικό συμβούλιο θα συζητήσει  το εξ αναβολής θέμα της οικονομικής επιτροπής που αφορούσε την αποδοχή της παραχώρησης  εκτάσεως της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγία Ακρωτηριανής .  Σε εκείνη την οικονομική επιτροπή που έλαβε χώρα στις 30/10/2017  προσήλθε συμπολίτης μας που  για τους δικούς του λόγους , είτε φωτεινούς είτε σκοτεινούς, προέβαλλε   διαφορές αιτιάσεις επί του εγχειρήματος με σκοπό κατά την προσωπική μου άποψη να μην εκτελεστεί ποτέ το έργο. Αφού λοιπόν όλα κατά τα άλλα επιστημονικά επιχειρήματα  και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού δημιουργώντας εντυπώσεις περί αστεροσκοπείου ,  κατέπεσαν, ως τελείως αβάσιμα μιας και το παραδοτέο  3.4.1 του δήμου  Σητείας προβλέπει την δημιουργία Πλανηταρίου Αστροσχολείου στο Γεωπάρκο , δηλαδή ενός εσωτερικού κλειστού χώρου για προβολή υλικού στην κατεύθυνση της μύησης και ενημέρωσης μέσα από διοργάνωση διαλέξεων , ημερίδων, και παρουσιάσεων, στον άξονα του τουρισμού και της εκπαίδευσης  .
 Το εγχείρημα  το χαιρετίζει και ο σύλλογος φίλων Αστρονομίας Κρήτης  , στον οποίο ο εν λόγω συμπολίτης μας είναι μέλος.
Ο συμπολίτης μας ,    αρχικά, υποστηριζόμενος από τα ευήκοα  ώτα της αντιπολίτευσης, της οποίας ο επικεφαλής από τον Μάιο του 2017 έχει στα χέρια του όλο το φάκελο της πρότασης,  προσέβαλε  την λογική της συζήτησης του θέματος για την χωροθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις  21 /11/2016 , όπου αφού ετέθει  προφορικά πιθανότητα παραχώρησης ακινήτου από φορέα ο οποίος ποτέ δεν την έφερε. Στην περίπτωση του συμπολίτη μας επικρατεί η λογική λέμε και ξελέμε ,μιας και το εν λόγω ακίνητο εδώ και καιρό έχει μπει σε τροχιά πώλησης .   
Να έχετε υπόψη σας κύριοι συνάδελφοι πως στα προγράμματα η απόφαση αφορά την συμμετοχή στο πρόγραμμα και όχι στην χωροθέτηση.
  Για ττου λόγου το αληθές ,η ΔΕΠΤΑΔΙ  Ιτάνου και όχι το Δ.Σ. Ιτάνου  αποφάσισε με την υπ.αριθμ 168/30-11-2009 την συμμετοχή στο διασυνοριακό  πρόγραμμα Γεωτόπια και όχι στην χωροθέτηση του κέντρου ενημέρωσης και φιλοξενίας στο Καρύδι. Ο δήμος Σητείας αποφάσισε την συμμετοχή στα κέντρα κοινότητας και κοινωνικών παντοπωλείων και όχι στην χωροθέτηση τους στο ΚΑΠΗ.Για τα ψηφιακά μουσεία, Ζάκρου και Σητείας  ο δήμος ψήφισε την συμμετοχή στο πρόγραμμα και όχι στην χωροθέτηση. Για το ΜΦΙ Ζάκρου , ψήφισε απλά  την συμμετοχή του . Τέλος  αποφασίσαμε για την συμμετοχή μας στο Interegg με τίτλο GEO-IN, που αφορά το Κεφαλοβρύσι και όχι στην χωροθέτηση των δράσεων . Αυτά είναι θέμα της υπηρεσίας .  
   Στην οικονομική επιτροπή στις 30/10/2017 ο συμπολίτης μας είτε για φωτεινούς είτε για σκοτεινούς, είτε για άλλους λόγους μην έχοντας άλλα καταπίπτοντα επιχειρήματα , προσέβαλε    την λογική της παραχώρησης λέγοντας πως η 30κονταετης παραχώρηση για την κατασκευή του πλανηταρίου υποκρύπτει μικτή μίσθωση, και το ακίνητο θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του μοναστηριού μετά από 30 έτη. Σας υπενθυμίζω κύριοι συνάδελφοι πως εδώ συζητάμε για την εκκλησία και το μοναστήρι  ως παραχωρησιούχο, όπου  δια του Αγίου Ηγουμένου παραχώρησε και  το οικόπεδο για να κατασκευαστεί το γήπεδο στο Παλαίκαστρο, επίσης  σε  περιουσία της Μητρόπολης  στεγάζετε η μαθητική φοιτητική εστία επί 43 και πλέον έτη. Επιπρόσθετα   σας θυμίζω πως προσφάτως, ομόφωνα η οικονομική επιτροπή αποδέχθηκε την παραχώρηση από το   Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ,του ΚΕΓΕ για 25 χρόνια προκειμένου να κάνει παρεμβάσεις για να στεγάσει το ΚΔΑ ΑΜΕΑ Σητείας . Το πολύκεντρο Σητείας ανήκει στον Σταφιδικό Συνεταιρισμό , ο δήμος Σητείας  ως μισθωτής ,επένδυσε αρκετές χιλιάδες ευρώ για να το εξωραΐσει  πριν από 20 χρόνια και τώρα επενδύει η Περιφέρεια Κρήτης άλλα 150 χιλιάδες ευρώ στο μισθωμένο  ακίνητο  .
 Σε αυτά δεν υποκρύπτεται μικτή μίσθωση; Αν τολμάτε προτείνετε την καταγγελία και αυτών των παραχωρήσεων και παρεμβάσεων . Σας προκαλώ.
Κάποιοι λοιπόν προσεγγίζουν τις παραχωρήσεις τις εκκλησίας κατά τα συμφέροντα τους αφήνοντας υπονοούμενα για συμφωνίες,  διαβάλλοντας τον μέγα υποστηρικτή της τοπικής κοινωνίας , το Μοναστήρι και τον Ηγούμενο.
Για εμάς είτε περιουσίας της εκκλησία που παραχωρείτε  είτε δημοτική περιουσία έχει την ίδια βαρύτητα.
Σε εκείνη την οικονομική επιτροπή για λόγους διαφάνειας και δημοκρατίας για την οποία κάποιοι μας εγκαλούν  ως πρόεδρος ανέβαλα το θέμα προκειμένου να απαντήσω προσκομίζοντας στοιχεία , στον συμπολίτη μας  που λυσσαλέα έχει στραφεί κατά της επένδυσης , γεγονός που το αποδεικνύει η τελευταία επιστολή του προς το δημοτικό συμβούλιο στις 27/12/2017, αλλά και η προσπάθεια δημιουργίας διχαστικών λογικών και εντυπώσεων κρυμμένος πίσω από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.
 Την δημοκρατία που κάποιοι μόνο  την επικαλούνται  , την συγχέουν με την δημαγωγία και την διασπορά ψευδών ειδήσεων . Ωστόσο αφού μιλάμε για δημοκρατία, ως γεωπάρκο ανοίξαμε τις διαδικασίες και καλέσαμε σε διαβούλευση τους φορείς για ζητήματα του Γεωπάρκου . Στις συναντήσεις αυτές ουδείς από τους αγανακτισμένους –διαμαρτυρόμενους συμμετείχε .
 Η Περιηγητική λέσχη δεν συμμετείχε ποτέ. Άραγε τα μέλη του δ.σ. της περιηγητικής ενημερώθηκαν και αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν ή ο πρόεδρος της περιηγητικής ¨δημοκρατικά ¨απέκρυψε τις προσκλήσεις από το δ.σ. και ¨δημοκρατικά ¨αποφάσισε να μην συμμετάσχει; Αυτό χρήζει απάντησης προς το δ.σ της περιηγητικής και  την κοινωνία. 
  Επανέρχομαι στην  αναβολή του θέματος στην οικονομική επιτροπή στις 30/10/2017  , όπου   σκοπός μας ήταν , αφού παραλάβουμε την τροποποίησης  με αριθμό 9/4-10-2017   προγενέστερη από την ημέρα διεξαγωγής της οικονομικής επιτροπής που προσθέτει  άλλα 20 χρόνια στα αρχικά 30  και έως να εκλείψει η χρήση του ακινήτου, να το φέρουμε ως θέμα με παραχώρηση εις το διηνεκές . Αν αυτό δεν είναι δωρεά τότε τι είναι;  
 Στην συνέχεια ο συμπολίτης μας μη έχοντας άλλη αιτίαση , προσέβαλε το ιδιοκτησιακό  της μονής απευθυνόμενος στο Τμήμα Εποικισμού και Αναδασμού  οποία χωρίς στοιχεία απάντησε πως τελικώς διερευνά την υπόθεση.
 Εμμέσως λοιπόν κάποιοι εννοούν και εμμένουν , πως η εκκλησία είναι καταπατητής και έχει διαπράξει απάτη και κλοπή δημόσιας ιδιοκτησίας.  Θέση που εμμέσως επικροτούν οι υποστηρικτές αυτών των απόψεων και οι συνομιλητές του εν λόγω συμπολίτη μας.
Ανακαλέστε στη μνήμη σας  τις τραγικές για την ανάπτυξη του τόπου πρακτικές και ρητορική που ανέπτυξαν κάποιοι και στην περιβόητη περίπτωση της επένδυσης στο Τοπλού με αποτέλεσμα, τελεσίδικα   ευτυχώς, να έχει τακτοποιηθεί  το ιδιοκτησιακό της μονής αλλά δυστυχώς, για την τοπική οικονομία ,  η επένδυση να έχει καθυστερήσει 25 χρόνια.  Αυτό προσδοκούν τελικά κάποιοι : την αποκόμιση πολιτικού ή άλλου  οφέλους , υποθηκεύοντας την ανάπτυξη; 
Σας θυμίζω κύριοι πως η παραχώρηση αφορά  ακίνητο που παραχωρείται αρχικά στις κοινότητες και στην συνέχεια στον δήμο διαδοχικά για πάνω από 1,5 αιώνα . Η έκταση   αναφέρετε   στον Κώδικα του Μοναστηριού  το 1873,  γεγονός που αποδεικνύει  πως  είναι στην ιδιοκτησία του μοναστηριού πριν αυτή την ημερομηνία. Η έκταση αυτή παραχωρείται  επαναλαμβανόμενα εδώ και δεκαετίες προς όφελος της τοπικής κοινωνίας , αρχικά γα την στέγαση του αλληλοδιδακτικού σχολείου την εποχή της τουρκοκρατίας , στην συνέχεια για την στέγαση του δημοτικού σχολείου των δύο όμορων χωριών των έξω και μέσα μουλιανών και έπειτα για την δημιουργία αθλητικού κέντρου για τα χωριά του βορείου άξονα. Ουδέποτε προσέβαλε κανείς την ιδιοκτησία . Τώρα ως κομήτης έρχεται κάποιος που είτε για φωτεινούς είτε για σκοτεινούς λόγους  χωρίς να έχει έννομο συμφέρον προσβάλει την ιδιοκτησία , δήθεν για το καλό του τόπου .
 Εμείς   στις 12/12/2017  προκαλέσαμε  αυτοψία στην περιοχή των έξω Μουλιανών προκειμένου να πιστοποιηθεί ή όχι η ύπαρξη ιδιοκτησίας του μοναστηριού.
Στο τοπογραφικό που συντάχθηκε  , επιβεβαιώνουν δια της υπογραφής τους αλλά και με υπεύθυνες δηλώσεις   την περιουσία του μοναστηριού ,όλοι οι όμοροι ιδιοκτήτες ,ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας Έξω Μουλιανών, κύριος Ανδρέας Μαστοράκης, ο πρώην αγροφύλακας της Κοινότητας Έξω Μουλιανών, κύριος Εμμ. Κοντολαιμάκης και η κύρια Σοφία Σπυριδάκη ως μισθωτής και καλλιεργητής της εν λόγω εκτάσεως και  βέβαια ο Άγιος Ηγούμενος.  
    Η υπηρεσία εκτιμώντας τότε αρχικά την λογική που διέπει την ανάπτυξη των Γεωπάρκων  συνέταξε την πρόταση για την δημιουργία ενός πυρήνα στην δυτική είσοδο του γεωπαρκου , συνδέοντας το ρίχτη, το κεφαλοβρύσι, τα μονοπάτια και το βόρειο οδικό άξονα . Η λογική των γεωπάρκων είναι  η ανάπτυξη της υπαίθρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεωπαρκο της λέσβου όπου οι εγκαταστάσεις του μουσείου φυσικής ιστορίας έγιναν στην πλέον δυσπρόσιτη πλευρά του νησιού προκειμένου να δοθούν κίνητρα στον επισκέπτη να περιηγηθεί όλο το νησί ,να ζωντανέψει η ύπαιθρος και να αναπτυχθεί η περιφέρεια, γεγονός που επετεύχθη.
Τώρα κάποιοι για φωτεινούς ή σκοτεινούς λόγους ανερυθρίαστα παρασύρουν συμπολίτες μας  σε διχαστικές λογικές , με μια δημαγωγική ρητορική την οποία δυστυχώς αποδέχτηκε παρασυρόμενη, ευτυχώς , μόνο μέρος της  μείζων αντιπολίτευσης, προσδοκώντας να μπερδέψουν για άλλη μια φορά το δ.σ. αλλά και τους πολίτες , προτείνοντας άλλο σημείο της μοναστηριακής περιουσίας , λες και είναι ιδιοκτησία τους,  στην περιοχή του παλαικάστρου.
Αυτή η μοναστηριακή περιουσία είναι καλή και η άλλη είναι κακή;
 Εσείς αγαπητοί παλαικαστριανοί,  πότε ζητήσατε ενημέρωση από εμάς και δεν την λάβατε;  Τουναντίον , εμείς προσφέραμε ανοικτές διαδικασίες ενημέρωσης και εσείς δεν ανταποκριθήκατε ποτέ . Έχετε πέσει στην παγίδα της δημαγωγίας . Γνωρίζετε ότι στην περιοχή του παλαικάστρου είναι Natura 2000 και υπάρχουν περιορισμοί λόγω απαίτησης ειδικών περιβαλλοντικών μελετών ; Γνωρίζετε πως η χωροθέτηση στον προφήτη Ηλία έχει επιπλοκές λόγω των βυζαντινών αρχαιοτήτων ; Κυρίως όμως ,γνωρίζετε εάν   γύρω από την τουριστική επένδυση  επιτρέπετε ή όχι καμία άλλη δραστηριότητα; Κύριοι και κυρίες του πολιτιστικού  συλλόγου Παλαικάστρου, φρονώ πως  είδατε μόνο το τυρί , την φάκα όχι .
Ο συνομιλητής σας θέλει να σας παρασύρει ώστε τελικά να ναυαγήσει το εγχείρημα της κατασκευής του πλανηταρίου , μιας και σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ   (16-5-2014) έχει ιδρύσει μια Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρία (Μ.Κ.Α.Ε.) στις 20-12-2012 με διακριτικό τίτλο «Περιήγησις»,   με το ίδιο αντικείμενο που εμείς τώρα  περιγράφουμε στο πρόγραμμα, δημοσίευμα  που μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί . Συμπέρασμα που προκύπτει και από άλλα δημοσιεύματα και επιστολές.
Τελικά εύλογα διερωτάται κανείς ,μήπως  η όψιμη ανησυχία για το έργο δεν είναι παρά μια σύγκρουση συμφερόντων, σκοτεινών ή φωτεινών;
   Σας ενημερώνω κύριοι και σας καθιστώ υπευθύνους απέναντι στους Σητειακούς, πως με τις πρακτικές σας προσβάλετε την αξιοπιστία του Δήμου στην υλοποίηση των διασυνοριακών προγραμμάτων  , τορπιλίζεται την καλή συνεργασία με τους εταίρους μας και κυρίως με τους Κυπρίους . Με τις ενέργειες σας υποθηκεύετε το μέλλον τις τοπικής κοινωνίας , μας διαβάλετε εσείς και οι συνομιλητές σας στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή που εγκρίνει τα προγράμματα .
Κάποιοι αποκάλεσαν τα στελέχη, των υπηρεσιών τσιράκια μας , σας πληροφορώ πως με την συνεργασία αυτών των στελεχών και αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της επένδυσης , τη αξιοπιστία του δήμου και της άμβλυνσης των τοπικιστικών φαινομένων σχεδιάσαμε  δύο άλλους πυρήνες περιφερειακής ανάπτυξης.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, προτείνω στο σώμα την αποδοχή της έκτασης από το μοναστήρι για να καταδείξουμε και να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους , πως δεν αμφισβητούμε την ιδιοκτησία του Μοναστηριού και  ότι την εκκλησία την έχουμε συνοδοιπόρο και συνεργάτη σε κάθε βήμα που προσανατολίζεται  στην  αναπτυξιακή προοπτική  του τόπου , επίσης προτείνω  την τροποποίηση  του  αντικειμένου  της παραχώρησης, στην κατεύθυνση της δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, για όσα χρόνια μας παραχωρηθεί, καλή τη πίστη . Ο δήμος Σητείας θα συνεχίσει τις ενέργειες του προς την διαλεύκανσης του ιδιοκτησιακού που για εμάς  προκειμένου να αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες, πολιτικές , ηθικές , αστικές και ποινικές  προς κάθε κατεύθυνση .

 Επίσης,   προτείνω,  προς το σώμα την χωροθέτηση του πλανηταρίου –αστροσχολείου στην ιδιόκτητη έκταση των 40 στρεμμάτων στην περιοχή της Αγίας φωτειάς Σητείας , όπου δημιουργούμε ένα νέο πυρήνα συνδέοντας τους δύο αρχαιολογικούς χώρους του Τρυπητού και της Αγίας φωτιάς ,την ανασκαφή του Δεινοθηρίου , και το πλήθος απολιθωμάτων της περιοχής χαρακτηρίζοντας τον τόπο υπαίθριο μουσείο. Παράλληλα ,  ο δήμος έχει εξασφαλίσει όλες τις αδειοδοτήσεις των υπηρεσιών και δεν μπορεί κανείς και για κανένα λόγο να προσβάλει την έκταση. Στον σχεδιασμό μας προβλέπουμε την δημιουργία και ενός μικρού ξενοδοχειακού συγκροτήματος και κέντρου ενημέρωσης ,  μιας και η έκταση είναι πολύ μεγάλη.
Παράλληλα, στην τοπική κοινότητα Έξω  Μουλιανών που υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό προβλέπουμε την δημιουργία ενός άλλου αναπτυξιακού πυρήνα με την  αποκατάσταση του  κληροδοτήματος  Γαρεφαλάκη, για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας  50 ατόμων - επισκεπτών  στην δυτική είσοδο του Γεωπάρκου , η χρηματοδότηση θα γίνει μέσα από την ΟΧΕ , το εκτιμώμενο κόστος είναι 350.000 ευρώ. περίπου.

Καταστώ σαφές πως στο προσκλητήριο της μάχης, της διαφάνειας και της προόδου του τόπου δηλώνουμε παρόντες και καλώ το σύνολο των δημοτών στην κατεύθυνση αυτή.

Είμαι δε , πεπεισμένος, πως η δημοκρατία για ακόμα μια φορά θα νικήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου