Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

ΝΙΚΟΣ ΛΑΝΤΖΑΝΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕ ΟΛΕΣ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ…….. ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑ ΜΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΔΡΟΜΟΣ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕ ΟΛΕΣ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ……..
ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑ ΜΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΔΡΟΜΟΣ

Παιδικές, εφηβικές αναμνήσεις , γλυκές. Πανηγύρι στο χωριό και ο λυράρης η ο βιολάτορας μετά τα κρητικά να παίζει τα ευρωπαϊκά. Βαλσάκια ,Μπόσα Νόβα ,Ταγκό. Ζευγάρια στην πίστα να χορεύουν ταγκό με το τραγούδι «δεν είναι φίλε όλες ίδιες οι ΚΑΡΔΙΕΣ κι ας έχουν ίδιο τον παλμό όταν χτυπάνε» η το «κομπάρσος της ΚΑΡΔΙΑΣ σου δεν θα γίνω». Το όλο σκηνικό φαντάζει παράταιρο ,σουρεαλιστικό ,προσβάλει ίσως την καθώς πρέπει άποψη που έχουν κάποιοι για την παράδοση. Μια άποψη αποστειρωμένη ,βαθειά συντηρητική και υποκριτική. Τέτοιοι υπάρχουν παντού και διαχρονικά. Είναι οι ίδιοι που σνόμπαραν τη γιορτή της Σουλτανίνας γιατί κατέβαιναν πολλοί χωριάτες στην πόλη (και γω μαζί) και είχαν χάσει τη βολή τους και την αισθητική τους (η λέξη κιτς δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη). Κάποιοι έφευγαν από την πόλη μέχρι να τελειώσει το άθλιο χάπενινγκ (ούτε αυτή η λέξη είχε ανακαλυφθεί).Είναι οι ίδιοι που θορυβήθηκαν όταν ο Γιάννης Ρίτσος εξέδωσε τα «Ερωτικά» του. Πως μπόρεσε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης και των κοινωνικών αγώνων να υμνεί τον έρωτα, το ανθρώπινο σώμα και τις ηδονές ,πολλές φορές με πολύ τολμηρές περιγραφές και λέξεις τύφλα να χει ο Καβάφης! Γι αυτό πολλοί τον έκραξαν (κι αυτή η λέξη είναι πρόσφατη). Όμως όλοι οι μεγάλοι ποιητές παράλληλα με τα «σοβαρά τους έργα έγραφαν τέτοια ποιήματα. Τα ποιο γνωστά είναι του Σεφέρη .Εξέδωσε μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Εντεψίζικα» που σημαίνει αθυρόστομα, πρόστυχα. Ο νομπελίστας υπόγραψε με το ψευδώνυμο Μαθιός Πασχάλης γιατί ποιος ξέρει τι θ άκουγε από αυτή τη συνομοταξία ανθρώπων.
Αυτά έρχονται στο μυαλό μου μετά τις φοβερές αντιδράσεις για την πρόταση να κατασκευαστεί η περίφημη καρδιά στην παραλία της Σητείας για να φωτογραφίζονται οι ερωτευμένοι.
Τι φοβεγό, τι τγομεγό ! Προσβολή στην κουλτούρα μας ,στον πολιτισμό μας στα ήθη και τα έθιμά μας, κιτς, αμερικανιά! Θίγεται και ο Κορνάρος ! Ας έγραψε ο άνθρωπος ένα αριστούργημα αλλά με κινητήρια δύναμη τον έρωτα. Και στην ερωτική έκφραση η ΚΑΡΔΙΑ έχει την τιμητική της.
Τότες μια αγάπη μπιστική στον κόσμο εφανερώθη
Κι εγράφτη μέσα στην ΚΑΡΔΙΑ κι ουδέποτε τση ελιώθη
Και με καιρό σε δυό κορμιά ο πόθος είχε μείνει
Και κάμωμα πολύ ακριβό έτοιους καιρούς εγίνει.
Φυσικά όλο το έργο είναι γεμάτο ΚΑΡΔΙΕΣ όπως όλα τα αντίστοιχα ερωτικά. Το πασίγνωστο χορικό της Αντιγόνης αναφέρει; «Έρως ανίκατε μάχαν» και επίσης «ο δ έχων μεμηνεν». Έρωτα λοιπόν είσαι ανίκητος στη μάχη και ο ερωτευμένος χάνει τα λογικά του. Κάποιους όμως προσβάλλει μια ΚΑΡΔΙΑ που στο κάτω κάτω προτάθηκε να μπει για λόγους τουριστικούς! Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες ,την πρωτεύουσα ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αντίστοιχη ατραξιόν είναι το Manneken Pis ,ένα αγοράκι που κατουράει! Και βέβαια η όλη τουριστική «μπίζνα» που έχει στηθεί γύρω από αυτό το αγαλματάκι δεν ενοχλεί καθόλου τους κατοίκους ενώ πολλές επιχειρήσεις ζουν απ αυτό και συντηρούν, την όπερα και τη συμφωνική ορχήστρα.
Στην Κύπρο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το σημείο που γεννήθηκε η Αφροδίτη ,ένα βράχο μέσα στη θάλασσα. Στη Ζάκυνθο επισκέπτονται το «Ναυάγιο» ένα σκουριασμένο σαπιοκάραβο σε μια παραλία αλλά κανείς δεν σκέφτηκε ότι υποβαθμίζει την ιδιαίτερη και υψηλή κουλτούρα των Ζακυνθινών. Στο Παρίσι φτιάχτηκε η Ευρωπαϊκή Ντίσνευλαντ ,ο ορισμός της Αμερικανιάς και του κιτς. Δεν νομίζω όμως να υποβάθμισε τις Βερσαλλίες και το Λούβρο
Και βέβαια οι Αμερικανοί το τερμάτισαν! Στο Χόλυγουντ εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη Λεωφόρο της Δόξας όπου στα πεζοδρόμια υπάρχουν πλάκες με τα ονόματα των διάσημων και αποτυπώματα στο τσιμέντο των χεριών και των ποδιών τους.Εγώ ποτέ δεν θα πήγαινα σε κάτι τέτοιο ούτε στη Ντίσνευλαντ που όμως ήταν ένα όνειρο των παιδιών μου όταν ήταν μικρά και τώρα μετανιώνω που δεν τα πήγα.
Οι άνθρωποι φίλοι μου είναι πολλώ λογιώ . Οι τουρίστες που θα ρθουν στη Σητεία με το κρουαζιερόπλοιο για λίγες ώρες δεν προλαβαίνουν να εμβαθύνουν στην κουλτούρα του τόπου μας. Θα δουν διαδικτυακά ανάμεσα στ άλλα ότι η Σητεία έχει ανακηρυχτεί σαν η πιο ερωτική πόλη στον κόσμο και κάποιοι ίσως φωτογραφηθούν στην ΚΑΡΔΙΑ .Και γω θα πάω να φωτογραφηθώ , δυστυχώς για πλάκα και όχι σαν ερωτευμένος με χαμένα τα λογικά μου!


ΝΙΚΟΣ ΛΑΝΤΖΑΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου