Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΠ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Σητείας για το παρόν και το μέλλον του ελαιόλαδου Σητείας. Στα πλαίσια αυτά συζητήθηκε η δυνατότητα τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιόλαδου ΠΟΠ «Σητεία Λασιθίου Κρήτης» με βασικό στόχο την ένταξη των περιοχών Λιθινών και Ορεινού στη γεωγραφική ζώνη ΠΟΠ.
Στη συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε από το Δήμο Σητείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και την Ένωση Σητείας Α.Ε. συμμετείχαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών από το Δήμο Σητείας και Ιεράπετρας, τυποποιητές, παραγωγοί αλλά και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Προϊσταμένη του Τμήματος ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κα Σοφία Μανανά.

Στη συνάντηση αυτή εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμος Σητείας να έρθει άμεσα σε επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ζητηθεί η έκδοση υπουργικής απόφασης όπου θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες σύνθεσης και λειτουργίας του φορέα διαχείρισης και προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων όπως προβλέπεται από το σχετικό νομοσχέδιο που αφορά τους Συν/σμούς. Επίσης αποφασίστηκε να καταθέσει η Ένωση Σητείας το σχετικό φάκελο με τον οποίο θα αιτείται η ένταξη των δύο τοπικών κοινοτήτων Λιθινών και Ορεινού στη γεωγραφική ζώνη ΠΟΠ και η τροποποίηση κάποιων προδιαγραφών που ευθυγραμμίζουν τον τρόπο παραγωγής με βάση τον σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δήμαρχος Σητείας αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την παρουσία τους και αφού καλωσόρισε την κ. Μανανά την κεντρική ομιλήτρια της συνάντησης και προϊσταμένης του τμήματος ΠΟΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου και του ΟΑΣ για την ανάδειξη θεμάτων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας.

Υπενθύμισε δε τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα στο πλαίσιο αυτό, για τη συνεργασία με το ΤΕΙ για τη μελέτη που αφορούσε τις συμπληρωματικές καλλιέργειες σε περιοχές που υστερούσαν στην παραγωγή ποικιλίας προϊόντων και την ημερίδα σε συνεργασία με το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας προσεγγίζοντας το ελαιόλαδο σαν ένα ιατρικό φαρμακευτικό προϊόν καθώς και την προσπάθεια ανάδειξης του πλούτου της περιοχής ως προς τα αρωματικά φυτά αλλά και του κινδύνου που διατρέχουν τα ελαιόδενδρα σε περίπτωση εισβολής του βακτηρίου ξυλέλα.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ανέφερε ότι όλα τα παραπάνω είναι προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους του Δήμου και του ΟΑΣ με την οικονομική συμμετοχή του, προκειμένου να δώσουν αισιοδοξία στον κόσμο, δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας ενός τόπου.

Για την προώθησή του απαιτούνται σωστά βήματα που μόνο με συνεργασία των αρμόδιων φορέων μπορούν να αντιμετωπιστούν τα εκάστοτε προβλήματα, ούτως ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος καλλιέργειας, παραγωγής του ελαιόλαδου του τρόπου διαχείρισης και προώθησής του. Εμείς ως Δήμος και ΟΑΣ θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να ωφεληθεί αυτός το τόπος Και σε αυτή την προσπάθεια ζήτησε την βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, διότι μόνο με συνεργασία μπορεί να πάει αυτός ο τόπος μπροστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου