Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Δήμος Σητείας: Eνδιαφέρον του Υφυπουργού της Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας Χάνς Γιοακίμ Φούχτερ, για την περιοχή της Κρήτης και τις προσδοκίες του για θετικά επενδυτικά αποτελέσματα.

Στη Στουγκάρδη της Γερμανίας είχε μεταβεί πρόσφατα ο Δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης Θοδωρής μαζί με άλλους Δημάρχους της Κρήτης και εκπροσώπους Επιμελητηρίων, προκειμένου να συμμετέχει στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Κατά την διάρκεια της Συνέλευσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με συναδέλφους περιοχών της Γερμανίας για κοινά θέματα που τους απασχολούν στο επίπεδο της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σκοπός της συνέλευσης αυτής ήταν να δώσει την ευκαιρία στα μέλη της,  τους Δήμους και τις Περιφέρειες και των δύο χωρών, να  αναδείξουν  θέματα που τα απασχολούν, να κατανοήσουν κάποια, να εμβαθύνουν σε κάποια και να καταγράψουν τις καλές πρακτικές οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην δική μας Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την τοπική ανάπτυξη, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την οικονομική ανάπτυξη, τη διαχείριση των απορριμμάτων την αγροτική οικονομία, τις στρατηγικές προώθησης των αγροτικών προϊόντων, τις ΑΠΕ, τη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων και τον τουρισμό.
 
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, έγιναν πολλές συνεδριάσεις με διάφορα θέματα ετέθηκαν διάφορες προτάσεις και εξήχθησαν συμπεράσματα που μας βρίσκουν αμφότερους σύμφωνους, όπως ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι η δύναμη κάθε κράτους και αυτό πρέπει να το κάνουμε κατανοητό σε τοπικό κρατικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε. Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και αλληλεγγύη μεταξύ των  κρατών, να βρούμε κοινό δρόμο επίλυσης των προβλημάτων, να προσπαθήσουμε σαν Αυτοδιοίκηση στη διεύρυνση και ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, να θέσουμε αναπτυξιακούς στόχους σε κάθε περιοχή να πάρουμε και να δώσουμε καλές πρακτικές στα εκπαιδευτικά μας συστήματα και να δούμε κατά πόσο το τραπεζικό μας σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη.

Μια συγκεκριμένη πρόταση που  συζητήθηκε αφορούσε την εξέταση ίδρυσης περιφερειακών ταμείων από τραπεζικά συστήματα που στόχο θα έχουν την χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης. Και το σημαντικό να γίνει ένα  ελληνογερμανικό γραφείο για τους νέους που θα δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής επισκέψεων.  Το βασικό πολιτικό περιεχόμενο της συνεργασίας αυτής, το οποίο αποκρυσταλλώθηκε στις συζητήσεις που έγιναν είναι,  πίστη στη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Σημαντικό δε υπήρξε το ενδιαφέρον του Υφυπουργού της Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας Χάνς Γιοακίμ Φούχτερ, για την περιοχή της Κρήτης και τις προσδοκίες του για θετικά επενδυτικά  αποτελέσματα.  

Η συμμετοχή του Δημάρχου Σητείας  στην Ελληνογερμανική Συνέλευση όπως ανέφερε,  ήταν η σημαντικότερη και θετικότερη εμπειρία που απεκόμισε από τις μέχρι τώρα συμμετοχές του σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Το σώμα αποφάσισε η επόμενη Ελληνογερμανική Συνέλευση να γίνει στη Λέσβο θέλοντας μ΄ αυτό τον τρόπο να δοθούν τα μηνύματα της αλληλεγγύης και συνεργασίας που πρέπει να υπάρχουν στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου