Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας



Τη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας  Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣ κ. Θεόδωρος Πατεράκης παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης κατά το 2016 και τις προοπτικές, τα προβλήματα και τις κατευθυντήριες γραμμές δράσης για το έτος 2017.
Ο Ο.Α.Σ.  και κατά το 2016 πραγματοποίησε σημαντικό έργο και για ενδέκατη  συνεχή  χρονιά απέδωσε και σημαντικά οικονομικά κέρδη.

 Ο ΟΑΣ κατά το έτος 2016:
-          Στήριξε την λειτουργία των Αιολικών Πάρκων στα οποία συμμετέχει η είναι ιδιοκτήτης και τα οποία προσφέρουν  μεγάλα οφέλη στον  τόπο, τον Δήμο, τον ΟΑΣ κ.α. Επίσης προχώρησε σε παρατάσεις των μισθώσεων διαφόρων εκτάσεων, στις οποίες έχει εγκαταστήσει αιολικά πάρκα.

-          Στηρίζει τη λειτουργία του πρώην ΚΕΚ «Ανάπτυξη Κρήτης», το οποίο μετονομάσθηκε  σε «Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ¨»  και έγινε ΚΕΚ πανελλήνιας εμβέλειας, και διαθέτει παράρτημα  στα Έξω Μουλιανά Σητείας στο οποίο έχει υλοποιηθεί πλήθος προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να υλοποιούνται και αυτή την περίοδο.

-          Ολοκληρώθηκαν τα δύο προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα στα οποία συμμετείχε ο ΟΑΣ ως συντονιστής.

Α) Το έργο με τίτλο: «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΕΣ» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης 3: «ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ». Το έργο υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ο Τροχός», την οποία συστήσανε ο ΟΑΣ, οι τέσσερις Δήμοι του Νομού και άλλοι φορείς. Περιοχή παρέμβασης ήταν ολόκληρος ο Νομός Λασιθίου και ο αριθμός ωφελουμένων ήταν 100 άτομα. Προωθήθηκαν στην απασχόληση μέσω του προγράμματος 26 από τα εκατό άτομα.

Β) Το έργο με τίτλο: «ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης 7: «ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ». Το έργο υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ολοι Μαζί», την οποία συστήσανε ο ΟΑΣ, οι Δήμοι Ιεράπετρας και Σητείας  και άλλοι φορείς. Περιοχή παρέμβασης ήταν οι περιφέρειες των Δήμων Σητείας και Ιεράπετρας και ο αριθμός ωφελουμένων 100 άτομα. Προωθήθηκαν στην απασχόληση μέσω του προγράμματος 37 από τα εκατό  άτομα.

-          Για τη τουριστική προβολή της περιοχής ο ΟΑΣ έχει εκδώσει πλήθος τουριστικών φυλλαδίων, τουριστικό οδηγό, λευκώματα, χάρτη, CD κ.α., υλικό το οποίο διανέμει παντού σε τουριστικές εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, δημοσιογράφους, επισκέπτες και άλλους σε συνεργασία με το Δήμο Σητείας και τους τουριστικούς φορείς τα περιοχής μας.

-          Ολοκλήρωσε το έργο:  «βελτίωση και αναπαραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού προβολής της Επαρχίας Σητείας» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού προγράμματος: «Κρήτη - Πράσινη Ανάπτυξη» της Περιφέρεια Κρήτης.
Το έργο υλοποιήθηκε μέσα από τρία υποέργα:
1ο υποέργο: Βελτίωση και αναπαραγωγή έντυπου υλικού προβολής της Επαρχίας Σητείας.
2ο υποέργο: Παραγωγή VIDEO και DVD
Το έργο αφορούσε τη δημιουργία  δύο VIDEO διάρκειας 2-2,5 λεπτών το κάθε ένα για χρήση στο διαδίκτυο και ενός τηλεοπτικού σποτ διάρκειας περίπου 30 δευτερολέπτων.
Tο βίντεο με τίτλο: Sitia: So hard to say goodbye, απέσπασε το 3ο βραβείο στο 7ο διεθνές φεστιβάλ τουριστικών ταινιών μικρού μήκους «ΥΠΕΡΙΑ»,  Αμοργός 2016.
Επίσης απέσπασε ειδική μνεία στην κατηγορία «Σπότ έως 3 λεπτά» στο φεστιβάλ Tourfilm, Κάρλοβυ Βάρυ, Τσεχία 2016. 
Τέλος απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ «İstanbul International Tourism Film Festival»,  στη κατηγορία "Tourism Destination - Region" που πραγματοποιήθηκε από 14-17 Ιουνίου 2017.

3ο υποέργο: Υπηρεσίες διαφήμισης στο διαδίκτυο.
Το έργο αφορούσε ενέργειες προώθησης των videos στο διαδίκτυο (Google και Facebook), ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή επισκεψιμότητα και να επιτευχθούν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την περιοχή. Ο ΟΑΣ με δικούς του πόρους συνεχίζει τη διαφημιστική καμπάνια στοχεύοντας στις τουριστικές αγορές που ενδιαφέρουν τη περιοχή με εξαιρετικά αποτελέσματα.
-Στήριξε οικονομικά το Δήμο Σητείας και τους φορείς τουρισμού της περιοχής για τη συμμετοχή τους στην έκθεση τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου, «SALON MONDIAL DU TOURISME 2016», στο Παρίσι, WORLD TRAVEL MARKET, στο Λονδίνο, FERRIE FOR ALLE στο Χέρνιγκ της Δανίας, MEDITERRANEAN PANORAMA στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.
 Η συμμετοχή στις παραπάνω εκθέσεις και η στενή συνεργασία των φορέων της περιοχής με το τουριστικό πρακτορείο Apollo, είχαν σαν αποτέλεσμα τη δρομολόγηση δύο πτήσεων τσάρτερ εβδομαδιαίως από Δανία και Σουηδία για το αεροδρόμιο της Σητείας φέτος το καλοκαίρι, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη περιοχή, ενώ για το καλοκαίρι του 2018 οι πτήσεις τσάρτερ αναμένεται να αυξηθούν σε πέντε τη βδομάδα.
-Προχώρησε και φέτος σε διαφημιστική καταχώρηση της Επαρχίας στο περιοδικό Bybus που εκδίδει το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου.

-Σαν μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας και τοπικός αναπτυξιακός φορέας ο ΟΑΣ χρηματοδότησε και οργάνωσε σε συνεργασία με  το ΔΟΚΑΣ και τον Δήμο Σητείας. τις παρακάτω δραστηριότητες.
- Ημερίδα  στις 26 Φεβρουαρίου στη Σητεία με θέμα: «Γεωπάρκο Σητείας, Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Μοχλός ανάπτυξης  της τοπικής οικονομίας και του εναλλακτικού τουρισμού. Παραδείγματα από άλλα Ελληνικά & Παγκόσμια Γεωπάρκα».
-Κάλυψε και φέτος οικονομικά τη προβολή του Γεωπάρκου Σητείας στη έντυπη, ηλεκτρονική και ψηφιακή έκδοση του  περιοδικού για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. (alternativegreece.gr)
-Κάλυψε οικονομικά τη δαπάνη  για συμμετοχή των υπευθύνων του Γεωπάρκου για τη συμμετοχή τους στο 37ο συνέδριο της συντονιστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων στην Ισπανία, στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Συνέδριο γεωπάρκων στην Αγγλία, στο  39ο συνέδριο της συντονιστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού δικτύου γεωπάρκων στην Ιρλανδία και στο  14ο συνέδριο Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε  στις νήσους Αζόρες.

-          Συμμετείχε σε πρόταση που κατατέθηκε σε συνεργασία με άλλους φορείς στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ "ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ"  2014 – 2020, Άξονας 1: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας στη διασυνοριακή περιοχή, με τίτλο: «Ανάπτυξη ικανοτήτων για αειφόρο επιχειρηματικότητα σε περιοχές NATURA 2000 μέσω της σύστασης δικτύων/clusters».
Η πρόταση δεν εγκρίθηκε αλλά θα αξιοποιηθεί κατάλληλα και θα διερευνηθεί η δυνατότητα υποβολής σε άλλο πρόγραμμα.

-          Ο ΟΑΣ ως τοπικός αναπτυξιακός φορέας ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης με τίτλο: «Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Επαρχίας Σητείας».
Η εκπόνηση αυτής της μελέτης η οποία σύντομα ολοκληρώνεται, είναι απαραίτητη για τον καθορισμό των αξόνων ανάπτυξης της περιοχής και τη διεκδίκηση αναπτυξιακών προγραμμάτων για την επίτευξη της.

-          Το επόμενο διάστημα αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος LEADER. Ο ΟΑΣ  θα σχεδιάσει και υποβάλλει δική του πρόταση, επίσης θα προετοιμάσει και υποβάλλει την η τις προτάσεις του Δήμου Σητείας.

-          Συμμετείχε  ως συνδιοργανωτής , με το Δήμο Σητείας και το ΤΕΙ Σητείας στην ημερίδα με θέμα: «Ελαιόλαδο και υγεία: Νεώτερα επιστημονικά δεδομένα-καινοτόμες εφαρμογές», την οποία παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, καλλιεργητές, ελαιουργοί, μεταποιητές ελαιολάδου και φοιτητές του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας.

-          Ο ΟΑΣ,  με τη Περιφέρεια Κρήτης και την  Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, το Δήμο Σητείας, το ΔΟΚΑΣ, τη ΜΑΔΕΣ, την  Ι.Μ. Ιεραπύτνης και Σητείας και το Πανελλήνιο σύνδεσμο ιστιοσανίδας ταχύτητας και σλάλομ, συνδιοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία το πανελλήνιο πρωτάθλημα slalom και freeride, τον  Ιούνιο του  2017 στο Κουρεμένο Σητείας.

-          Στήριξε οικονομικά τα εγκαίνια του νέου αεροσταθμού του αεροδρομίου Σητείας.

-          Σύντομα θα μετακομίσει Ο ΟΑΣ σε νέα σύγχρονα γραφεία τα οποία θα βοηθήσουν στην καλλίτερη οργάνωση και ανάπτυξη του.

Τα σοβαρά  προβλήματα που  αντιμετωπίζουν όλες οι Αναπτυξιακές Εταιρείες και κατά συνέπεια και ο ΟΑΣ εξακολουθούν να υφίστανται,  τόσο με την ασάφεια όσο και με τις συνεχείς αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που τις διέπει και πολλές φορές τις περιορίζει να παίξουν το ρόλο τους ως ανώνυμες εταιρείες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εξαιρούνται από φορείς διαχείρισης  δράσεων και προγραμμάτων. Σε συνεργασία με την Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΑΕ γίνονται επισκέψεις σε Υπουργεία και υποβάλλονται υπομνήματα και προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων και την απόδοση στις ΑΝΕΤ του ρόλου που τους ανήκει.

Παρά τα παραπάνω προβλήματα ο ΟΑΣ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα λόγω των εσόδων του από τα αιολικά πάρκα και του μικρού αριθμού του προσωπικού του. Με την έναρξη του ΕΣΠΑ 2014-2020 αναμένεται να  υλοποιήσει σημαντικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει ενεργά και προβλέπομε ότι η καλή πορεία του θα συνεχιστεί και το προσεχές χρονικό διάστημα.
Βασικές γραμμές δράσης και προτεραιότητας του ΟΑΣ παραμένουν η στήριξη της Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των επαγγελματιών του τόπου και η προώθηση της Ανάπτυξης και των προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του προτύπου της ολοκληρωμένης και ισόρροπης ανάπτυξης και των αρχών της συναίνεσης, της διαφάνειας, του κοινωνικού διαλόγου, της συνεργασίας και της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας.
Ο απολογισμός και οι προτάσεις καθώς και οι οικονομικές καταστάσεις, μετά από ερωτήσεις και διάλογο, εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Γ.Σ..
Ομόφωνα εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. η τροποποίηση του καταστατικού του ΟΑΣ, κυρίως ως προς τους σκοπούς, γεγονός που του επιτρέπει να επεκτείνει τις δραστηριότητες του γεωγραφικά και να διευρύνει το έργο του αποκτώντας εκτός των άλλων και τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί τη λειτουργία μιας έδρας στο τμήμα διατροφής και διαιτολογίας του ΤΕΙ Σητείας.
Η Γενική Συνέλευση εξέλεξε κατά πλειοψηφία τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Μειοψήφησε ο εκπρόσωπος της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας.
Τα νέα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
1.    Πατεράκης Θεόδωρος, Δήμαρχος Σητείας
2.    Λαντζανάκης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ανάληψης
3.    Τερζής λεωνίδας, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ
4.    Χατζηνάκης Ιωάννης, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ
5.    Βρυγιωνάκης Εμμανουήλ, Αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος Δήμου Ιεράπετρας
6.    Αυγουστινάκης Ιωάννης, εκπρόσωπος της Ε.Α.Σ. Σητείας
7.    Κακουράκης Ιωάννης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Επ. Σητείας
8.    Λεβαντάκης Χαράλαμπος, Πρόεδρος  της εταιρείας Βιο Σητεία Α.Ε.
9.    Δασκαλάκης Εμμανουήλ, Πρόεδρος του Αγροτικού Συν/σμού Παπαγιαννάδων

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣ κ. Πατεράκης ευχαρίστησε  τους μετόχους, τα μέλη του Δ.Σ., και το προσωπικό του ΟΑΣ για την άριστη συνεργασία.



ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου