Το χώρο, όπου έχει χωροθετηθεί και πρόκειται να κατασκευαστεί το φράγμα του Αγίου Ιωάννη, επισκέφθηκε χθες το απόγευμα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Λασιθίου Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδ. Καλαντζάκη. Το φράγμα, που αποτελούσε αίτημα και στόχο του αγροτικού κόσμου της περιοχής επί δεκαετίες, εγκρίθηκε από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή των ΣΔΙΤ τις 1 Αυγούστου 2022 και είναι σε εξέλιξη μετά τη προκήρυξη δημοπράτησης του έργου, η διαδικασία επιλογής αναδόχου. Προϋπολογισμός του έργου είναι 31.300.000 (+ΦΠΑ) με επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2025 και αφορά την κατασκευή ταμιευτήρα και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής, έργα διανομής και έργα των δικτύων άρδευσης), εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτεινόμενων έργων της μελέτης μικρών ταμιευτήρων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και του τουρισμού.
Όπως δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, «το έργο αυτό είναι ένα από τα εννέα έργα ΣΔΙΤ που χρηματοδοτούνται σε όλη τη χώρα από το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» (το δεύτερο άλλο είναι η λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών με αντίστοιχης τάξης χρηματοδότηση). Στόχος του έργου είναι η αποθήκευση της επιφανειακής απορροής της λεκάνης του ρέματος Αγ. Ιωάννη και η ενίσχυσή της με πλεονάζοντα νερά των πηγών Ψυχρού, του ορεινού όγκου Θρυπτής, που σήμερα χάνονται ανεκμετάλλευτα, με τελικό σκοπό την αρδευτική ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής του Αγ. Ιωάννου».
Ο κ. Πλακιωτάκης, πρόσθεσε, «ότι το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής όσο όμως και για την τουριστική, αφού εμμέσως συμβάλλει και στην εξοικονόμηση καλής ποιότητας υδρευτικού νερού που σήμερα χρησιμοποιείται για άρδευση. Με το νερό του φράγματος θα αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς συνθήκες που δημιουργούνται από την παρατεταμένη λειψυδρία, η οποία επιβαρύνει την περιοχή ιδιαίτερα κατά το θέρος, όπου οι γενικότερες υδρολογικές απαιτήσεις είναι υψηλότερες. Η σημασία του έργου είναι γενικότερης εμβέλειας λόγω της θέσης την οποία κατέχει ο Ν. Λασιθίου στην εθνική οικονομία, όντας πρώτος νομός στην παραγωγή πρώιμων οπωροκηπευτικών».
Με το νερό του φράγματος που θα έχει ύψος 52 μ., θα αρδευτούν τέσσερις αρδευτικές ζώνες, καθαρής έκτασης 7.500 στρεμμάτων και ακαθάριστης έκτασης 10.425 στρεμμάτων, κυρίως ελαιώνων, μέσω υφιστάμενων και προτεινόμενων από το παρόν έργο αρδευτικών δικτύων. Η αρδευόμενη περιοχή αφορά τις περιοχές κοντά στους οικισμούς Κουτσουνάρι, Φέρμα, Αγιά Φωτιά και Αγ. Ιωάννη της Τοπικής κοινότητας Αγ. Ιωάννη.
Το φράγμα είναι λιθόρριπτο και βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες του όρους Θρυπτής, σε απόσταση περί τα 1,5 χλμ. νότια του οικισμού Αγ. Ιωάννη και περί τα 8,5 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας. Η επιφάνεια της λεκάνης απορροής είναι 5,7 τ.χλμ. Μέσες διαθέσιμες ετήσιες εισροές υπολογίζονται σε 1.275.000 κ.μ. νερό και ωφέλιμο όγκο νερού 1.700.000 κ.μ.
Τα έργα μεταφοράς περιλαμβάνουν τέσσερις δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 2.000m3, ένα αντλιοστάσιο με τρία αντλητικά συγκροτήματα και αγωγούς συνολικού μήκους 19 χλμ. περίπου. Το αρδευτικό έργο κάνει επίσης χρήση υφιστάμενων δεξαμενών και αγωγών του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου της περιοχής.
Τον κ. Πλακιωτάκη, εκτός από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδ. Καλαντζάκη, τον κ. Πλακιωτάκη συνόδευαν, ο αντιδήμαρχος Μακρύ Γιαλού, Μανώλης Μπριγιονάκης, η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩΠΟΛΙΤΙΑΣ του Δήμου Ιεράπετρας, Μαρία Σακκαδάκη, ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Ιωάννου, Μανώλης Κυδωνάκης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Ειρήνη Πατεράκη, η σύμβουλος εκπαίδευσης, Καίτη Ρηνάκη και ο Πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, Ντίνος Κατσιδονιωτάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου