Νοσοκομείο Σητείας, πρόβλημα, προβληματισμός, ανάγκη.
Έχουμε γίνει μάρτυρες το τελευταίο διάστημα της κατάσταση που έχει περιέλθει σε επίπεδο στελέχωσης Ιατρικού προσωπικού κυρίως, το Νοσοκομείο Σητείας.
Τα ζητήματα δύο, αφενός η πάγια ανάγκη και διεκδίκηση για δημόσια, δωρεάν, καθολική και πλήρη παροχή υπηρεσιών υγείας, αφετέρου το οξύ πρόβλημα που υπάρχει την δεδομένη στιγμή με την έλλειψη ιατρών στο νοσοκομείο, καθιστώντας δυσχερή την αντιμετώπιση έστω και μικρών περιστατικών. Αυτό με την σειρά του επιβαρύνει το ΕΚΑΒ με συνεχείς διακομιδές προς τα υπόλοιπα νοσοκομεία, στερώντας τα ασθενοφόρα από την περιοχή.
Δικαιολογημένα η τοπική κοινωνία ανησυχεί και βρίσκεται σε εγρήγορση για το τι μέλει γενέσθαι, δεδομένου της συζήτησης του νέου χάρτη υγείας. Τα καθησυχαστικά μηνύματα δεν συνοδεύονται από τις ανάλογες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων.Οι όποιες προκηρύξεις ιατρών είτε κηρύσσονται άγονες είτε καθυστερούν να εκδοθούν, είτε δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες όπως δυναμικά διαμορφώνονται κατά την διάρκεια λειτουργίας των νοσοκομείων και των κλινικών.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η μη πλήρωση των προκηρυχθέντων κατά καιρούς θέσεων ιατρών.
Την μη ύπαρξη ιατρών θα μπορούσαμε να την συζητήσουμε μερικώς στην περίπτωση που υπήρχε ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο που να δίδει την δυνατότητα σε 30’ λεπτά να έχουν οι Σητειακοί και όλοι οι Λασιθιώτες πρόσβαση σε υπηρεσίες β/θμιας περίθαλψης σε μια δομή πλήρως στελεχωμένη σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άρτια σε υλικοτεχνική υποδομή.
Οι δομές υγείας σε τουριστικές περιοχές είναι δείκτης και παράλληλα προαπαιτούμενο στοιχείο ανάπτυξης. Η δε παροχή υπηρεσιών υγείας είναι αφενός συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας, αφετέρου συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών.
Το Λασίθι αλλά ένα παραπάνω η Σητεια ( λόγω του οδικού δικτύου) έχει ανάγκη την διατήρηση των δομών υγείας του πλήρως στελεχωμένων.
Η εξομάλυνση των διαδικασιών πρόσληψης, καθώς και η
παροχή κινήτρων στους Ιατρούς για την κάλυψη των θέσεων σε συνάρτηση με την
βελτίωση των αποδοχών τους ( ίσως με την δημιουργία ειδικού μισθολογίου), την
αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών τους, να δώσει την λύση, που όλοι
προσδοκούμε.
Κάθε διαφορετική περίπτωση θα εντείνει την μετανάστευση υψηλού επιπέδου και προσόντων επιστημονικού προσωπικού στο εξωτερικό με την αντίστοιχη απομείωση του ΑΕΠ της πατρίδας μας , μιας και όλοι μας ως φορολογούμενοι πολίτες συνδράμαμε στην εκπαίδευση όλων αυτών των ιατρών οι οποίοι δεν επιστρέφουν την αποκτηθείσα επιστημοσύνη τους στον Έλληνα πολίτη. Το ζήτημα της επάρκειας σε ιατρούς ήταν γνωστό από δεκαετίας, τώρα είναι έντονο.
Η τοπική αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού στάθηκε και
είμαι βέβαιος πως θα σταθεί ξανά αρωγός στην προσπάθεια για την εύρυθμη
λειτουργία των νοσοκομείων.
Το ζήτημα δεν είναι πολιτικό, είναι καθαρά πλέον ζήτημα
ζωής και θανάτου.
Λεωνίδας Τερζής
Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Κρήτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου