Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Megagiannis: Στηρίζουν στις ΑΠΕ, την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Μοιάζει να τους φέρνει ο αέρας τους φιλόδοξους επενδυτές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους για τον Δήμο Σητείας. Πυρετώδεις οι ρυθμοί για την εξασφάλιση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και λοιπών αδειοδοτήσεων. Ειδικά από προτάσεις έργων, που είτε δεν συνάδουν είτε δεν προβλέπονται από τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΠΧΣ).Ο λόγος της μεγάλης σπουδής είναι τόσο απλός όσο είναι και παράλογος. Οιοδήποτε επενδυτική δραστηριότητα εξασφαλίσει έγκριση ΜΠΕ πριν από την δημοσιοποίηση του ΠΧΣ, μπορεί να προχωρήσει σε φάση υλοποίησης, ακόμα κι αν το μέγεθος ή το είδος της επέμβασης είναι εκτός των προβλεπόμενων ορίων του χωροταξικού σχεδιασμού. Ελλάς το μεγαλείο σου δηλαδή. Το ίδιο κράτος που κλείνει την πόρτα στην ασυδοσία, της ανοίγει διάπλατα το παράθυρο.Τρανό παράδειγμα του παραπάνω παραλογισμού, είναι το ηλιοθερμικό πάρκο που προωθείται στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Λεύκης, κοντά στον οικισμό Αγιά Τριάδα. Πρόκειται για μία μορφή Βιομηχανικής ΑΠΕ, που δεν προβλέπεται η χωροθέτησή της πουθενά ανά το νησί, όμως, έχει πολλές πιθανότητες ύπαρξης, εφόσον «τρέξουν» οι διαδικασίες και προλάβουν την δημοσιοποίηση του γενικού περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού Κρήτης.
Βέβαια, σημαντική διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων, προσφέρει και η θετική αντιμετώπιση της δημοτικής Αρχής του δήμου Σητείας, αλλά και η στάση των τοπικών κοινοτήτων, που δεν εκφράζονται αρνητικά. Μάλιστα, κάτοικοι της περιοχής στην δημοτική ενότητα Λεύκης, υποστηρίζουν ότι με την παρουσία του εργοστάσιου της ΔΕΗ στον Αθερινόλακο, η αναπτυξιακή ταυτότητα του τόπου είναι τέτοια, που δεν υπάρχει πλέον άλλος δρόμος δυναμικής ανάπτυξης, πέραν της βιομηχανικής.
Στον αντίποδα, οι δημότες ενός άλλου ορεινού όγκου του δήμου Σητείας, εκεί όπου βρίσκει κανείς τα δημοτικά διαμερίσματα Κατσιδωνίου, Σιτάνου κλπ. Οι πολίτες, μάχονται σθεναρά με το ενδεχόμενο να αποκτήσει η περιοχή τους ανάλογη ταυτότητα ανάπτυξης και λένε όχι στο αιολικό πάρκο της ΤΕΡΝΑ. Πρόκειτε για μία ακόμα γιγαντιαία παρέμβαση, η οποία προτείνεται ως συνοδό έργο, του υβριδικού σταθμού στο φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου. Σε αυτή την περίπτωση, η ομόψυχη αρνητική δημοκρατική έκφραση των πολιτών, φαίνεται να υιοθετείται -μάλλον προσχηματικά- από τη δημοτική Αρχή, χωρίς να έχει την ουσιαστική υποστήριξή της.
Η εξήγηση στην παραπάνω διαπίστωση, είναι μάλλον απλή. Εφόσον τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες χωροθέτησης, αδειοδότησης και λειτουργίας, η πολιτική στάση της δημοτικής Αρχής, βασίζεται στη λογική της θετικής αντιμετώπισης σε κάθε επενδυτική ευκαιρία (ΑΠΕ). Ειδικά όταν επιφέρει σημαντικά αντισταθμιστικά οικονομικά οφέλη στα ταμεία του δήμου (τέλη ΑΠΕ). Δεν νοείται όμως, να λειτουργεί η οικονομική βιωσιμότητα ενός δήμου ανταγωνιστικά με την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας του. Δυστυχώς, είναι πλέον πασιφανές ότι αυτό συμβαίνει στον δήμο Σητείας.
Το μέγεθος και το είδος των επενδυτικών σχεδίων που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή, εφόσον υλοποιηθούν, θα επιφέρουν τόσο μεγάλες αλλαγές στο τοπίο και θα προσδώσουν μία ταυτότητα ανάπτυξης, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε κάθε περαιτέρω επένδυση στον τουριστικό και στον πρωτογενή τομέα. Τους δύο κατεξοχήν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και διαχρονικής ευημερίας κάθε προικισμένης από την φύση περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου