Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Άννα Τακάκη: «Ερωτο-κρι(η)τολογικές ψηφίδες ΙΙ» του Μιλτ. Παπαδάκη


«Ερωτο-κρι(η)τολογικές ψηφίδες ΙΙ» του Μιλτ. Παπαδάκη

Παρουσιάστηκε και ο δεύτερος τόμος των Ερωτο-κρι(η)τολογικών ψηφίδων του συγγραφέα, ερευνητή Μιλτιάδη Παπαδάκη. Μετά από μια επιτυχημένη παρουσίαση στο Ρέθυμνο από το Σύνδεσμο Φιλολόγων, αρχές του μήνα, το έργο παρουσιάστηκε και στη Σητεία στις 15 Νοεμβρίου από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Ο Μύσων» και την Ελληνική Περιηγητική Λέσχη Σητείας. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δ΄ Δημοτικού Σχολείου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο παρεπιδημών συμπολίτης μας Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο εκπρόσωπος του οικείου Μητροπολίτη μας πατήρ Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, ο Ηγούμενος της Μονής Τοπλού και άλλοι κληρικοί. Επίσης η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πετράκη, ο αντιδήμαρχος κ. Χαρ. Λεβεντέρης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων, εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων καθώς και πολλοί φιλόμουσοι τίμησαν με την παρουσία τους την νέα δουλειά του κ. Παπαδάκη. Την παρουσίαση έκανε η φιλόλογος κ. Νάντια Χατζηδάκη, μια κατατοπιστική ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης. Στο τέλος η χορωδία του παπα -Αλεξάκη απέδωσε κομμάτια από τον «Ερωτόκριτο» σε διαφορετικές μουσικές εκδοχές, καθώς και ένα ριζίτικο.
Τιμητική ήταν και η παρουσία της κόρης του Γιάννη Λιμνιωτάκη, ενός καταξιωμένου Σητειακού λογοτέχνη, ο οποίος με το έργο του «Ψυχές αδούλωτες» άφησε ένα σημαντικό κεφάλαιο σχετικό με τη γλώσσα και την ιστορία του τόπου, στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρεται.Οι «Ερωτο-κρι(η)τολογικές ψηφίδες ΙΙ» είναι μια μελέτη και μια πολύχρονη έρευνα στη γλώσσα και στη δομή του «Ερωτοκρίτου», ο οποίος επηρέασε και εξακολουθεί να επηρεάζει τους μετέπειτα λογοτέχνες. Σκοπός της έκδοσης (όπως ο ίδιος ο συγγραφέας επισημαίνει) παραμένει αμετάβλητος: «περισσότερο φως σε πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, έτσι ώστε να αναδειχθεί σε όλη της τη διάσταση η αδιάλειπτη συνέχεια του χθες στο σήμερα, κάτι που προοιωνίζεται τη σύνδεσή του με το αύριο. Είναι έντονη η πεποίθησή μου πως η περίοδος της βενετοκρατίας σημάδεψε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτιστικά το νησί μας. Η γλωσσική, η πολιτιστική γενικότερα και κατ’ επέκταση η εθνική μας ταυτότητα είναι πλασμένη και με στοιχεία του βενετοκρητικού πολιτισμού, όπως αυτό διαφαίνεται στα κεφάλαια της παρούσας έκδοσης».


Οι «Ερωτο-κρι(η)τολογικές ψηφίδες» είναι μια σημαντική δουλειά και ένας σταθμός στην ιστορία της λογοτεχνίας, τόσο για τους μετέπειτα μελετητές όσο και για τους λογοτέχνες και ιστορικούς, αλλά και για τον καθένα συνειδητοποιημένο πολίτη. Ο Μιλτιάδης Παπαδάκης έχει γράψει και άλλα έργα τοπικού και ιστορικού ενδιαφέροντος καθώς και φιλολογικές και ιστορικές μελέτες, τιμώντας επάξια την πόλη του, τη Σητεία και την Κρήτη. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και μελέτη της Κρητικής Λογοτεχνίας. Έχει γράψει επίσης τα «Ερωτο-κρι(η)τολογικά», πρώτο έργο της έρευνάς του για τον «Ερωτόκριτο». Είναι ένας ακούραστος εργάτης – μελετητής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αγωνίζεται να τη μεταλαμπαδεύσει με επιμονή και αγάπη στις νέες γενιές. Οι «Ερωτο-κρι(η)τολογικές ψηφίδες» είναι ένα έργο προσφοράς στη Σητεία και στην Κρήτη γενικότερα και έρχονται την ώρα που ο «Ερωτόκριτος» βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξής του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Ευχόμαστε στον συγγραφέα, καλοτάξιδο το βιβλίο του, καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο ερευνητικό έργο του!

Άννα Τακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου