Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Νίκος Καραμανωλάκης: Αστεροσκοπείο-Αστεροσχολείο-Ψέματα και αλήθειες.

Εκφράζω την αγωνία μου διότι άλλη μια φορά απαξιώνουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, τις συμμετοχικές διαδικασίες, τη τοπική κοινωνία και χωρίς διαβούλευση, χωρίς επιστημονική συνδρομή, χωρίς εναλλακτικές προτάσεις ,με ψέματα ,διαχειρίζονται ένα σπουδαίο έργο για το τόπο μας . 
1.Είναι ψέμα ότι μιλάμε για Πλανητάριο-Αστεροσχολείο. Η πρόσκληση, η συζήτηση αλλά και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται ξεκάθαρα στην ονομασία Αστεροσκοπείο-Αστεροσχολείο (φώτο 1). Μάλιστα στην απόφαση αναφέρεται ότι ''εξωτερικά θα γίνει χώρος αστρολογικής παρακολούθησης: χώρος για να στηθούν 10 τηλεσκόπια....''(φωτο 2)
2.Είναι ψέμα ότι κάποιοι δεν θέλουν να γίνει το έργο αυτό. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ομόφωνη(φωτο 3). Που όμως θα γίνει; Δείτε το video https://www.youtube.com (21/11/2016) ότι πέφτουν βροχή οι προτάσεις. Άλλος στην περιοχή Σιτάνου-Κατσιδωνίου -Καρυδίου, άλλος στην περιοχή Παλαικάστρου, προτείνεται το κτίριο της Περιηγητικής Λέσχης, τα Έξω Μουλιανά και όλα αυτά απουσία ειδικών επιστημόνων. Δείτε όμως τι συμβαίνει. Ο αντιδήμαρχος Λ.Τερζής (στο 2:00:55) λέει ότι <<δεν έχουμε αποφασίσει που θα γίνει. Σήμερα θα αποφασίσουμε για τη συμμετοχή ή όχι>> και ο Πρόεδρος Ν.Κοζυράκης (στο 2:08:07), <<το θέμα μας είναι αν θα συμμετέχουμε στο πρόγραμμα. Δεν καταθέτουμε σήμερα πρόταση (για το που θα γίνει). Η πρόταση θα κατατεθεί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο>>.
3.Ψέματα διότι εννιά ημέρες πριν (στις 12/11/2016), έχοντας ήδη αποφασίσει μόνοι τους, ζητούν από τη Μητρόπολη- Μονή Τοπλού, να παραχωρηθεί στο Δήμο Σητείας έκταση 20 στρεμ. στα Έξω Μουλιανά στην τοποθεσία Αφέντης-Χριστός, για 30 χρόνια, για να γίνει εκεί το Αστεροσκοπείο (φωτο 4).
4.Η κυριότητα της ιδιοκτησίας αμφισβητείται και τελικά το τμήμα Τοπογραφίας της ΠΕ Λασιθίου, βεβαιώνει ότι ''η Μονή Τοπλού δεν έχει κάποια ιδιοκτησία στην περιοχή Εξω Μουλιανά''.
5. Η επιλογή του τόπου πρέπει να γίνει με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων ( εξ' άλλου επιστημονικός εταίρος του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης) και προφανώς κανείς δεν διαφωνεί με την επιλογή ''Έξω Μουλιανά'' εφ' όσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις.
6. Διαφωνώ όμως καθέτως να γίνει το έργο ( μιλάμε για έργο 1 εκατ. ευρώ) σε οικόπεδο που παραχωρείται για 30 χρόνια(φωτο-5), οπότε και χάνει ο Δήμος την κυριότητα. Προφανώς δεν πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση και πρέπει να εξηγήσουν γιατί εμμένουν σε αυτή την απόφαση.









Νίκος Καραμανωλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου