Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Για την νέα σχολική χρονιά σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή δύναμη.
Ζούμε στον 21ο αιώνα και το σχολείο θα έπρεπε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες μας που σημαίνει ότι το σχολείο  θα έπρεπε να  έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με μελέτη , αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες , βιβλιοθήκη , σύγχρονα εργαστήρια σε κατάλληλες αίθουσες, ασφαλή κτιριακή υποδομή, μόνιμους εκπαιδευτικούς. Το Λύκειο θα έπρεπε να εξασφαλίζει γενική μόρφωση για όλους τους μαθητές και όχι να είναι ένα συνεχές εξεταστικό κέντρο.

Αντίθετα τα τελευταία χρόνια ότι είχε κατακτηθεί με αγώνες μαθητών και εκπαιδευτικών έχει αρχίσει να ξηλώνεται. Εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να  διδάσκουν άσχετα με το αντικείμενό τους αντικείμενα, το υπουργείο προχώρησε σε μείωση των διδακτικών ωρών και κατάργηση μαθημάτων. Η λογική της κυβέρνησης ήταν και είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως όπως με όσους εκπαιδευτικούς διαθέτουμε και όχι με όσους έχουμε ανάγκη.
Οι εξαγγελίες για το Λύκειο και την πρόσβαση στην ανωτάτη εκπαίδευση  όταν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε ένα σχολείο πολύ πιο σκληρό, ανταγωνιστικό, ταξικό που θα μοιάζει περισσότερο με φροντιστήριο για την πρόσβαση στην ανωτάτη εκπαίδευση. Η γενική μόρφωση σταματάει  στο τέλος της α΄ Λυκείου και οι μαθητές θα ασχολούνται μόνο με τα μαθήματα που συνδέονται με τις σχολές που θέλουν να περάσουν.
Είναι προκλητικό η κυβέρνηση να μιλά  για την παραπαιδεία, ότι φταίνε οι γονείς γιατί στέλνουν τα παιδιά τους φροντιστήριο.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δεν πρέπει να συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση. Δεν  πρέπει να δεχτούμε να σταματάει η γενική μόρφωση στα 15 ή 16 χρόνια , οι εκπαιδευτικοί να μην είναι καταρτισμένοι για το μάθημα που διδάσκουν  αφού δεν είναι  της ειδικότητάς τους , να υπάρχουν επικίνδυνα κτίρια όπως το δικό σας, να μην μπορούν να λειτουργήσουν εργαστήρια γιατί δεν υπάρχουν ασφαλείς αίθουσες για να μπει ο τεχνικός εξοπλισμός, να ξεκινά η σχολική χρονιά με ελλείψεις σε καθηγητές για ακόμη μια φορά.
Εκπαιδευτικοί , γονείς και μαθητές πρέπει να μην το βάλουν κάτω , να μην συμβιβαστούν με το σχολείο της μιζέριας και της αμορφωσιάς και να αγωνιστούν για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες. Να διεκδικήσουν χωρίς υποχωρήσεις το σχολείο που δικαιούνται μέσα από συλλογικούς αγώνες.


*Ο χαιρετισμός έγινε από την Στ.Καράμπελα δημ.σύμβουλο Σητείας της ΛΑ.ΣΥ κατά τον αγιασμό στο ΕΠΑΛ Σητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου