Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Νεάπολη.


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο εκκλησάκι του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στην υψηλότερη κορυφή του ομώνυμου όρους (793 μ.) περιοχής Νεαπόλεως.

Οι προπάτορές μας που είχαν ως βίωμα την πίστη επέλεγαν κορυφές βουνών για να κτίζουν ναούς και να τοποθετούν τον Τίμιο Σταυρό διότι γνώριζαν ότι μέσω της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού μπορούμε και εμείς, δοξάζοντας τον Προσπαγέντα Κύριο και τιμώντας το Πανάγιο Όνομά Του, να φθάσουμε την δόξα και την χαρά της Βασιλείας των Ουρανών.

Η Εκκλησία μας εορτάζει την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σήμερα. Είναι μια λαμπρή ημέρα για την Εκκλησία που θεολογικώς φέρει τα ίσα της Μεγάλης Παρασκευής, γι’ αυτό είναι και ημέρα νηστείας.

Εκτός από την Σταύρωση του Κυρίου μας στο Γολγοθά το έτος 33, η Εκκλησία μας σήμερα ποιεί την ανάμνησιν των δύο σημαντικών γεγονότων της Ευρέσεως και της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού που αποτύπωσαν την Ορθόδοξη Πίστη. Το πρώτο συνέβη ένα χρόνο μετά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που συνεκλήθη στη Νίκαια της Βιθυνίας, το έτος 326, επί βασιλέως Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν η μητέρα του Αγία Ελένη κατήλθε στα Ιεροσόλυμα και βρήκε τον κρανίου τόπο όπου έκειτο ο Σταυρός του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Η δεύτερη Ύψωση πραγματοποιείται το έτος 628, με την ανακατάληψη της πόλης των Ιεροσολύμων που είχε κυριευθεί από τους Πέρσες. Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος ανακτά την κυριαρχία της πόλης και φέρνει στην πόλη των Ιεροσολύμων τον Τίμιο Σταυρό που είχε κλαπεί από τους Πέρσες. Εκεί ο Πατριάρχης Ζαχαρίας υψώνει τον Τίμιο Σταυρό και ευλογεί τα χριστιανικά πλήθη που είχαν παρευρεθεί για να τον προσκυνήσουν».

Θα υπάρξει όμως και άλλη μία Ύψωση, όπως διαβάζουμε στα τελευταία κεφάλαια του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου. Όπως λέγει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, πριν τη Δευτέρα Παρουσία θα εμφανιστεί ο Τίμιος Σταυρός, το Σύμβολο του Υιού του ανθρώπου, ο οποίος θα φανερωθεί διά δευτέραν φοράν στον κόσμο για να αποδώσει τη δικαιοσύνη και να κρίνει τον κόσμο».

Να αναφερθεί ότι καθ' όλη την διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού οι πιστοί συνέρρεαν στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου