Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

 

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.
ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΔΟΓΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΕΤΕΙΧΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.


Σήμερα Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00, παρευρέθηκα κατόπιν προσκλήσεως στην Αγιά Φωτιά Σητείας, εκπροσωπώντας το Δήμο, σε εκδήλωση όπου πραγματοποιήθηκε Καφενείο των Ορέων.
Συμμετείχαν επίσης εθελοντές του Πανεπιστημίου των Ορέων, φορείς της περιοχής, γυναίκες και άνδρες του τόπου, με θέμα την Ιερή τέχνη της Υφαντικής της Κρήτης.
Συζητήθηκε, το θέμα της ανάπτυξης ενδογενούς, αυτόνομης, οικιακής οικονομίας, της αυτάρκειας, της αγροτικής παραγωγής, θέματα υγείας και βέβαια πολιτισμού.
Η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, παρά την πανδημία, συνεχίζει να καλλιεργεί και να συλλέγει λινάρι, να εκτρέφει μεταξοσκώληκα, να νηματοποιεί μαλλί με τα χέρια και να βάφει με φυτικά βαφικά υλικά της κάθε εποχής τους.
Βασικοί ομιλητές
η Κα Βαρβάρα Τερζάκη - Παλλήκαρη και
ο Κος Μιχάλης Σκουλάς τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Επίσης ευχαριστούμε τον πολιτιστικό σύλλογο για την οργάνωση της επίσκεψης, αλλά και της όλης εκδήλωσης, παρουσιάζοντας παραδοσιακά υφαντά, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες που συνέβαλλαν στο άριστο αποτέλεσμα.
Θερμά
συγχαρητήρια
.

Το Δ. Σ του Π. Σ. Αγίας Φωτιάς θέλει να απευθύνει ένα χαιρετισμό και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συνέβαλαν και συμμετείχαν με την παρουσία τους εχθές
( 18/9/2021) στο να πραγματοποιηθεί καφενείο των Ορέων (στο χώρο του σχολείου και έδρα του Π. Συλλόγου) από την ομάδα του καθηγητή Κυρίου Παλληκαρη, εθελοντών του Πανεπιστημίου και φορέων της περιοχής με βασικό θέμα την υφαντικη τέχνη της Κρήτης καθώς και θέματα που άπτονται της οικονομίας και της ενδογενους παραγωγής της αγροτικής ανάπτυξης. Βασικοί ομιλητές ο Κύριος Μιχάλης Σκουλάς και η Κυρία Βαρβάρα Τερζάκη Παλληκαρη Απηύθυνε χαιρετισμό ο καθηγητής Κύριος Παλληκαρης.Τους ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκαναν και που μας καθήλωσαν με την ομιλία τους. Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και αρκετή ανταπόκριση από μέλη και όχι μόνο του συλλόγου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στις κυρίες που ανταποκριθηκαν και στόλισαν την αίθουσα με τα υπέροχα κρητικά υφαντά όλα στον αργαλειό μάλλινα και μεταξωτά παλαιών ετών από τις γιαγιάδες τα περισσότερα. Και τέλος να ευχαριστήσουμε την Κυρία Ιουλία Παπαδάκη για τη συμβολή της και την ανταπόκριση στην εκδήλωση αυτή καθώς και την Κυρία Πόπη Μεραμβελιωτάκη.
Η πρόεδρος και το Δ. Σ. του συλλόγου!!!!!


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Καφενείο των Ορέων, στην Αγιά Φωτιά Σητείας, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 με θέμα: "η Ιερή τέχνη της Υφαντικής της Κρήτης". Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Φωτιάς, είχε αναλάβει τη διοργάνωση και όλα ήταν άψογα. Καλοδέχτηκε όλους στον όμορφο χώρο του -το παλαιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού- το οποίο έχει ανακαινίσει και αποτελεί χώρο πολιτιστικών δράσεων και συναντήσεων των μελών του.
Έξω, στην αυλή υπήρχε μπουφές με παραδοσιακά κεράσματα. Η αίθουσα μέσα, είχε στολιστεί με τα καταπληκτικά υφαντά του χωριού και η εικόνα ήταν μοναδική. Η ομορφιά αυτών των υφαντών συγκίνησε τα μάτια και τις ψυχές μας. Ένα φως λαμπερό, από τα χρώματα και τα υπέροχα σχέδια των υφαντών -που βγήκαν από τα μπαούλα μετά από πολλά χρόνια- φώτισε τον χώρο και μάγεψε όλους τους παρευρισκόμενους, προκαλώντας πλημμύρα αισθημάτων και μιας ευφροσύνης, που έρχεται από τον ουρανό και το Σύμπαν, από τις ψυχές των προγόνων μας, από τις ρίζες μας!
Και η αυλή με την υπέροχη θέα προς τη Σητεία, είχε στολιστεί με υφαντά. Εκεί, μίλησαν οι εθελοντές του Πανεπιστημίου των Ορέων για τον πολιτισμό, τις αξίες της ζωής την υφαντική και γενικά για την ανάγκη ο άνθρωπος να γίνει δημιουργικός και να βρει την αληθινή χαρά της ζωής.
Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου των Ορέων, καθηγητής Οφθαλμολογίας κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, απηύθυνε χαιρετισμό και συνέχισε λέγοντας ότι το Πανεπιστήμιο των Ορέων με τους εθελοντές του, πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια, ένα δυναμικό άνοιγμα της Ακαδημαϊκής κοινότητας στην κοινωνία, γεφυρώνει την επιστημονική με τη βιωματική γνώση, με στόχο να διαφυλάξει και να μελετήσει τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των ορεινών χωριών της Κρήτης, και όχι μόνο. Να μεταδώσει στις νέες γενιές τις αξίες της εμπειρικής λαϊκής βιωματικής σοφίας και ευγένειας. Η βιωματική γνώση είναι σημαντική, όσο εκείνη των Πανεπιστημίων. Η επιστήμη προχώρησε και προχωρεί, αλλά συγχρόνως οι άνθρωποι γινόμαστε λιγότερο ευτυχισμένοι και ζούμε την απώλεια των δικών μας νόμων, αισθητικών και ηθικών.
Πρέπει, λοιπόν, να ανακτήσουμε τις χαμένες ανθρώπινες σχέσεις, τη σοφία, τον πολιτισμό και τη γνώση των μικρών κοινωνιών που εμπεριέχουν πολλά διδάγματα. Να αναζητήσουμε την "επιστήμη της ζωής" μέσα από τη βιωματική γνώση, να ανακαλύψουμε ένα άλλο τρόπο ζωής και σκέψης για τον εαυτό μας και για τις σχέσεις μας με τους άλλους. Να αναθεωρήσουμε πολλά, ώστε να καταφέρουμε να βρούμε την ισορροπία στη ζωή μας και την απόλαυση μιας φυσικής, νοητικής και πνευματικής ευτυχίας και ολοκλήρωσης. Για να το καταφέρουμε πρέπει να αλλάξουμε το πρότυπο ευημερίας και να επαναπροσδιορίσουμε την ανθρώπινη ευτυχία, με ανθρώπινους και όχι εισοδηματικούς δείκτες.
Ο κ. Μιχάλης Σκουλάς, Συντονιστής του Πανεπιστημίου των Ορέων, ενημέρωσε για τις δράσεις, τους σκοπούς, την προσφορά των εθελοντών και την επιθυμία τους να υπηρετήσουν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, με αξίες που χάνονται. Στο τέλος της εκδήλωσης πολλές κυρίες, ζήτησαν πληροφορίες και ενδιαφέρθηκαν και για να στήσουν το δικό τους αργαστήρι και για να φυτέψουν λινάρι σε κατάλληλη γη που διαθέτουν.
Η κ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής "Πηνελόπη Gandhi" κατέθεσε τις σκέψεις της, την ελπίδα και το όνειρο της, καθώς και την προσπάθεια τη δική της και όλων των εθελοντών για την ανάδειξη, διάδοση και διατήρηση της ιερής τέχνης της υφαντικής που κινδυνεύει να χαθεί. Η κρητική υφαντική αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας κληρονομιάς, αποτελεί παρακαταθήκη πολιτισμού και είναι χρέος μας να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τη σπουδαία αυτή κληρονομιά. Η Αποστολή "Πηνελόπη Gandhi" αγκαλιάζει με στοργή τον λαϊκό πολιτισμό και ιδιαίτερα την υφαντική τέχνη, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την παράδοση της Κρήτης μας, με τεχνικές που διασώθηκαν από τα προϊστορικά μέχρι τα σημερινά χρόνια. Παίρνει το νήμα και ενώνει το παρελθόν με το παρόν, ανοίγει δρόμους που συνδέουν το χθες με το σήμερα, για να αποδείξει ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε τον πολιτισμό μας, να αγκαλιάσουμε ξανά με θαλπωρή το παρελθόν μας, να σώσουμε και να διαδόσουμε την αξία του χειροποίητου υφαντού το οποίο διατηρεί ζωντανή την ιστορία, την ομορφιά και την αισθητική της κρητικής ψυχής, τόνισε η κ. Βαρβάρα.
Κάθε επίσκεψη της Αποστολής, σε κάθε χωριό, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα, ανοίγει μια πόρτα στην παράδοσή μας, στα ήθη και τα έθιμα, στην ιστορία μας, στις ρίζες μας! Ανοίγει μια πόρτα στην ελπίδα, μια νίκη απέναντι στο χρόνο!
Το όραμα, ο σκοπός και η επιθυμία της Αποστολής "Πηνελόπη Gandhi" είναι, μετά από κάθε ενημέρωση που πραγματοποιεί στα χωριά της πατρίδας μας, όσο το δυνατόν περισσότεροι να ευαισθητοποιηθούν, να ενδιαφερθούν και να ασχοληθούν με την υφαντική τέχνη. Να βγάλουν από τη λήθη και τον μαρασμό, τα αργαστήρια των γιαγιάδων τους, να πάρουν το νήμα στα χέρια τους και να αρχίσουν να υφαίνουν. Να μάθουν την τέχνη του αργαλειού, μια τέχνη μαγική, που προσφέρει γνώσεις, ιερό νόημα στην καθημερινότητα, άσκηση, ηρεμία, σοφία, υπομονή… Να ξαναγίνει το αργαστήρι πηγή χαράς, δημιουργίας και οικονομίας, υπηρετώντας την παράδοση, πάντα με αυθεντικό και γνήσιο τρόπο. Να γυρίσουμε, όσο το δυνατόν περισσότεροι, στις τέχνες των χεριών και της ψυχής, να συνεχίσουμε, τις μοναδικές δημιουργίες εξαιρετικής ικανότητας και δεξιοτεχνίας των γιαγιάδων μας, που κάθε υφαντό τους είναι έργο τέχνης πατροπαράδοτο, γεμάτο ιστορία, σοφία, καλλιέργεια ψυχής και ευγενών συναισθημάτων.
Σε όλη την Κρήτη, και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, τα υφαντά είναι αριστουργήματα. Πολύχρωμα, με ζωηρά χρώματα, εξαιρετικά ισορροπημένα, μαρτυρούν την ευαισθησία, τον ρομαντισμό και το καλλιεργημένο αισθητικό κριτήριο των δημιουργών τους. Οι σοφές προ-προγιαγιάδες και γιαγιάδες μας, με τόσες δυσκολίες, χωρίς ανέσεις, με το φως του λύχνου και της λάμπας κι έπειτα από μια κοπιαστική μέρα, έμπαιναν στο αργαστήρι τους και με τα υφαντά τους έγραψαν ιστορία και δημιούργησαν πολιτισμό.
Αξίζει να πάρουμε το νήμα και να συνεχίσουμε την υφαντική τέχνη των προγόνων μας, να συνεχίσουμε την ιστορία της, να αφουγκραστούμε το δίδαγμά της, την ομορφιά και την ευγένεια, την ελπίδα και την ευχή για ένα πιο αυθεντικό και ωραιότερο αύριο, αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος μας, ειδικά σήμερα.
Να νιώσουμε ότι η φύση, η τέχνη, τα έργα των χεριών μας, μας παρέχουν μια μεγάλη ευκαιρία να εκτιμήσουμε ότι ο κόσμος είναι ζωντανός, συναρπαστικός και γεμάτος νόημα, παρά τις όποιες δυσκολίες.
Να στήσουμε το αργαστήρι μας! θα είναι εκείνο που θα μας ενώσει με τα στημόνια και τα υφάδια της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της χαράς, θα μας χαρίσει τα ακριβότερα δώρα, που δεν είναι άλλα από τα έργα των χεριών και της ψυχής μας.
Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο των Ορέων, ιδιαιτέρως τον πρόεδρό του κ. Ιωάννη Παλλήκαρη, την Αποστολή "Πηνελόπη Gandhi", ιδιαιτέρως την εμπνεύστρια και συντονίστρια της κ. Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Φωτιάς και ιδιαιτέρως την πρόεδρό του κ. Παναγούλα Στιβακτάκη, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο υπέροχο από το να συναντάς εστίες πολιτισμού σε ένα κόσμο που καθημερινά όλο και σκοτεινιάζει. Αυτές τις εστίες θέλουμε να κρατήσουμε άσβεστες για τη συνέχεια της παράδοσής μας, της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας ανά τον κόσμο!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου