Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΖΑΜΙΑ: Ένα μικρό μόνο μέρος από την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπραστην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, 08/11/2017

Ένα μικρό μόνο μέρος από την ομιλία του Πρωθυπουργού και  Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπραστην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, 08/11/2017

Σύντροφοι και συντρόφισσες
Όλο αυτό το διάστημα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περάσαμε πάρα μεγάλες τρικυμίες και μπόρες, αλλά κρατήσαμε σταθερά το τιμόνι.  Πετύχαμε χωρίς αμφιβολία πολλά πράγματα. Το κυριότερο, θα έλεγα, είναι ότι αποδείξαμε ότι η Αριστερά, μια παράταξη γεννημένη στα δύσκολα, και μεγαλωμένη με τα δύσκολα, μπορεί να ασκήσει διακυβέρνηση με όρους επιτυχίας, και μάλιστα μπορεί να έχει αποτελέσματα εκεί που τα έμπειρα αλλά γερασμένα και φθαρμένα συστημικά κόμματα απέτυχαν και βούλιαξαν την χώρα.  Εκεί που οι άλλοι απέτυχαν και απέτυχαν παταγωδώς, σήμερα εμείς πετυχαίνουμε και βγάζουμε τη χώρα από την κρίση. Τόσο απλά. Αλλά μακριά από μένα, και μακριά από μας, ένα αριστερό successstory.

Ας είμαστε ειλικρινείς, μεταξύ μας.  Και με τον ελληνικό λαό, που τα έργα των προηγούμενων τον έχουν κάνει δικαιολογημένα δύσπιστο για τα λόγια όλων.  Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Έχουμε ακόμα  μάχες να δώσουμε πολλές. Και παγίδες κρυφές και φανερές να αποφύγουμε.  Δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα, ούτε την πολυτέλεια, να επαναπαυτούμε, και να εφησυχάσουμε.  Υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία σημαντικές ανοιχτές πληγές που άφησε η κρίση, αλλά και οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Ο κόσμος που εμείς εκπροσωπούμε, ο κόσμος του μόχθου, της δημιουργίας και της δουλειάς σηκώνει πολύ μεγάλο βάρος. Το βάρος μιας μακράς περιόδου οικονομικής ερήμωσης για τον τόπο.  Η κοινωνία πιέζεται. 
Αλλά, επιτρέψτε μου να πω ένα πράγμα. Η Ελλάδα δεν είναι πια τοπίο στην ομίχλη.
Όσο κι αν οι δυνάμεις που έφεραν την καταχνιά των τελευταίων χρόνων επιμένουν σ’ αυτή. Το τοπίο καθαρίζει. Ο δρόμος είναι επιτέλους ορατός από όλους.  Η διέξοδος έχει γίνει πιο κοντινή και πιο ρεαλιστική από ποτέ. 
Και αυτό μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία, ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ενεργητικότητα.  Μια αισιοδοξία, και μια αποφασιστικότητα, που οφείλουμε να μεταγγίσουμε σε όλο το κοινωνικό σώμα.  Διότι η αλήθεια είναι με το μέρος μας, το δίκιο είναι με το μέρος μας κι αυτό πρέπει να το αποπνέουμε κάθε στιγμή που απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και κυρίως σ΄ εκείνες τις δυνάμεις τα συμφέροντα των οποίων θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Όχι στις ελίτ. Σ’  αυτούς που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και γι αυτούς που δίνουμε μάχες.
Η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος της χώρας από την επιτήρηση, η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι πλέον άμεσοι και ορατοί στόχοι. Η εμβληματική στιγμή της απελευθέρωσης δυνάμεων, δυνατοτήτων, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών εναλλακτικών, αυτή η εμβληματική στιγμή πλησιάζει.  Αλλά η απελευθέρωση, η αλλαγή, η ανάπτυξη, η αριστερή κοινωνική ατζέντα, δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την εμβληματική στιγμή του τέλους των μνημονίων. Και δεν θα περιμένουν.
Ούτε εμείς θα περιμένουμε το τέλος των μνημονίων, για να  καταφέρουμε να χτίσουμε το αύριο, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, να βάλουμε τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία για τη χώρα. Γιατί εγώ υποστηρίζω ότι αυτό το αύριο είναι ήδη εδώ. Στην αφοσιωμένη και δραστήρια πολιτική και κυβερνητική δουλειά σε όλους τους τομείς.  Στην καθημερινή προσπάθεια, μικρή και μεγάλη, για την επούλωση των πληγών. Στην κινητοποίηση των πιο ζωντανών και πρωτοπόρων δυνάμεων της κοινωνίας, για να προχωρήσει η χώρα προς τα μπρος. Να ξανακερδίσει την ελπίδα και την αξιοπρέπεια εντός και την εκτίμηση και το σεβασμό εκτός.
Πράγμα που ήδη έχει αρχίσει και γίνεται πράξη με την αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές στερέωμα.  Η πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, η επίσκεψη των Προέδρων της Γαλλίας, της Νότιας Κορέας στην Αθήνα, η δραστηριοποίησή μας στα Βαλκάνια, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής που έχει σαν στόχο την ισχυροποίηση της χώρας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.  Και στην προώθηση σχέσεων βεβαίως ισοτιμίας, φιλίας και οικονομικής συνεργασίας με τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, καθώς και με τις χώρες της ευρύτερης και ταραγμένης περιοχής μας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Κλείνω λέγοντας το εξής. Βρισκόμαστε σε μια αποφασιστική καμπή και για την πορεία της οικονομίας, την πορεία της χώρας αλλά και την πορεία της διακυβέρνησης. Με πολλά και μεγάλα μέτωπα ανοιχτά.  Είναι αλήθεια. Αλλά με τους μαχητές, όλους μας, πιο έμπειρους, πιο σκληραγωγημένους, πιο αποτελεσματικούς, πιο υποψιασμένους. 
Διανύσαμε μια δύσκολη πορεία. Απομένουν τα τελευταία μέτρα. Για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, ότι κρατάμε τις υποσχέσεις μας, ότι θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.     
Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της συγκυρίας, με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια και την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.  Και αυτό αφορά τον καθένα μας. Από όποια θέση και αν υπηρετεί αυτή την υπόθεση.
Σήμερα, περισσότερο από χτες, περισσότερο από ποτέ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά δηλώνω ενώπιον σας αθεράπευτα αισιόδοξος.
Θα τα καταφέρουμε.  Καλή δύναμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου