Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΝΙΚΟΣ ΛΑΝΤΖΑΝΑΚΗΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

ΤΟ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
(Και άλλες ιστορίες στο δήμο Σητείας)

Κάθομαι πολλές φορές και αναρωτιέμαι γιατί αυτός ο τόπος δεν έχει τη θέση που του αξίζει σε επίπεδο Κρήτης ,Ελλάδας ,Ευρώπης. Είναι πανέμορφος ,παραγωγικός με κατοίκους φιλήσυχους φιλόξενους ,με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά ,και ξεχωριστή τοπική κουλτούρα και τρόπο ζωής που θαυμάζουν και υιοθετούν αρκετοί ξένοι που τον επισκέπτονται . Κάποιοι έχουν έτοιμη την απάντηση,αναθεματίζοντας όλες τις κυβερνήσεις και τοπικές αυτοδιοικήσεις που πέρασαν τα τελευταία χρόνια .Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό γιατί έχουν γίνει αρκετά πράγματα γιατί κάποιοι μόχθησαν ,τα κυνήγησαν τα επέβαλαν .(Αεροδρόμιο , Λιμάνι , ΤΕΙ,Γεωπάρκο)
Επίσης δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας γιατί θεωρω οτι κάτι κρυβεται από πίσω! Αγανακτώ όμως όταν κάποιοι μας αποκαλούν << του διαόλου η μάνα>> (παλιά) ,η << Κάτω Ραχούλα>> (πρόσφατα)
Επειδή τα τελευταία χρόνια εμπλέκομαι και γω στη διοίκηση και το στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου μας και κάποια στιγμή θα απολογηθώ για τα πεπραγμένα και κυρίως τα μη πεπραγμένα αυτής της δημοτικής περιόδου, θα πω κάποια πράγματα που σιγά σιγά διαπιστώνω ,κι ας στεναχωρήσω κάποιους .
Υπάρχει πολλή φαγωμάρα σε όλους τους τοπικούς θεσμούς και φορείς (Δημ. Συμβούλιο , διάφοροι σύλλογοι ,συνεταιρισμοί κλπ). Φαγωμάρα που φτάνει στα όρια της ανθρωποφαγίας . Είναι βέβαια πανελλήνιο φαινόμενο ,αλλά εδώ παραείναι .Εδώ αμφισβητείται οτιδήποτε σχεδιάζεται και προτείνεται για υλοποίηση .Και όχι μόνο αμφισβητείται αλλά απαξιώνεται και σαμποτάρεται με οποιοδήποτε τρόπο .
Δεν θα αναφερθώ στο παρελθόν , η άποψη μου είναι καταγεγραμμένη και αφορά πολλούς που με λύσσα αντέδρασαν σε οτιδήποτε αναπτυξιακό πήγε να γίνει . Και μετά αυτοί που δεν θέλουν να μπει μια πέτρα πάνω στην άλλη αναφέρονται σε υπανάπτυξη και κατηγορούν τους άλλους γι αυτό ! Θα αναφερθώ στα πιο πρόσφατα που έχομε ζήσει.
Αποκατάσταση παραλιακού:
Μελέτες ; Ποιες μελέτες ; Το Ι.Τ.Ε. που τόσα εύσημα έχει πάρει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι άχρηστο ! Ποιοι επιστήμονες ; Εμείς βρήκαμε καλύτερους ! Τι ; Συμφωνούν με τους προηγούμενους ; Θα βρούμε άλλους και θα προσαρμόσομε ότι πουν σ αυτά που θέλομε εμείς! Τι ; Ξεκινά κάτι να φτιάχνεται ; Θα το καταγγείλομε παντού για να σταματήσει !
Λάμπες δημοτικού φωτισμού:
Τι ; Βρήκατε συγκεκριμένων προδιαγραφών και το χειρίζεστε όπως όλοι οι δήμοι της χώρας ; Εμείς βρήκαμε καλύτερες !Καλά , εντάξει ,δεν είναι καλύτερες αλλά εμείς έτσι γουστάρουμε !
Δημοτική Επιχείρηση Λεύκης :
Σκάνδαλο ,ξεσηκωθείτε ,φαγωθείτε ,βρίστε . Τι; Δεν αποδείχθηκε τίποτα και το ελαιουργείο θα παρέμενε ανοιχτό αν δεν γινόντουσαν ολ αυτά ; Σιωπή τω αμνών !
Τελευταία μας απασχολεί το Πλανητάριο –Αστροσχολείο . Πάλι τα ίδια. Αν γίνει με άλλη λογική από τη δική μας καλύτερα να μη γίνει καθόλου . Καταγγελίες ,τρικλοποδιές μάχες χαρακωμάτων καλλιέργεια τοπικισμών .

Το πλανητάριο χωροθετήθηκε στα Έξω Μουλιανά με κάποια λογική. Συνδέεται με τη Δυτική είσοδο του Γαιοπάρκου μαζί με το Ρίχτη . Είναι ένα εγχείρημα τουριστικό και εκπαίδευσης .Υπάρχει εύκολη πρόσβαση στους επισκέπτες από τη Σητεία ,απ όλη την Κρήτη αλλά και απ αλλού γιατί είναι κοντά στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο .Δίνει τη δυνατότητα για επενδυτική δράση στην περιοχή που θα δίνει τοπική αναγνωρισημότητα και επισκεψημότητα ξεφεύγοντας από τη λογική της υδροκεφαλικής ανάπτυξης μητροπολιτικά η σε συγκεκριμένα σημεία , επεκτείνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης παντού.

Τι είναι παράλογο σ όλα αυτά; Κάποιοι το θέλουν κάπως αλλιώς .Δικαίωμα τους .Κάποιοι έχουν φιλοδοξίες η δεν ξέρω τι άλλο .Κατανοητό .Κάποιοι προσπαθούν να αναδειχθούν μέσα από συλλογικότητες .Θεμιτό. Όταν όμως δρουν ακραία μηδενίζοντας δαιμονοποιώντας και στο τέλος προσπαθώντας να τορπιλίσουν ένα τέτοιο εγχείρημα ε, τότε λυπάμαι που θα το πω .Πάσχουν από ΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ και ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΑΙΝΤΑΝΟΥ! Και για να μη ξεχνάμε τον τίτλο ,πολλοί θα μπορούσαν να διδάξουν στο Παραπλανητάριο !


ΝΙΚΟΣ ΛΑΝΤΖΑΝΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου